Hlavní navigace

Názory k článku Úspěšnost odvykání kouření je dána i geneticky

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 1. 2015 16:26

    bob (neregistrovaný)

    Kouřil jsem 40 ručně balených cigaret denně. Předtím 20-30 normálních krabičkových. K tabáku jsem přešel kvůli mizerné chuti hotových cigaret. Kouřil jsem intenzivně 8 let.
    Nyní už půl roku vapuji z elektronické cigarety a jsem maximálně spokojený. Závislost na nikotinu zůstala, ale nesmrdím, a dýchá se mi výrazně lépe. Běh na tramvaj je najednou mnohem snadnější. Zuby jsou také bělejší. Navíc mi "kouření" po dlouhé době zase chutná.
    Liquidy si míchám sám, takže zdanění ze strany nenažraného státu nehrozí ani do budoucna.
    Složení páry která pochází z vapování je známá a doložitelná několika studiemi. Za sebe vřele doporučuji.
    Začátky můžou být těžší, člověk musí najít co mu vyhovuje. Levné neznačkové ecigarety vám pravděpodobně nepřinesou dostatečné potěšení, jsou často poruchové, před úspěšným přechodem jsem to 2x zkoušel s nimi, než jsem zainvestoval. Vklad se vrátil za cca 2 měsíce a od té doby jsem jenom v čím dál větším plusu.
    Ještě jednou, pokud váháte, nebojte se to zkusit!

  • 5. 1. 2015 17:12

    bob (neregistrovaný)

    Zdravé asi ne, myslím že jde spíše o míru škodlivosti. Glycerol, a PG vysušuje sliznice, a samotný nikotin může mít mírný negativní vliv např. na srdce jako jiné slabé stimulanty.
    K odkazovanému článku, těžké kovy pocházely z "naustků" případně jiných vnitřních částí ecigarety. Chce si to pohlídat (sám používám pouze ocel a pyrexové sklo).
    Ty v článku nespecifikované jedovaté látky, pravděpodobně se jednalo o příchutě zahřívané na příliš vysokou teplotu. Pokud se jednalo o toto, četl jsem k tomu tu konkrétní studii, a týkal se to jen zlomku všech testovaných vzorků.
    Renomovaní výrobci liqidů uvádějí přesné složení, a někteří z českých prodejců si nechali udělat rozbory páry vycházející z ecigarety. Jsou k dohledání.
    Nechat si udělat takový rozbor není tak drahé jak by mohlo vypadat. :)

    Došlo mi, že jsem byl docela OT vzhledem k obsahu článku. Za to se omlouvám, je to poprvé co jsem dostal chuť šířit dát novou víru :D

    Myslím že geny budou hrát u odvykání velkou roli, lidé v mém okolí kteří přestali kouřit a neměli kouřící rodiče, a další členy rodiny měli větší úspěšnost. I když můj vzorek rozhodně není reprezentativní.

  • 6. 1. 2015 11:19

    figura (neregistrovaný)

    V mém okolí nikdo (12 lidí) nezůstal u e-cigarety déle jak rok, postupně se všichni vrátili ke klasické cigaretě. U 6 z nich se projevila do 3 měsíců chronická bolest hlavy, kterou řada lidí, kteří vyzkoušeli e-cigarety, znají. Ještě doplním, každý z těch 12 používal jinou cigaretu od těch nejlevnějších z Kauflandu až po luxusní značkové. Stejně tak u těch 6 co měli bolesti hlavy každý používal jinou. Tedy o značce to rozhodně není ani u e-cigarety. Také neznám nikoho komu by e-cigareta jakkoli pomohla s odvykáním kouření. Znám pár lidí, co prostě zahodili cigára a nekouří (já třeba kouřil 21 let).

  • 6. 1. 2015 17:39

    bob (neregistrovaný)

    Uvidíme jak to se mnou dopadne. :)
    Z okoli plno lidi vyzkouselo a velmi rychle se vratilo k cigaretam, zpravidla po první intenzivnejsi navsteve hospody nebo poruse na ecigu.
    Ale například bratranec přešel zcela už před trictvrte rokem, a otec snizil spotrebu z 3 krabicek na 1.

    Bolesti hlavy muže způsobovat Glycerol. V tom pripade se da prejit na smes s nizsim nebo zadnym obsahem Glycerolu, jsou i liquidy pro alergiky na uplne jinem zaklade.
    Samotny odparovaci HW nebude mit vliv na bolest hlavy, jen na intenzitu koure, mnozstvi odparene latky a miru poteseni.
    Jinak na forech venujici se ecigarete ( např. www.e-cigaretafans.eu/forum/ ) se bolest hlavy vyskytuje jenom u nekterych, a zpravidla to poresily prechodem na PG misto VG.

    Gratuluji k abstinenci! Nedostavili se nejake zdravotni problemy potom? U dlouhodobych kuraku se to potom casto stava...

