Hlavní navigace

Prý francouzský parfém! Toaletní voda může být karcinogenní

9. 11. 2012

Sdílet

 Autor: MZ ČR
Ministerstvo zdravotnictví varuje před parfémovanou toaletní vodou. Nese podivné údaje v několika jazycích a navíc obsahuje nepovolenou látku.

Ministerstvo zdravotnictví informuje spotřebitele o nebezpečném výrobku, který je v prodeji pod označením: Diableu eau de parfum zn. beautiful® parfum, EAU DE TOILLETTE − TOALETNÍ VODA − WODA PERFUMOWANA. Výrobek míchá nesmyslné informace v několika jazycích, uvedené složky se opakují a navíc obsahuje látku safrol v nepovoleném množství.

Informace o výrobku:

  • Diableu eau de parfum zn. beautiful® parfum, EAU DE TOILLETTE − TOALETNÍ VODA − WODA PERFUMOWANA
  • Výrobce / Dovozce dle značení: TMT Cosmetics CO, s.r.o., Libušská 460, 142 00 Praha 4 − Písnice, IČ: 27632784 (ze značení není patrné, zda se jedná o výrobce či dovozce)
  • Země původu: neznámá
  • Distributor dle faktury: G.F.G. Company Ltd., spol. s r.o., Severozápadní IV 360/21, 140 00 Praha 4
  • Prodejce: Van Kim Le, Středová 4600, 760 05 Zlín, IČ: 87517108
  • Skleněná lahvička o objemu 55 ml s mechanickým rozprašovačem a stříbrným uzávěrem naplněná kapalinou světlého tyrkysového odstínu s nápisem Diableu na přední straně.

Nesmyslné označení

Na dně lahvičky je nalepena etiketa s názvem výrobku a dalšími údaji v polštině, na krabičce jsou informace v angličtině. Uvedené složení výrobku na vnějším obale neodpovídá platným předpisům, některé ingredience jsou úplně vynechány, některé složky jsou uvedeny opakovaně v různých jazycích (např. AQUA − WODA).

Na vnějším obale je také zdůrazněn původ parfémových složek ve Francii (PARFUM OILS MADE IN FRANCE).

Na vnějším obale je také nalepena etiketa s českým a francouzským názvem a dalšími údaji.

To, co se v hovorové češtině označuje jako parfém, většinou parfém není. Např. v angličtině se běžně hovoří o fragrances (vůně), nikoli o perfumes (parfémy).

Parfémy se rozlišují podle procentuálního zastoupení parfémové kompozice (jednoduše řečeno podle intenzity vůně). Zbytek směsi zastupuje koncentrovaný líh.

  • Parfém je vůbec nejintenzivnější vůně, která je na trhu k dispozici. Podíl vonných látek je 15–40 %.
  • EDP neboli Eau de Parfum, česky též parfémová voda (toaletní parfém). Podíl vonných látek je 12–15 %.
  • EDT neboli Eau de Toilette, česky též toaletní voda. Podíl vonných látek je 6–12%.
  • EDC neboli Eau de Cologne, česky též kolínská voda, německy Koelnisch Wasser. Podíl vonných látek je 4–6%; ochranná známka: Koelnisch Wasser.
  • EDS neboli Eau de Solide / Sport, anglicky též splash perfume. Podíl vonných látek je ~1%; ochranná známka: EdS.

Zdroj: Wikipedia.cz

Safrol v podezření

Podle ministerstva výrobek nedodržuje zákonné požadavky na kosmetické prostředky, jednak kvůli chybnému označení, zejména ale z důvodu obsahu látky safrol v množství 2,9 mg/kg. Safrol může být obsažen v kosmetice pouze do hodnoty 100 ppm ve finálním produktu ve formě přirozeného obsahu éterických olejů. Testovaný výrobek ale éterický olej neobsahuje, takže se na něj uvedená výjimka nevztahuje.

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že safrol může kontaktem s kůží nebo inhalací přestupovat do organizmu, přičemž se jedná o látku vyvolávající obavy z možných dědičných mutací v lidských zárodečných buňkách a současně o látku, u které se předpokládá u člověka karcinogenní potenciál,“ uvádí hlavní hygienik Vladimír Valenta.

V USA se safrol dříve používal jako aditivum do kořenového piva, kašťového čaje nebo jiných běžných výrobků. Byl však zakázán poté, co byla zjištěna jeho karcinogenita u potkanů. Nyní je zakázán také organizací International Fragrance Association pro použití v mýdlech a parfémech.

Zdroje: MZ ČR, Wikipedia.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).