Hlavní navigace

Uklízíte? Pořád? A nejste nemocní?

10. 12. 2009

Sdílet

„Dneska si uděláme hezkou sobotu a pěkně si tu uklidíme,“ řekla žena manželovi a natočila vodu do kýble. „A pak si sedneme a budeme si ten uklizený byt užívat." Ne, to není vtip.

Přichází předvánoční úklid, který u některých lidí přesahuje hranice normálního chování. A možná tak trochu hraničí s nemocí.

Loňské vánoce si to Věra, matka dvou kluků, hrozně brala. Stále lítala s hadrem v ruce, byla zničená a uhoněná. Měla pocit, že když nebudou vitríny vyleštěné, podlaha napastovaná, okna lesknoucí a prach vymetený, že se zboří svět. Jenže s těmi malými hošíky, absencí manžela a k tomu všemu pečení, vaření a shánění dárků, to už nebyla taková legrace. Asi takto vylíčila Věra svoji přehnanou předvánoční úklidovou mánii.

Nepřehlédněte: Češky na mateřské: Chceme být chvíli samy!

Drobíš? Rozvedu se!

úklid

Chorobně pořádkumilovný člověk se totiž uvnitř sžírá jen proto, že si mnohdy nedokáže ani v duchu představit, že by jeho partner byť jen nevědomky utrousil smítko nečistoty na zem. A nedej Bože, pokud by se to skutečně stalo. Jeho reakce může snadno vyústit i v ostrý vzájemný konflikt a dokonce spor. I tak může někdy v reálu vypadat život s člověkem, kterého zasáhla a trápí pořádkumilovná mánie.

 Komunikace a přizpůsobení se reálnému světu je tak často jedním z mnoha velkých problémů, s nimiž se právě tihle lidé potýkají. Často, aniž by si to uvědomovali, nevidí chybu ve svém jednání, ale viní okolí z toho, že jim nerozumí a nechápe je. A pak je to jeden velký začarovaný kruh. Stále jednají pouze pod vlivem svých vlastních představ a nejsou tak schopni  přijmout názor svého okolí.

Děláte předvánoční úklid?

  • Ano, vždycky před Vánoci pořádně vygruntuju
    43 %
  • Ano, uklízím, ale nepřeháním to
    40 %
  • Ne, zásadně uklízím až po Vánocích
    16 %

 Přehnaná pořádkumilovnost je porucha

Lidi, které zasáhla přehnaná, až chorobná pořádkumilovnost, se začnou chovat jinak a jejich okolí si toho určitě všimne. Lidé, kteří s takovýmto člověkem žijí, pozorují detaily, které napoví, že něco není v pořádku. „Přehnanou pořádkumilovnost lze za určitých okolností zařadit mezi poruchy osobnosti. Kompulzivní porucha tak není onemocnění, které by se vyskytovalo zřídka, ba naopak vyskytuje se poměrně často. Z odborné literatury tak lze získat zajímavé informace o výskytu této poruchy. Ve statistikách se uvádí, že kompulzivní poruchou trpí téměř 2 až 3 procenta populace,“ vysvětluje zkušený psycholog a ředitel výchovného ústavu Sáva Abadžiev.

Čtěte téma: Neumíte odpočívat? Koledujete si o únavový syndrom

 Pořádkumilovní trpí a s nimi i jejich okolí

úklid

Takový člověk, kterého zasáhla pořádkumilovnost, není schopný si uvědomit hranice, kdy jeho chování a jednání už přesahuje únosnou mez.A snadno se tak může stát, že za krátkou dobu bude svým chováním obtěžovat i své okolí a lidi, s nimiž žije ve společné domácnosti. Rozumné myšlení a nadhled je navíc u chorobně pořádkumilovných často zkreslený vlivem jejich vlastních představ.

 „Každý jedinec čas od času pociťuje vtíravé myšlenky (obsese), které nemůže ovlivnit vůli a nedokáže se jich. Opakují se. Tímto procesem prochází jednou za čas většina lidí. Pokud jedinec prožívá tyto stavy bez negativních emocí, a vyskytují se ojediněle, je vše v pořádku.

Projevy obsedantně kompulzivní poruchy:

  • člověk má myšlenky na vlastní smrt nebo smrt blízkého
  • nedostatek kyslíku
  • nutkání cokoli udělat, aby byl přerušen stereotypní klid
  • nadměrné vysávání a uklízení (nepříjemný pocit z roztočů, baktérií apod.)
  • pravidelné opakování činnosti tak, aby nedocházelo k nepříjemným pocitům
  • časté mytí rukou
  • stálá kontrola dveřních zámků 

"Člověk, kterého postihne tato porucha, se pravidelně zabývá nepříjemnými myšlenkami a obává se z nakažení nějakou nemocí nebo i smrti. Aby tak jedinec zamezil úzkostem, které vyplývají z jeho emočního strachu, vykonává pravidelné stereotypní činnosti,“ vysvětluje  Sáva Abadžiev.

Porucha útočí nejvíce na ženy

Podle odborníků je možné zvýšenou pořádkumilovnost nepřímo přirovnat ke známé poruše osobnosti. Ta se ale bohužel nemusí projevovat jen v mezích úklidu, ale i v jiných směrech. A tak není žádnou novinkou, že může zaútočit i na muže. U nich se však „úklidová mánie“ projevuje jen velice zřídka. Spíše se projeví v jiných oblastech.

Napsali jsme: Hrozí vám syndrom vyhoření?

úklid

A tak mezi nejvíce postiženými bohužel zůstávají zpravidla ženy. Proč? Ženy mají od přírody určitě jakýsi větší smysl pro pořádek, čistotu a harmonii. Navíc se více zajímají o svoji domácnost a jsou méně psychicky a emočně stabilní. A snad kvůli tomu více narůstá riziko, že může tahle pečlivost snadno přerůst až do jakési chorobné poruchy, kdy bezhlavě bazírují na sterilní čistotě a nadměrném pořádku nejen u sebe, ale i u lidí ve svém okolí. 

Úklidem k těžké depresi

Neléčení téhle poruchy může skýtat mnoho problémů i v dalším životě nemocného člověka. Nezřídka se stává, že lidé, u nichž se objevují kompulzivní poruchy, trpí v pozdější fázi těžkými depresemi, zvýšeným chorobným strachem, agresivitou.Často jejich život provází i rozpad partnerského vztahu. Podle psychologů tak zůstává léčba tím jediným způsobem, jak lidem s touto poruchou účinně pomoci. „Ta by měla často zahrnovat nejen užívání psychofarmak, ale také zaměření se na emoční nastavení osobnosti postiženého jedince a to metodou emočních rovnic,“ dodává k léčbě Sáva Abadžiev.

Nepřehlédněte: Antidepresiva: snadná cesta ke štěstí?

Foto: http://justbli­ving.files.wor­dpress.com, http://shinecle­aningservices­.com, http://www.wa­rrenkarlenzig­.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Rád se často procházím, cestuji a navštěvuji zajímavá místa. Mezi moje velké záliby odjakživa patří motorismus, věda (medicína), cestování a horolezectví.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).