  • 6. 1. 2015 19:41

    figura (neregistrovaný)

    Děkuji, zdravotní problémy se za rok co nekouřím nedostavyly v podstatě žádné. Je třeba přiznat, že jsem nikdy nepatřil k velkým závislákům. Většinou jsem kouřil cca 10 cigaret/den. Jediné co se u mě přihodilo, že potom co jsem přestal kouřit, zhubnul jsem 8 kg. Což by se mohlo zdát jako výhoda, ale já jsem od přírody štíhlý a nyní mám (po zhubnutí) 186 cm a 65 kg, což není také ideální, ale makám na tom :-) Jen první měsíc jsem vykašlával hrozné věci, což je ale standardní příznak čištění plic.

  • 7. 1. 2015 8:31

    thr

    Já tedy nevím, ale ve svém okolí pár lidí, kteří přešli na e-cigaretu znám a na podobné problémy si nestěžuje ani jeden, ta vaše statistika se mi silně nezdá.

    Co se týče odvykání, tak to je ale trochu jiné téma. Je si nutno uvědomit, že elektronická cigareta vlastně žádné odvykání není, je to jen substituce, kdy se nikotinová závislost plně zachová a narozdíl od různých žvýkaček a náplastí je přitom zachován i rituál cigarety, kdy kouření hodně lidí uklidňuje už tím pohybem. Jde v podstatě o pokus o plné zachování kouření, ale jaksi bez skutečného kouře a jeho zplodin, tedy bez zdravotních dopadů nebo alespoň s jejich zásadním omezením.
    V podstatě proč ne, přechod tímto směrem minimálně mírně prospěje kuřákovi a hodně zmenší dopady na jeho okolí. To je jistě dobré, ale odvykání to prostě není. Poznámka na okraj - jsem docela zvědavý, zda se časem začnou více objevovat lidé, kteří si získají závislost přímo na e-cigaretě, aniž by kdy kouřili klasicky...

  • 7. 1. 2015 12:30

    figura (neregistrovaný)

    Jaká statistika? Myslíte tím to, že bolest hlavy v souvislosti s ecigaretou neexistuje? No a co si o tom něco zjistit? Třeba: http://www.strejda-google.cz/#e+cigareta+bolest+hlavy

  • 7. 1. 2015 12:49

    thr

    Z formulace vašeho příspěvku to vypadá, že problémy s bolestmi hlavy má minimálně polovina uživatelů a že to je naprosto běžné a že od e-cigarety odešli posléze všichni...
    Je mi ale líto, ale pro podobné tvrzení jsem opravdu nikde žádný doklad neviděl. Ano, je snadné najít docela důvěryhodné komentáře, které případy bolesti hlavy popisují, ale jde spíš menší procento případů a navíc jsou nejčastěji popisované u lidí v době přechodu z klasiky na elektroniku, což je celkem pochopitelné. No a pro tvrzení, že absolutní většina uživatelů e-cigarety od ní odejde jsem pak už podklad nenašel vůbec žádný, naopak je všeobecně zaznamenáván nárůst uživatelů.

  • 7. 1. 2015 14:38

    figura (neregistrovaný)

    To, že nerozumíte psanému sdělení je smutné, ale mám náladu a čas vás poučit a udělat rozbor za vás.

    Text:
    V mém okolí nikdo (12 lidí) nezůstal u e-cigarety déle jak rok, postupně se všichni vrátili ke klasické cigaretě. U 6 z nich se projevila do 3 měsíců chronická bolest hlavy, kterou řada lidí, kteří vyzkoušeli e-cigarety, znají.

    Rozbor:
    1) věta = v jednom konkrétním případě se 100% lidí vrátilo z ecigarety ke klasické.
    2) věta = u 50% z nich se projevila bolest hlavy, kterou řada lidí (není specifikováno kolik z kolika) používající ecigarety znají také.

    Čili nevím proč jste hledal něco o tom, že by většina lidí přecházela z ecigarety na klasiku?

    Na závěr opět položím otázku z mého předešlého postu. O jaké statistice hovoříte? Já totiž nikde žádnou nezmiňoval, ani se na ní neodkazoval.
    Je třeba odělovat fakta a vlastní emoce, pak pochopíte psaný text daleko snáze.

  • 7. 1. 2015 21:41

    Osud ma sem zavial (neregistrovaný)

