Hlavní navigace

Tyhle medy nebrat, jsou šizené

21. 8. 2012

Sdílet

 Autor: Potraviny na pranýři
GALERIE – Stejně jako jiné potraviny, také med podléhá veterinárním a potravinářským kontrolám. A stejně jako v jinde, i tady se šidí. Podívejte se, na které výrobce si dát pozor.

Každoročně se touto dobou objevují prognózy, jak to bude letos s medem, bude ho dostatek, bude ho málo, jak kvalitní bude? „Těžko si představit takovou klimatickou či nákazovou pohromu, aby se to negativně projevilo na produkci medu,“ uklidňuje ale Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy (SVS), který informoval o aktuální situaci u nás.

Prodávaný med sice zdraví neškodí…

Přestože se čas od času objevují ohniska výskytu moru včelího plodu, popřípadě jsou včelstva napadena roztočem způsobujícím varroázu, je celková nákazová situace v ČR příznivá, hodnotí SVS. Léčení varroázy je poměrně účinné, situace jako před několika lety, kdy ubylo včelstev, se letos neopakuje. Díky razantním opatřením proti moru včelího plodu této nákazy nepřibývá. „O tom, že jsme na tom docela dobře, svědčí i to, že letos přibylo včelařů (několik stovek) a přibylo i chovaných včelstev (několik tisíc). O český med je totiž zájem nejen u nás, ale i v ostatních zemích, kde není problém jej na trhu uplatnit,“ říká mluvčí.

Veterinární kontroly nezjišťují u jednosložkového českého medu problémy. Tento med je nejčastěji nabízen buď přímo konečnému spotřebiteli, tzv. ze dvora (včelař může prodat bez omezení až dvě tuny) anebo na schválených trzích a tržištích.

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FARMÁŘSKÉ TRHY

Ani u medu nabízeného v tržní síti, zpravidla jde o směsový med, nezjišťují veterinární kontroly takové závady, které by ohrozily lidské zdraví. „V loňském roce jsme řešili pouze jeden případ medu nikoli z ČR, který obsahoval rezidua pesticidů. I v letošním roce se objevilo podezření na výskyt pesticidů v medu, další laboratorní testy to však nepotvrdily,“ uvádí Josef Duben.

Čtěte dále: Pekařský med je levnější, ale na chleba nepatří

Med na pranýři

Veterinární legislativa, která v EU platí, je již dvanáct let stará a měla by doznat určitých změn, zejména pokud jde o možné falšování medu, jsou totiž k dispozici nové laboratorní metody, vysvětluje SVS. Proto veterináři usilují o zpřísnění některých parametrů pro hodnocení medu, uvítali by dokonalejší značení, zejména uvádění procentického složení u směsových medů, i schválení nových metod vyšetřování. „Nyní záleží na přijetí novely příslušné směrnice na úrovni EU,“ vysvětluje mluvčí.

Vyšetření prodávaného medu s lety přibývá, avšak z pohledu veterinářů nepřibývá případů falšování. Každoročně je SVS provedeno okolo 250 kontrol v rámci běžných kontrol a k tomu kolem dvacítky na základě podnětů spotřebitelů. Josef Duben upřesňuje: „Za letošní rok jsme provedli 114 kontrol, což znamenalo 1264 vyšetření na fyzikálně chemické parametry, a na parametry poukazující na možné falšování a na rezidua veterinárních léčiv. Ve 4,7 % vyšetření vykazovalo nevyhovující výsledky a zjištěné nedostatky jsou řešeny. Nyní probíhají dvě správní řízení týkající se přídavku barviv do medu a možného přídavku jiných látek.“

Kontroly kvality medu provádí také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a nahlédnutím do nedávno spuštěného serveru Potraviny na pranýři zjistíme, že medových hříšníků se tu už sešlo celkem dost. Některé pranýřované medy spadají do kategorie falšovaných potravin, jiné SZPI hodnotí jako nejakostní potraviny.

Přestože přidávání jiných látek, barviv, sladidel a dalších aditiv do čistého medu není povoleno, kontroly odhalily přídavky přírodních sladidel (cukrů), rýžového sirupu či barviv. Dále SZPI pomocí pylové analýzy zjistila, že některé z medů obsahovaly pyly rostlin, které nerostou v České republice, což bylo v rozporu s tvrzením, že se jedná o český med. Přítomnost dalších látek zase dokládá nesprávnou technologii, například použití vyšších teplot během zpracování medu.

Stejně jako se opakovala některá z uvedených provinění, ukazuje se, že i někteří výrobci mají našlápnuto stát se stálicemi serveru Potraviny na pranýři. Podívejte se, kterým medům a výrobcům je radno se vyhnout:

Čtěte dále: Med se nesmí zahřívat – jeden z rozšířených mýtů

Zdroje: SVS ČR, Potraviny na pranýři

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).