Hlavní navigace

Trvalá depilace existuje. Ale jen pro někoho

27. 5. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V létě nám většina těla vykukuje z oblečení a my se holíme a holíme. Stojí to dost času i peněz. Hledali jsme jiné možnosti, jenže zbavit se chloupků navždy není jen tak.

Je to každotýdenní otrava: nanést vosk a škubnout. Nebo nanést pěnu a oholit. Aby se nohy v sukních dobře vyjímaly a člověk nevypadal jako orangutan. Existuje ovšem lepší řešení, které nás zbaví problému zvaného chloupky na několik měsíců či let nebo dokonce napořád: trvalá depilace.

Nejdřív si ale vyjasníme pojmy – depilace není epilace, přestože se běžně používají oba výrazy , nebo častěji obecně pojem depilace. To první znamená, že se chloupek pouze zkrátí -  třeba holením. V druhém případě se jej zbavíme i s kořínkem. Což může být trvale, nebo dočasně, jako například při vytržení horkým voskem. A jak to tedy jde trvale?

Čtěte téma: Ajurvédská masáž: Cítila jsem se jako bohyně

Ajurvéda patří k nejstarším léčebným systémům na světě. Její původ je třeba hledat před více než 5000 lety v Indii …

Navždycky?

Těch způsobů je podle kosmetičky Denisy Škarhové několik. Jednak se pod pojmem trvalá depilace nabízí použití nejrůznějších past, třeba cukrové, té se říká brazilská. Kdo jednou viděl hladká těla karnevalových tanečnic v Riu, pochopí proč. Nebo jde o nejrůznější směsi z tajuplných přísad ajurvédských bylinek a nejčastěji vosku či jiné tuhé pasty, po vzoru zbavování se ochlupení u žen v orientu.


Autor: Agentura SXC

„Řada kosmetických salonů tvrdí, že jde o trvalou depilaci. Že se chloupek dalším a dalším používáním pasty oslabuje, až ochlupení zcela vymizí. Nevěřte tomu. Vzhledem k tomu, že to funguje podobně jako horký vosk, tedy chloupek se vytrhává i s kořínkem, což rozhodně neznamená, že příště znovu nenaroste, tak nejde o trvalé depilace. Odstranit folikul, tedy vlasový váček, z něhož chloupek vyrůstá, to dokáží jen speciální přístroje na bázi elektřiny nebo laseru,“ upozorňuje kosmetička.

Výhodou je, že při těchto depilacích pastami budete mít déle pokoj než při běžném holení a že – jak alespoň tvrdí kosmetické salony – nebudete mít problémy se zarůstajícími chloupky, jako když použijete epilační krémy z drogerie. Takovou depilaci si můžete nechat provést v salonu (za vyšší cenu) nebo si ji uděláte doma sami. Což je ale třeba u depilace cukrovou pastou trochu problém – roztéká se, chce to nejdřív tělo i ruce napudrovat a získat cvik v nanášení třeba podle instruktážního videa, jinak strávíte půl víkendu v koupelně.

„Cenově to vychází na zhruba 400 až 1500 za jeden zákrok, pokud si depilaci provedete sami. Záleží na tom, jak velkou plochu ochlupení chcete dostat pryč. Pokud i celé nohy, nejen linii bikin či podpaží, tak se blížíte té horní hranici,“ přibližuje Denisa Škarhová.

V salonu vás „brazilka“ vyjde nohy, třísla a podpaží na nejméně dva a půl tisíce

Čtěte téma: Vyholujete se? A děláte to správně?

Pochopitelně nemluvíme o holení nohou či obličeje, ale o mnohem intimnějších partiích. A neholí se jen ženy, přirození bez chloupků vyžadují už i muži …

Moderní jsou lasery

Jedním ze dvou zaručených způsobů, jak se zbavit chloupků na měsíce a léta, je elektrický proud. Přesněji: elektrolýza. Už samotný popis takové depilace ale zní natolik děsivě, že si asi málokterá žena umí představit, že by si takto nechala ošetřit celé nohy.


