Hlavní navigace

UV oblečení chrání lépe než opalovací krémy

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Koupit UV oblečení na pláž, nebo ne? Renomovaný dermatolog radí: „Trička za stovku asi tu správnou ochranu mít nebudou." Doporučí však, čemu při koupi věnovat pozornost, abyste neutráceli zbytečně.

„Spálení kůže v dětském věku více než 5× zvyšuje celoživotní riziko maligního melanomu o 80 %,“ řekla nám loni v létě primářka Dermatovenerologického oddělení FN Motol Alena Machovcová. A Petr Arenberer, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, dodává: „Děti do jednoho roku vůbec nevystavujeme ultrafialovému záření, v předškolním věku ultrafialové záření totiž zvyšuje množství mateřských znamének, z nichž může v dospělosti vzniknout maligní melanom.“ U nepoučených rodičů 50 – 80 % procent celoživotní dávky slunečního záření získá člověk do osmnácti let. Tak své ratolesti i sebe chraňte a to nejen krémem na opalování, ale klidně i UV oblečením.

Oblečení krém nenahradí, ale je to velká výpomoc

Děti slunečnímu záření příliš nevystavujeme, na hlavách klobouky nosíme, přes poledne na slunce nechodíme a pořídíme sobě i dítku UV oblečení. Není to sice žádná láce, ale vyplatí se. „Trička za stovku asi tu správnou ochranu mít nebudou, takový oděv by měl mít certifikát, který měl být ideálně od evropské společnosti Colipa. Na trhu jsou i oděvy s australskou normou, ale ta je kupodivu mírnější než ta evropská. Australská norma totiž testuje tkaniny v laboratoři, zatímco evropská pracuje i s tkaninou za extrémních podmínek, kdy ji natahují, namáčí, používají v testech roztřepenou, novou i starou látku… Nejhorší hodnoty, které jim vyjdou, se potom uvedou na obal,“ vysvětluje důležitost volby správného certifikátu Petr Arenberger.

Takové triko s dlouhým rukávem sice může přijít na tisíc korun, ale zas se pod ním nemusíte mazat drahým krémem, protože má i UV 80. Pod triko neproniká UVB a takové oblečení dokáže lépe filtrovat UVA. Dle lékaře mohou fungovat i lépe než opalovací krémy.

Odborná spolupráce

Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA

Český lékař specializující se v oborech dermatologie a venerologie, vysokoškolský pedagog, od roku 2001 přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze a předseda České dermatovenerologické společnosti ČLS J.E. Purkyně. Od ledna 2015 působí ve funkci místopředsedy České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Na dermatovenerologické klinice založil Centrum Zdravé vlasy, které je jedinou takovou poradenskou ambulancí zaměřující se na nemocné vlasy v České republice. Je duchovním otcem české preventivní akce Stan proti melanomu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).