    Narazil som na tento web nahodou a kedze komentar nevyzaduje registraciu tak sa podelim o moju skusenost. Je to zhruba rok co "fajcim" elektronicku cigaretu. Klasicke cigarety som fajcil cirka 16 rokov nepretrzite. Nikdy som sa nepokusal prestat. Posledne roky mi 25gramov tabaku vydrzalo na dva dni. Pri klasickych cigaretach to bolo 25 az 35 denne. obcas aj viac...nikdy som to presne nepocital. Osobne som nikdy neveril ze nieco moze pomoct cloveku zbavit sa fajcenia okrem jeho vole...vsetko som povazoval len za marketingove nezmysly ktore tahaju z ludi peniaze. Bol som silny skeptik a hovoril som si ze jedneho dna prestanem ak budem naozaj chciet z vlastnej vole. K elektronickej cigarete som sa dostal nahodou...Mal ju znamy. Bola to pre mna novinka a cely ten system fungovania znel zaujimavo. A aj ked som tomu velmi neveril tak som predsa len tomu dal sancu. Nieco som si pozistoval a zaobstaral zakladnu vybavicku. Samozrejme prve dni a tyzdne ma pri mojom fajceni prakticky kazdu chvilu tahalo si zapalit...casto som nemohol odolat kedze zavislost psychicka aj fyzicka boli dost silne a tak som to kombinoval. Pocas toho obdobia som zistoval o elektronickych cigaretach viac a zaobstaral si lepsiu kvalitu ktora ma uspokojila vo vacsej miere. Takze chut na klasicku klesala den po dni...Zhruba po troch mesiacoch mi uz klasicke cigarety zacali priam smrdiet. Az vtedy som pochopil o com to ti nefajciari vlastne hovoria. :) No a samozrejme taktiez ma aj presla uplne chut na klasicku cigaretu. Je to zvlastny pocit...dnes po roku ak aj vidim vo svojom okoli cigarety alebo si ju priamo zoberiem do ruky nemam absolutne chut si ju zapalit. Viem ze ak by som bol bez elektronickej tak klasicku si uz nezapalim. Myslim ze zakladnym pilierom pre prechod z klasickej na elektronicku je to ze clovek musi mat aj taku nejaku tu vasen a zanietenie pre tento novy druh "fajcenia". Musi sa chciet ucit a vzdelat v tomto smere pretoze o taku cigaretu sa treba starat aby v nej clovek nasiel dostatocnu nahradu za klasicku. Myslim si ze to je hlavny dovod preco sa niektori ludia vratia spat ku klasike. Kazdopadne mne silnemu fajciarovi skeptikovi to priam az zazracne pomohlo zbavit sa toho otroctva tabakovych okov. A este okrajovo spomeniem rozdiel ake peklo som nachadzal na filtroch z cisticky vzduchu po tabakovom dyme a to co je tam teraz. Jednoznacne neporovnatelny rozdiel. Takze mne to urcite pomohlo a ak ma niekto v umysle skoncovat s fajcenim tak elektornicka cigareta je ta cesta ktoru mozem rozhodne odporucat.

  • 8. 1. 2015 11:21

    bez přezdívky

    Zajímalo by mě, jak takové odborné odvykání kouření vypadá - když má ve statistikách tak rozdílné výsledky v úspěšnosti. Prozatím mi přijde, že nejdůležitější je motivace, člověk musí opravdu chtít, nestačí, že jen na oko přesvědčuje sám sebe, že chce přestat. Ale já s kouřením a tedy ani odvykáním zkušenosti nemám, ač k tomu mám genetické předpoklady.

  • 11. 1. 2015 11:30

    Isabela (neregistrovaný)

    Zdravím, zajímalo by mě, zda při odvykání funguje něco z tohoto: http://www.lekarnasporilov.cz/Odvykani-koureni/? Je pravda, že se člověk musí sám rozhodnout, že chce přestat, ale je jasné, že s pomocí by to šlo lépe. Proto by mě zajímalo, zda máte něco vyzkoušeného. Děkuji.

  • 12. 1. 2015 2:20

    Osud ma sem zavial (neregistrovaný)

    Isabela..odpoved znie NIE...nebo cesky NE
    Za tie peniaze uz mas dobry mod a atomizer z ciny. No pravdepodobne nevies o com hovorim. Ak chces skoncovat s fajcenim tak dolezitu rolu hra aj "ritualny" faktor. Clovek ma potrebu citit a vnimat ze fajci pri roznych prilezitostiach a ukonoch pri ktorich si osvojil fajcit v minulosti...a toho je tazke sa zbavit. Zuvacky a rozne naplaste dodavaju len nikotin...ale ta zavislost na rituale pri roznych prilezitostiach ostava. Preto je asi momentalne najlepsou moznostou elektronicka cigareta...ktora prakticky vytvara iluziu fajcenia. Ritual ostane zachovany a zaroven ti aj doda potrebne mnozstvo nikotinu ktore mozes postupne znizovat a tak sa zbavit zavislosti na nom. potom je uz v hre len zbavenie sa ritualu.

  • 3. 9. 2015 1:45

    šaman :-) (neregistrovaný)

    Základ ke zkoncování z kouřením, je ten,že si otevřeně přiznám závislost,a to na něčem co nemá ani jeden pozitivní aspekt.Dokud je v mém mozku,byť jedna pouhá myšlenka spojena s pozitivním vlivem kouření při jakéhokoliv situaci v mém životě,tak i při sebevětší odhodlanosti zkoncovat z kouřením, se mé tělo v záchvatu abstinenčních příznaků, hledá záchranu(zkratku)! Jak se vyhnout všemu tomu fyzickému a psychickému vypětí,jež vyvolává abstinence, tak hledá jakoukoli možnost k ospravedlnění tohoto zlozvyku,a najde,to mi věřte! Proto je třeba být k sobě plně upřímný, a přiznat si, že kouření nic,ale Opravdu nic! Pozitivně v mém životě neovlivňuje. To je svatý GRÁL pro všechny, kteří se rozhodli přestat býti Otroky vlastní slabosti přiznáním si pravdy, kouření mi nic nedává, Pouze a jen bere!! Mnoho sil ti přeji :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).