Hlavní navigace

Tylžský sýr od Madety se stal absolutním vítězem mlékárenské soutěže

25. 5. 2012

Sdílet

Jogurty, másla, sýry a další mléčné výrobky se ucházely o titul Mlékárenský výrobek roku 2012. Podívejte se na vítěze jednotlivých kategorií. Desátého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 70 výrobků. Výrobky byly hodnoceny v osmi kategoriích, výsledky nejdete dále v galerii. Při hodnocení se podle Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených…

Jogurty, másla, sýry a další mléčné výrobky se ucházely o titul Mlékárenský výrobek roku 2012. Podívejte se na vítěze jednotlivých kategorií.

Desátého ročníku soutěže o „Mlékárenský výrobek roku“ se zúčastnilo 20 tuzemských výrobců, kteří do hodnocení přihlásili celkem 70 výrobků. Výrobky byly hodnoceny v osmi kategoriích, výsledky nejdete dále v galerii. Při hodnocení se podle Jiřího Kopáčka, předsedy Českomoravského svazu mlékárenského, posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také například správné značení výrobku podle platné potravinové legislativy.

„Nejvíce byly zastoupeny fermentované mléčné výrobky, dále pak přírodní sýry a tvarohy,“ říká Jiří Kopáček. „Zejména pro děti zůstávají stále oblíbené smetanové krémy a tvarohové dezerty a pro mládež a pro sportovce pak také osvěžující syrovátkové nápoje.“

Vítězná receptura pochází z Pruska: Tylžský sýr

Absolutním vítězem soutěže se stal výrobek Tylžský sýr ze společnosti Madeta a.s., který v celkovém hodnocení obdržel 95,7 z možných 100 bodů.

Jde o polotvrdý sýr, jehož výrobní postup vychází z tradiční receptury z východního Pruska.  Vyrábí se z pasterovaného mléka, zvláštností výrobního postupu je opakované propařování sýrového zrna ve formách, kterým se dosáhne typická struktura se zřetelnými drobnými kavernami v těstě, zrání pod kulturou Brevibacterium linens, která je opakovaně aplikována v průběhu zrání na povrch sýra. Sýr prozrává směrem od kůry ke středu a postupně získává svoje typické jemně pikantní aroma. Ke konci zrání je povrch sýra ošetřen ochrannou vrstvou plastového nátěru sytě žluté barvy. Celý proces trvá po dobu dvou měsíců.

Uplatnění najde ve studené i teplé kuchyni, jako surovina na přípravu fondue, strouhaný jako posyp pro dochucení teplých mas, pizzy a těstovin nebo zapékaných pokrmů. Před konzumací je třeba nechat sýr odležet při pokojové teplotě, aby se plně rozvinula jeho charakteristická chuť a vůně.

Další výsledky a oceněné výrobky najdete výše v galerii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).