Třetina kontrolovaných restaurací zákazníkům o pokrmech lhala

Potravinářská inspekce se tentokrát zaměřila na uvádění informací v restauracích a rychlých občerstveních. Řada z nich informovala spotřebitele o složení pokrmů nepravdivě.

V rámci speciální kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila, zda provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení neuvádějí v nabídkách pokrmů nepravdivé nebo zavádějící informace. V celkem sto deseti kontrolovaných provozovnách se inspektoři zaměřili zejména na to, zda informace o složení pokrmů v jídelních lístcích, na nabídkových tabulích nebo poskytnuté ústně odpovídají reálně použitým surovinám.

Restaurace se „pletou“ zásadně ve svůj prospěch

Uvedení nepravdivé nebo zavádějící informace inspektoři zjistili ve třiceti provozovnách – u 27,3 % kontrol. „Přičemž nepřesnost byla vždy v neprospěch spotřebitele,“ podotýká mluvčí Pavel Kopřiva.

Nejčastěji inspektoři zaznamenali pochybení u označování mléčných výrobků, celkem v sedmadvaceti případech, tedy u každé čtvrté kontrolované provozovny. Kontrola potvrdila neoprávněné použití termínu sýr a smetana u pokrmů připravených z potravin na bázi rostlinných tuků a olejů. „Typicky provozovatel informoval o použití smetany, ve skutečnosti ale použil náhradu s např. palmovým tukem, řepkovým, slunečnicovým, sójovým nebo kukuřicovým olejem za využití další složky jako např. sušené mléko, sušené podmáslí, emulgátory, zahušťovadla a stabilizátory,“ říká mluvčí.

Nejčastějším zjištěným prohřeškem byly nepravdivé informace u pizzerií a italských restaurací. Ty klamaly své zákazníky ohledně smetanového základu pizzy a omáček. V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů.

Ve třech provozovnách inspektoři prokázali klamavé užití názvu šunka, když provozovatel ve skutečnosti v pokrmu použil surovinu typu nářez z kýty konzumní, nářez z plece konzumní apod.

Kontroly byly mj. zaměřeny i na dodržování pravidel při používání chráněných označení původu (CHOP). Celkem v devíti případech provozovatelé neoprávněně použili označení parmezán, který je vyhrazen pro výrobky nesoucí CHOP Parmigiano – Reggiano, tj. byly vyrobeny za definovaných podmínek. V menší míře došlo i na nesprávné užití termínu parmská šunka.

„Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontroly bude kontrolní činnost ohledně označování pokrmů v restauracích a dalších provozech společného stravování i nadále pokračovat v nesnížené intenzitě,“ uzavírá Pavel Kopřiva.

Při předchozích kontrolních akcích se SZPI zaměřila zejména na hygienu provozoven. I zde zhruba třetina restaurací neprošla. Podívejte se v galerii, jak to vypadalo:

Zdroj: TZ SZPI

5 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 19. 5. 2016 10:10