Hlavní navigace

Trápí vás chronický problém? Vyzkoušejte čínskou medicínu

12. 10. 2009

Sdílet

Aktualizováno 19. 2. 2018 10:49
Je stará tisíce let a pro člověka ze západního světa těžko pochopitelná. Přesto v ní mnozí hledají naději, zejména tam, kde moderní medicína selhává. Kdo jsou ovšem ti, kteří léčí pomocí čínské medicíny – jen další mastičkáři, bylinkáři a šarlatáni?

Čína jen nám na hony vzdálená. Nemyslím tím jen geograficky. Jejich myšlení, chápání světa i lidského těla a s tím spojená medicína, se od našeho diametrálně liší. Pokud si budete číst výňatky z knih o čínské medicíně, nad spoustou věcí budete nechápavě kroutit hlavou. „Jaké padání listů? Mně přece natékají mandle!“ Čínská medicína je založená na tisíce let staré tradici. Tenkrát se nedělaly pitvy, nebyla žádná složitá vyšetření, moderní přístroje a podobně.

cinska medicina

Čínská medicína například tvrdí, že se krev tvoří v srdci z potravy, což je, jak víme, hloupost. „Učitel nám vždycky říká, že teď musíme přestat vidět normálníma očima a koukat se očima čínskýma. Je fakt, že když se oprostím od jasných nesmyslů, tak zjistím, že se čínská a západní medicína v mnoha věcech vlastně shodují,“  říká Karolína Bílková, studentka pátého ročníku Lékařské fakulty na UK a druhého ročníku 1. školy tradiční čínské medicíny.

Čtěte také: Bylinky proti podzimní depce a únavě

Většina lidí hází čínskou medicínu do jednoho pytle s ostatním léčitelstvím. Není divu, když se jí může zabývat téměř kdokoliv a bohužel se pak může stát, že léčba někomu neprospěje, nebo dokonce ublíží. Na druhé straně čínskou medicínu praktikují skuteční lékaři, kteří jsou schopní říci „tento problém nevyřeším, to se musí řešit akutně nebo invazivně v nemocnici."

V čem se liší západní medicína od té čínské?

Čínská medicína hledí na lidský organismus jako na celek. Lékař léčí jak akutní problém, se kterým jste za ním přišli, tak i něco, co zdánlivě s nemocí nesouvisí. Například pokud máte ekzém na ruce, tak vám léčí i slezinu, která může (ale také nemusí) s daným problémem nějak souviset. „Podle čínské medicíny nemoc naruší rovnováhu a lékaři tak hledají to, čím byla rovnováha narušena. Západní medicína řeší spíš nový stav a příznaky,“ říká Karolína Bílková a dodává: „Západní medicína zjednodušeně funguje tak, že něco rozřízneme a když cosi vyndáme, tak to bude v pořádku. Naši lékaři ztratili pojem o celistvosti těla. Je problém se štítnou žlázou, tak budeme řešit štítnou žlázu. Neberou tělo jako celek, a když nezmění tento názor, tak nemohou pochopit, proč může čínská medicína v něčem pomoci.“

Nepřehlédněte: Homeopatie nevyléčí všechno. Něco ale ano

Někteří lékaři to ovšem již chápou. Například ve Velké Británii se můžete setkat s tím, že vedle ordinace klasického doktora je i ordinace člověka, který se zabývá čínskou medicínou. Oba lékaři spolu spolupracují a pacienty si různě předávají. V České republice zatím chybí osvěta a mnoho lékařů čínskou medicínu neuznává. To může být důvod, proč se k ní uchyluje spousta lidí, kteří lékaři nejsou.

