Hlavní navigace

42 obrázků, které budou na krabičkách cigaret. Mají varovat před kouřením

5. 2. 2016

Sdílet

 Autor: www.eur-lex.europa.eu
Aktualizováno: Pomůže opatření snížit počet kuřáků? Doplňujeme názor odborníka. (5. 2. 2016 19:51)
GALERIE – Od kouření mají nově odrazovat i odstrašující obrázky na krabičkách cigaret. Již letos by na obalu mělo být povinně spolu s textovým i obrazové varování.

Od 20. května bude na krabičkách cigaret kromě současného varovného textu i obrázek a informace o odvykání kouření. Přikazuje to novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

 „Jde nám především o větší informovanost lidí o škodlivých účincích kouření. Pomohou tomu i nová varování na cigaretách, kdy pětašedesát procent přední a zadní strany krabičky bude obsahovat zdravotní varování před škodlivostí kouření,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Vyhláška obsahuje i seznam konkrétních obrázků, určených na krabičky cigaret. Celkem jich je dvaačtyřicet a jsou rozdělené do tří souborů, z nichž každý se bude používat jeden rok:

„Stanovené jsou i požadavky na písma, barvy textů a jejich podkladů u textového varování,“ uvedl Hynek Jordán, tiskový mluvčí ministerstva.

Končí cigarety s příchutěmi

Poté, co zákon vstoupí v platnost, začne platit i zákaz prodeje cigaret s příchutěmi, které jsou oblíbené především mezi mladými lidmi. Výjimkou jsou jen mentolové cigarety, které na trhu zůstanou až do roku 2020. Zákaz příchutí se nevztahuje ani například na doutníky, doutníčky nebo tabák do vodních dýmek.

Staré zásoby mohou prodejci nabízet ještě tři měsíce po začátku platnosti zákona.

Kouření škodí a je drahé – i pro zdravotní péči

Podle dat Všeobecné zdravotní pojištovny (VZP) každou hodinu zemřou v Česku dva lidé kvůli nemocem způsobeným kouřením. Celkem je kouření v tuzemsku příčinou každého pátého úmrtí.

Průzkumy VZP ukazují, že z úhrnného počtu více než dvou milionů českých a moravských kuřáků by jich 1,7 milionu raději nekouřilo a jeden milion se každý rok pokouší přestat.

Přestáváte kouřit? Přehled možností pro začínající nekuřáky

Kouření negativně ovlivňuje kvalitu i délku života. Má zásadní vliv na vznik rakoviny plic a různá respirační onemocnění, zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, řídnutí kostí, roztroušené sklerózy, cukrovky, psychiatrických onemocnění včetně deprese a úzkostí, zhoršuje hojení ran, bolesti svalů a kloubů, poruchy spánku.

Odhadem deset procent výdajů na zdravotní péči souvisí s nemocemi způsobenými kouřením.

Některé zdravotní pojišťovny podporují odvykání kouření a zájemci mohou získat různé benefity pro pomoc se závislostí na nikotinu. Více v přehledu na serveru 120na80.cz:

Na co všechno dostanete příspěvek? Vyberte si BENEFITY ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN.

 

Sníží se počet kuřáků?

Má opatření v podobě odstrašujících obrázků smysl? Pomůže snížit počet kuřáků? Podle odbornice na odvykání kouření ano, minimálně prý odradí ty, kteří ještě kouřit nezačali.

„Obrázková varování a zejména jednotné balení (bez loga, všechny krabičky stejné) samozřejmě mají smysl a samozřejmě to sníží počet kuřáků, zejména mladých, kteří nezačnou: proto se tomu tabákový průmysl tolik brání,“ uvedla pro server Vitalia.cz doc. Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku. „Dokazuje to mimo jiné například to, že v Austrálii, kde mají jednotná balení cigaret od roku 2012, tamní tabákový gigant Philip Morris právě prodal svou továrnu,“ říká lékařka. (The Sydney Morning Herald: Tobacco giant Philip Morris sells cigarette factory)

Zdroje: TZ MZe, VZP, server 120na80.cz, www.smh.com.au

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).