Hlavní navigace

Tunelu se bát nemusíte!

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V dalším dílu našeho průvoce po „strašidelných“ vyšetřeních si „krok za krokem“ projdeme počítačovou tomografii neboli „cétéčko“. „Nervózní je tu každý,“ říká sestra.

Tunel bývá v představách pacentů často spojován se zdravotním průšvihem. Nádor! Neplašte se zbytečně. Pokud vás lékař poslal na speciální vyšetření CT, chce si obvykle jen zjistit, proč vás bolí páteř, máte zažívací potíže nebo ověřuje váš stav po úrazu hlavy, hrudníku nebo břicha.Tato metoda totiž umožňuje prohlédnout si vaše vnitřní orgány.

A nebojte se – bolet vás v žádném případě nic nebude a dávka rentgenového záření je tak nízká, že vám na zdraví neuškodí.

CT – computerová neboli počítačová tomografie kombinuje klasické rentgenové vyšetření s počítačovým zpracováním údajů, které nakonec vyhodnotí specialista.

Ptejte se, ale odborníka

Než vyrazíte na vyšetření, upozorněte lékaře na vše, co by mohlo zkreslit výsledek nebo vám uškodit: léky, které berete, alergie, diabetes, těhotenství. „Pacienta vždy upozorním, jak by se měl na vyšetření připravit. Pokud ho posílám na CT hrudníku, břicha a pánve, vysvětlím mu, že budu požadovat vyšetření za pomoci kontrastní látky, a to buď ve formě nápoje, nebo vpíchnutím do žíly. Je to obyčejné píchnutí, jako při odběru krve,“ vysvětluje MUDr. Pavlína Liptáková.

Počítač vás „rozloží na plátky“
Autor: Agentura SXC

Počítač vás „rozloží na plátky“

Příprava se podle jejích slov odvíjí od toho, která část těla má být prozkoumána. S plným žaludkem však raději nechoďte nikdy, byť jste šli jen na CT hlavy a krční páteře, natož pak na vyšetření břišních orgánů. Vodu, bylinkový čaj nebo slabou kávu si dopřát můžete. Na uklidnění je dobrý šálek čaje z meduňky, třezalky nebo heřmánku. V žádném případě si ale neberte psychosomatika

„Lidé se rovněž často ptají, jak dlouho bude vyšetření trvat a kdy se dozvědí výsledky. Na to jednoznačná odpověď neexistuje, záleží totiž na množství zkoumaných orgánů, ale v průměru se jedná o pět až dvacet minut. Výsledky dostane vysílající lékař většinou do tří pracovních dnů. Je zbytečné dožadovat se předem jakýchkoli informací, jednak vám je nikdo nedá, a i kdyby se vám nálezy dostaly do rukou, můžete být ze záplavy odborných názvů tak vyděšení, že si zavaříte na žaludeční vředy, i když CT žádné závažné onemocnění neodhalilo,“ doplňuje MUDr. Liptáková.

Pečlivý lékař by měl vždy zvážit i to, zda na CT může poslat malé dítě nebo pacienta trpícího silnou klaustrofobií. Existují totiž i jiné vyšetřovací metody, jakými jsou například ultrazvukové vyšetření nebo magnetická rezonance, které se používají hlavně při opakovaných kontrolách.

  • Upozorněte lékaře na užívané léky, alergie, diabetes, těhotenství
  • Na vyšetření nechoďte s plným žaludkem, neberte psychosomatika
  • Vyšetření trvá obvykle 5–25 minut
  • S výsledky vás seznání vysílající lékař
  • Vyšetření nebolí

Předbíhání povoleno

Na vyšetření jste vždy pozváni na určitou hodinu. Někdy se ale může stát, že vás „předběhne“ naléhavý případ. Sestřička Jarmila ze Všeobecné fakutlní nemocnice v Praze k tomu říká: „Chápu, že lidé jsou před vyšetřením nervózní, ale dožadovat se přednosti, křičet nebo se hádat je přinejmenším neslušné. Vždyť se může jednat o těžce zraněného člověka, kterému mohou zachránit život i minuty.“ 

V čekárně se však prý zažijí i úsměvné historky. Na CT břicha přišla paní s obezitou II. stupně a zcela vážně se ptala, zda do tunelu musí, když přes tuk prý stejně nikdo nic neuvidí. "Nechtěla jsem ji urazit slovy, že by deset kilo mohla shodit, jen jsem jí vysvětlila, že chytrý stroj jí uvidí až do morku kosti,“ dodává sestra.

Čtěte téma: Obezita zabíjí i v Česku

Méně než polovina Čechů má normální hmotnost a počet tlouštíků každým rokem roste. Co jim hrozí? Zjednodušeně a morbidně řečeno: dřív zemřou nebo vážně onemocní.

V tunelu

Než se položíte na vyšetřovací lehátko, dostanete Dithiaden, ovšem pouze v případě, že se máte podrobit vyšetření jater, žlučových cest, slinivky břišní, či trávicí trubice. Před tím budete pomalu popíjet kontrastní látku rozmíchanou v litru vody. Jak dlouho před samotným vyšetřením opět záleží na tom, který orgán vám chytrý stroj bude zkoumat. Obyčejně se jedná o hodinu, pokud však přicházíte s gynekologickými problémy, prostatou nebo tlustým střevem, jsou to hodiny dvě. U všech těchto onemocnění v tuto dobu spolknete dvě tabletky Dithiadenu.

Zdravotníci vás vidí velkým oknem
Autor: Isifa.cz

Zdravotníci vás vidí velkým oknem

Poté už se jen svléknete do spodního prádla, odložíte si hodinky, prstýnky či náramky. A nezapomeňte vyplivnout žvýkačku a odhodit strach. Nervózní je každý, zvláště když je tu po prvé. Ani ne tak ze samotného vyšetření, jako z obavy, co za nemoc mu může CT odhalit,“ vysvětluje sestřička Jarmila. Ležíte sami na lůžku a zdravotnický personál s vámi komunikuje z vedlejší místnosti pomocí mikrofonu a sleduje vás velkým oknem. Nad vámi je prstenec CT přístroje, lidově „tunel“, který se bude pohybovat podle vyšetřované oblasti. Klidně dýchejte a poslouchejte pokyny, kdy máte například zadržet dech nebo dýchat zhluboka.

Po pěti až dvaceti minutách je po všem. Můžete se obléknout, jestliže se vám trochu motá hlava, posaďte se v čekárně, napijte se nebo si vezměte kousek čokolády. Nic vás nebude bolet, takže můžete jít do práce nebo i za sportem. Pacienti, kteří během vyšetření dostali Dithiaden, se mohou cítit unaveně a ospale. Nikdy si proto nesedejte za volant. Vedlejší účinky léku po několika hodinách pominou.

O dalších vyšetřeních čtěte v seriálu U lékaře: krok za krokem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Snažím se mít radost z maličkostí, škarohlídi mi ubírají energii. Ráda cestuji, po Čechách a zemích blízkých i dalekých. Udržuji se sportem a jsem filmový fanoušek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).