Hlavní navigace

Umíte zacházet s digitálním teploměrem, aby měřil přesně?

Sdílet

Zdá se to jednoduché, ale faktem je, že řada lidí neumí digitální teploměry správně používat. Věděli jste třeba, že je rozdíl, když měříte vodu ve vaně nebo dítě?

Čerstvě narozené miminko se dá jen špatně přemluvit, aby si ponechalo zasunutý teploměr v podpaží nebo v zadečku. Tak jsme si doma pořídili nejnovější módní výkřik – čelní digitální teploměr. Překvapení, že každý měří jinak, a to s rozdílem skoro čtyř stupňů, bylo velké.

Zatímco ten čelní totiž pořád ukazoval, že všechno je v pořádku, starý klasický (tedy rtuťový) v zadečku miminka říkal i to, co můj instinkt – že dítě má zvýšenou teplotu. Dospěli jsme tak daleko, že když jsme chtěli měřit teplotu vody na koupání dítěte, tak jsme použili raději klasický rtuťový teploměr – ten starý, který už se však nedá v obchodech sehnat, protože jej Evropská unie zakázala.

Čtěte také: Mami, bolí mě ouško…

Bohužel to tak je, a prokázaly to i naše zkoušky, že řada digitálních teploměrů neměří přesně,“ říká Josef Vojtíšek z Českého metrologického institutu, který se teploměry zabývá.


Autor: Isifa.cz

Někdy je to dáno tím, že jde o výrobky nevalné kvality vyráběné masově na spotřebu s omezenou životností maximálně dvou let, každý asi tušíme, která země chrlí takové věci. Pak je lepší je vyhodit. Často si za to ale mohou lidé sami, protože teploměr před použitím nezkalibrují a nepřepínají, co chtějí měřit,“ říká s tím, že až u třetiny teploměrů se při testech ukáže, že jsou k ničemu. Prostě neplní svou základní funkci: neměří přesně.

Nekupujte teploměr bez návodu

Podle něj se proto vyplatí dodržet pár základních pravidel, jak nakupovat a jak zacházet s digitálními teploměry, aby člověk měl hlavně u dětí jistotu, že ví, jakou přesně mají teplotu. U některých nemocí je totiž důležité sledovat hodinu po hodině, jak se křivka teploty vyvíjí.

Co tedy dělat?

1/ Už při koupi nahlédněte do krabičky a ujistěte se, že je v ní návod na použití v češtině. Zní to banálně – k čemu návod na použití u teploměru… „Jenže bez něj vám teploměr nikdy nebude měřit přesně, protože každý přístroj je nutné nejdřív zkalibrovat. Na to stačí obvykle podržet nějaké tlačítko po dobu pár sekund, ale bez návodu nezjistíte které,“ říká Vojtíšek. Bez návodu na použití teploměr nikdy nekupujte.


Autor: Isifa.cz

2/ Všimněte si ikonek na teploměru – měl by mít přepínání na „home“ a „body“. Někdy slova zastupuje kresba domečku a lidského těla. „Pokaždé je nutné přepnout na to, co chcete měřit. Jinak teplo vyzařuje voda ve vaně nebo místnost, a jinak lidské tělo,“ vysvětluje Vojtíšek. Teploměr, který takové přepínání nemá, nekupujte.

3/ Před každým použitím nejdřív přístroj zkalibrujte. To znamená, podržte tlačítka uvedená v návodu tak, aby se přístroj sám nastavil a připravil ke správnému měření. Bez toho můžete mít odchylku od skutečnosti klidně dva tři stupně. Pokud jste u svého teploměru návod k použití dávno vyhodili tak jako já, raději se teploměru zbavte úplně a kupte nový, který návod ke kalibraci mít bude a bude měřit přesně.

Pokud vám to přijde příliš složité, dává Josef Vojtíšek jednoduchou radu: jako nejlepší se totiž ukázaly ty úplně nejlevnější teploměry. Takzvané rychloběžky, které vypadají jako proužky papíru a přikládají se na čelo. Dají se sice používat buď jen jednorázově, nebo třeba po celý týden, po dobu nemoci a pak putují opotřebované do koše. Ale jeden stojí pětikorunu a měří přesně.

A ještě jedna rada: neřiďte se cenou, ani tím, zda teploměr kupujete v lékárně. Ani vysoká cena, ani nákup teploměru v lékárně ještě nezaručí, že bude správně fungovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).