Autor: Isifa.cz

„Využívá se u menších ploch, třeba u knírku nad horním rtem, nebo na linii bikin, nebo u žen, které trpí takzvanou hypertrichózou, tedy nemocí, která díky nevyváženému množství hormonů způsobuje nadměrný růst tmavých hustých chloupků kdekoliv po těle, “ říká lékař Jan Prouza. A jde o zdlouhavou proceduru. Do kůže hned vedle chloupku se vpichuje ocelová jehla, která vede impuls elektrického proudu. Ten zničí vlasový váček a chloupek nemá z čeho vyrůstat.

Jenže… Vzhledem k tomu, že chloupky na těle se nacházejí v různé vývojové fázi, je nutné proces několikrát opakovat, aby se plocha těla skutečně vyhladila. Navíc některé folikuly mají tendenci se obnovovat. Vyhladit chloupky zkrátka není jen tak. Navíc mohou zůstat na kůži různá poškození. Například se poté často objeví poruchy pigmentace. „Kromě toho je tady nutná velká zručnost lékaře nebo kosmetičky, který jehlu vede, a pak: dost to bolí,“ upozorňuje Jan Prouza.

Nejmodernějším způsobem, jak se zbavit chloupků natrvalo, jsou tak lasery. A to přesto, že stojíme na samém počátku vývoje této metody. Teprve zhruba před pěti lety si totiž odborníci všimli, že po ozáření kůže některými lasery se ztrácí ochlupení. A začal překotný vývoj přístrojů, které by nás chloupků zbavily.

Pozor na starší typy přístrojů

Jak laser funguje? „V podstatě tak, že barvivo v chloupku pohltí záření laseru a laser navíc spálí vlasový váček. Bohužel u některých typů přístroje i s kůží, která je nad ním,“ popisuje kosmetička Denisa Škarhová. 

To znamená, že na kůži se tvoří drobné ranky – spáleniny, které se dlouho hojí a často se to nepodaří bez jizviček. Takový způsob depilace proto nejde použít k ošetření okolí prsních bradavek, na obličej, ani v tříslech. Navíc: i tento způsob dost bolí.

Kromě toho však existují lasery s chlazením. Tento způsob depilace je méně bolestivý, přístroj kůži zároveň chladí. A nevytvářejí se stroupky a jizvičky. Hodně záleží na šikovnosti a zkušenosti odborníka, který depilaci provádí.

„Ovšem pozor: i u ošetření tímto typem laseru vám mohou na kůži zůstat drobné bílé skvrnky,“ říká Denisa Škarhová. Výhodou je, že se po takovém ošetření kůže rychleji hojí, tolik nezčervená. Některé salony dokonce nabízejí aplikaci krému s anestetikem, který bolestivost ještě zmírní.

Nejnovější lasery mají propracovanější mechanismus účinku, takže nejprve pomocí vibrací vpraví do kůže mast, která chloupky obarví a pak je teprve záření zničí. Tento typ laseru by neměl poškozovat kůži a také je asi nejméně bolestivý ve srovnání s předchozími metodami. Tímto laserem se dá ošetřit už jakékoliv místo na těle.

Výhodou je, že oba tyto nejnovější lasery lze použít na depilaci i třeba uprostřed horkého léta, pokud se tedy nebudete hned poté zrovna opalovat.

Máte zkušenosti s trvalou depilací?

Problémy s trvalou depilací

Prvním je fakt, že lasery účinkují nejlépe na tmavé chloupky, které obsahují dost barviva pohlcující záření laseru. A to nejlépe u žen se světlou pletí, to jsou ideální kandidátky pro takový typ depilace. Na světlé chloupky však nefungují. Tady žena jen zbytečně vyhodí peníze a chloupky se za čas vrátí.

Pozor: i u těchto trvalých depilací je nutné celý proces několikrát zopakovat, na to by vás lékař či kosmetička měli předem upozornit. Je nutné po čtyřech až šesti týdnech přijít znovu. Napoprvé zničí přístroj totiž pouze asi tři čtvrtiny ochlupení, a to proto, že ničí jen chloupky ve fázi růstu. Aby se dostalo na všechny, je nutné celou bolestivou proceduru zopakovat nejméně třikrát, ale raději i čtyřikrát.

