Hlavní navigace

Tradiční čínská medicína nabízí pomoc v onkologické léčbě

15. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tradiční čínská medicína (TČM) klade velký důraz na prevenci, a proto se snaží zabránit či předejít nemoci tam, kde by vzniknout mohla. Dnešní hektická doba k nám ale často přivádí pacienty až v době akutní potřeby.

Západní a čínská medicína se nemusí vzájemně vylučovat, naopak – ve většině východního i západního světa, včetně zemí Evropy jako Německo, Velká Británie, Švýcarsko, Španělsko nebo severské země, se často doplňují. Tak je tomu v dnešní době i při léčbě onkologických nemocí, které jsou chronickým zdravotním problémem, dle Světové zdravotnické organizace svým rozšířením srovnatelným s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou. Jejich četnost každoročně celosvětově vzrůstá. Pravděpodobnost, že během života onemocníme onkologickou diagnózou, je dnes zarážející: kolem dvaadvaceti procent.

Když už je rakovina naším nezvaným hostem

Chirurgické řešení, chemoterapie, ozařování, biologická nebo hormonální léčba jsou v těchto případech nejúčinnějším způsobem, jak zamezit dalšímu růstu nádoru a prodloužit tak život. Protože jsou ale velmi agresivní, nesou s sebou i řadu omezení. Například chemoterapie je léčba dávkami cytostatik, látek, které jsou pro buňky toxické. Tato terapie svým zásahem do buněčného cyklu nádorové buňky brání jejímu dalšímu dělení, a tak i růstu nádoru. Avšak tento postup není přesně zacílen, proto léčba cytostatiky z části postihuje také naše zdravé buňky.

Podle řady studií z poslední doby TČM může sehrát důležitou roli v průběhu celé onkologické léčby jako důležitá adjuvantní (pomocná) metoda. TČM je schopná ulevit od pooperačních příznaků, jako je únava, bolest, nechutenství, žaludeční nevolnost, zvracení a lymfedém (otok způsobený nahromaděním lymfy, častý např. po operacích rakoviny prsu). Jiné prostředky TČM (hlavně cílená bylinná léčba) jsou schopné nejenom ulevit od nežádoucích účinků chemoterapie nebo ozařování, ale současně i zvýšit jejich účinnost.

Souhrnem, tradiční čínská medicína v kombinaci se západní konvenční léčbou je schopná zabránit progresi nádoru, minimalizovat pooperační komplikace, zvýšit citlivost nádoru k chemoterapii a ozařování, a přitom minimalizovat jejich nežádoucí účinky a narušení organizmu, dokonce zlepšit jeho imunitní funkce. Má statisticky dokázaný efekt na snížení intenzity s nádorem spojené únavy a bolesti, zlepšení symptomatologie plicní a zažívací, ochranu jaterních funkcí a ochranu funkcí kostní dřeně spojených s krvetvorbou.

Chybí dostatek informací

To dělá v očích laiků i široké vědecké obce z TČM důležitou pomocnou metodu v průběhu celé onkologické léčby, snad kromě terminálních stavů, kde jsou poškození a tendence nezvratné. Je naší povinností poskytnout více informací odborníkům i široké veřejnosti tak, abychom pacientům zabezpečili co nejefektivnější protinádorovou léčbu a co nejkvalitnější a nejdelší život i s onkologickou diagnózou v anamnéze.

Situace je ale bohužel taková, že pacienti dnes u nás dostatek informací nemají. Ti, kteří prošli chemoterapií nebo ozařováním, k nám chodí často velmi zoufalí, ve stadiu, kdy už si neví rady.

Velké množství známých vedlejších účinků, především bolest, fyzická nevolnost a vyčerpání, i celková ztráta sebevědomí a životních ideálů, jim ubírá sílu bojovat se zákeřnou nemocí.

Na naší klinice velmi citlivým a osobním přístupem pomůžeme každému, kdo přijde. U nás jde především o znovunalezení vnitřní rovnováhy. Používáme metody TČM, v případě potřeby mají naši pacienti k dispozici pomoc psychoterapeutky i fyzioterapeutky.

Kombinace bylinných čajů pomáhá předcházet a překonat bolest, slabost, trávící problémy, zhoršení jaterních funkcí a poruchy krvetvorby v kostní dřeni, obrovskou psychickou zátěž, ale také zvyšovat imunitu. Jiné speciální čínské směsi pomáhají předcházet vzniku i léčit případné popáleniny a záněty vzniklé účinkem ozařování. Zdravotní a léčebný Qi Gong i akupunktura pomáhají regulovat a harmonizovat tok životní energie Qi (Čchi) a zlepšovat tak kvalitu i délku života.

Zkušenosti pacientů

Naše pacientka paní Sylva P., která se léčí s rakovinou, říká: „Až se cítím trapně v čekárně před aplikací další dávky chemoterapie. Mám pocit, že mezi pacienty vůbec nepatřím. Nebylo mi zatím špatně, neměla jsem bolesti, cítím se v rámci možností skvěle. Jaterní testy se mi oproti době, kdy jsem začínala s chemoterapií, ještě vylepšily. Lékař tomu nemůže uvěřit. A přitom se nádor zmenšuje, tak jak má.“ 

Z našich dalších klientů paní Šárka K. vzpomíná: „Díky TČM jsem prakticky nepocítila, že bych byla nemocná. Neznala jsem nevolnosti ani únavu. Díky tomu jsem byla klidná a vyrovnaná, každým dnem jsem víc a víc věřila, že se uzdravím. Jediná věc, kterou se chemoterapie projevila, bylo, že mi vypadaly vlasy jako ostatním. Jinak jsem ale vypadala úplně jako zdravý člověk. Vlasy dorostly a můj život se dostal do svých obvyklých kolejí. Jenom kontroly na onkologii mi připomínají, že jsem se tam někdy léčila.“

Tip: Chemoterapie bez vypadání vlasů? Ano, díky chlazení

Přístup tradiční čínské medicíny, který naše klinika praktikuje, je udělat „pokoj v duši“ – co nejvíce eliminovat strach a pomoci tak převést pacienta přes toto náročné období. Chceme, aby nalezl ztracenou harmonii v těle i mysli. Každý náš pacient je pro nás zejména člověk. Svébytný a výjimečný člověk, individualita, která právě potřebuje pomoct. Máme rádi lidi – a podle toho k nim i přistupujeme.

Live well, live long

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D.

Vedoucí lékařka Kliniky Meridian, www.klinikameridian.cz

Po mnohaleté praxi v oborech všeobecná chirurgie, cévní chirurgie a kardiochirurgie (IKEM), se začala věnovat tradiční čínské medicíně. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).