Karolína Bílková zastává názor, že čínskou medicínu by měl praktikovat pouze člověk, který má oboje znalosti a musí vědět, do čeho se s čínskou medicínou pouštět nemá. „Je potřeba najít střední cestu mezi východním a západním světem. Můžete se setkat s někým, kdo vám řekne, že západní medicína nikdy nikomu nepomohla a jedině čínská medicína je řešením. To je samozřejmě nesmysl. Stejně tak, jako jsou problémy, na které západní medicína nestačí, také čínská medicína některé nevyřeší. Například při léčbě závažných nemocí, k jakým patří samozřejmě rakovina, se rozhodně svěřte do rukou odborníka a čínskou medicínu berte jen jako podpůrnou léčbu. Může například pomoci od bolestí, upravit chuť k jídlu a podobně.“

Kdy pomůže čínská medicína?

ekzém

Běžnou praxí bohužel je, že vám například kožní lékař předepíše na ekzém kortikoidovou mast, která působí protizánětlivě a hlavně potlačí kožní příznaky. Na chvilku vám tedy pomůže, ale problém nevyřeší. Přitom si zejména s těmito problémy ví čínská medicína rady a je fakt, že jsou to právě kožaři, kteří začínají čínskou medicínu nejvíce uznávat.  

Nahlédněte do naší databáze bylinek a koření

„Lékaře, který se zabývá čínskou medicínou, by měl vyhledat člověk, kterého trápí některé chronické problémy. Mohou to být jak ekzémy, tak třeba problémy s neplodností, časté záněty například močových cest a podobně. Zkrátka ty, na které západní medicína z nějakého důvodu nestačí,“ doporučuje Karolína Bílková.

TIP: Kdo se může stát náhradní matkou? Odměna je až půl miliónu

Jak vypadá čínská medicína v praxi

Prvním krokem je vyhledat někoho, kdo je opravdu schopný vám pomoci. Vzhledem k tomu, že jdete se zdravotním problémem, tak by bylo nejlepší, aby i specialista na čínskou medicínu měl před jménem titul MUDr. Pokud jej nemá, rozhodně by mu měl dělat garanta nějaký jiný lékař. „Nejlepší by pochopitelně bylo, kdyby vám jej doporučil přímo váš lékař, čehož se v našich zeměpisných šířkách zatím bohužel nedočkáme. Rozhodně bych ovšem volila někoho, kdo působí na nějaké oficiální klinice, která se čínskou medicínou zabývá,“ doporučuje Karolína Bílková.

  • Čínské medicíně se věnují na příklad na Klinice tradiční čínské medicíny v Praze v Opletalově ulici nebo v Hluboké nad Vltavou (nám. Čsl. Armády). Ceny se různí. Vstupní vyšetření stojí okolo 500 korun. Cena terapie závisí na její délce.
cinska medicina

Počítejte s tím, že problém, se kterým jste do ordinace vstoupili, je pouze váš subjektivní. Lékař se propracovaným způsobem, nad kterým leckdy zůstává rozum stát, snaží nalézt příčinu problému. Vyplní s vámi jakýsi vstupní dotazník – jedná se o deset otázek, které zdánlivě nemusejí s vaší zdravotní potíží souviset. Pak vám diagnostikují jazyk – sledují jeho velikost, zbarvení, typ povlaku a podobně. Na každé části jazyka se totiž projektuje jiný orgán. Dále vám změří pulz na ruce a to ve třech polohách a hloubkách. Každá opět zobrazuje jiný orgán. Nakonec lékař vypíchne tři klíčové příznaky a poskládá je do jakéhosi obrazu. Výsledek může znít opravdu podivně. Například nedostatek vlhkosti ve slezině a vzplanutí jaterního jangu nebo horko v žaludku a podobně.

Pak začne léčba. Záleží na lékaři, k jaké metodě čínské medicíny se přikloní. Může vám například namíchat bylinnou směs přímo na vaši diagnózu, začít akupunkturovou terapii a podobně.     

Čtěte také: Lymfodrenáž neslouží jen k úpravě „kosmetických nedostatků“

Počítejte však s tím, že terapie bývají dlouhodobé. To, že zrovna teď vyvstal nějaký problém, ještě neznamená, že budete po jeho vyléčení zdravý. Čínská medicína, jak bylo řečeno v úvodu, řeší lidské tělo komplexně.

Metody čínské medicíny:

Metody spolu často souvisejí.

  • Fytoterapie (bylinná terapie); Akupunktura; Dietetika; Mykoterapie (používání léčivých hub), Feng shui; Masáže tuina; Moxování, Cvičení Qigongu

Foto: Archív

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).