A přesto budou existovat lidé, na které tato depilace nepůsobí. Navíc vlasové váčky mají tuhý kořínek a není vyloučeno, že se po letech porost místy obnoví. V diskusi na internetovém serveru Rodina.cz se svěřují ženy, že za depilaci laserem daly i desítky tisíc a chloupky nezmizely. Podle lékařů totiž velmi záleží na hormonální hladině v těle a na typu kůže.

„No já tedy mám chloupky (tedy chlupy jako medvěd) hodně tmavé, a pleť světlou, takže jsem ideální kandidátka. A laser mi nepomohl vůbec. Zhruba po 3 měsících jsem byla tam co před tím, jen o šest tisíc lehčí za zadní stranu stehen,“ stěžuje si tu v diskusi jedna z žen. „Já do toho vrazila 40 tisíc, opakovala jsem pětkrát celé nohy. Jsem rovněž ideální kandidátka (podle laserového centra) – světlá pleť, tmavé chloupky. Ano, trochu se to zlepšilo, ale ve srovnání s investicí je to na houby. Výsledek je ten, že mám stále nohy chlupaté od shora dolů a stále bolestivě trhám epilátorem,“ říká další diskutující.

„Já jsem byla na laserovce všude na těle kromě obličeje a zad a zatím to drží už několik let. Opakovalo se to, tuším, třikrát po sobě vždycky po měsíci. Stálo to 10 000 a zatím mi nic od té doby nevyrostlo, ani manželovi,“ pochvaluje si naopak další.

„Zkušenosti mohou být u různých lidí různé, nejde to bohužel dopředu přesně odhadnout. Ale je fakt, že u většiny žen, které jsou považovány za ideální kandidátky, a po opakovaných zákrocích, se chloupky několik let nevrátí, což považuji za dobrou investici,“ říká kosmetička Denisa Škarhová.

À propos, investice… cenově vychází laserová depilace suverénně nejdráž. Jednak proto, že předem nelze říct, kolik ošetření bude třeba, aby se výsledný efekt dostavil. Někdy stačí tři, u někoho je ale i pět opakování málo. A taky jde o na čas náročnou proceduru, proto se částky za ni počítají v řádu tisíců až desetitisíců.

Orientačně lze říct, že za jedno ošetření podpaží dáte dva tisíce, linie bikin vyjde na dva a půl tisíce, a lýtka a stehna dohromady na jedenáct tisíc.

Čtěte téma: Kosmetika pro muže? Ne, díky …

Metrosexuálové se v péči o fyzickou krásu vyrovnávají ženám. Zatím spíše vybočují, ale nebude za pár let všechno jinak? Dočkáme se dřevorubců s vytrhaným obočím?

Existuje ještě fotodepilace

Kožní lékařka Bohdana Profeldová, k níž si pro depilaci laserem chodí i muži, ale nejčastěji ženy pro linii bikin a depilaci obličeje, nemá pro fotodepilaci vlídné slovo. Efekt takové depilace podle ní rozhodně není trvalý, jak kosmetické salony slibují ve svých reklamách.


Autor: Agentura SXC

Při fotodepilaci kosmetička ošetří vaši kůži intenzívním pulsním světlem. Vlasový váček se zábleskem světla spálí. Tmavé chloupky se musí předem oholit, světlé se nechávají, vytrhnou se až těsně před zákrokem nebo se nechávají, a po ošetření asi týden fungují jako ochrana proti zanícení kůže. Poté vypadnou samy.

Ošetření funguje tak, že se má oslabovat růst chloupků, až mají vymizet zcela. I tady je nutné zákrok několikrát opakovat, navíc se nedá provádět v létě či před odjezdem na dovolenou – je nutné se nejméně tři týdny před zákrokem i po něm vyhýbat slunci.

Navíc také nefunguje na všechny – u fototypů pět a šest se neprovádí. Stejně tak u lidí, kteří mají cukrovku nebo užívají léky na ředění krve. A kolik stojí? Podpaží a třísla vyjdou zhruba na tři a půl tisíce korun, celé nohy na 6500 až 8500 korun.

Tak si vyberte. Ale vybírejte rychle, protože u většiny laserových depilací či fotodepilací je nutné se před i po zákroku až týdny vyhýbat slunci. A léto je tu podle kalendáře už za pár týdnů.

Vyzkoušeli/y jste některou z forem trvalé depilace? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).