Hlavní navigace

To je skandál: banán obsahuje 75 % vody a éčka

20. 2. 2014

Sdílet

 Autor: James Kennedy / Jameskennedymonash.wordpress.com / Vitalia.cz
Nerozčilujte se. To není další trik obchodníků, ale prostě příroda. Možná budete překvapeni, co všechno obsahují „stoprocentně přírodní“ banán, káva nebo vajíčko. Je to samá „chemie“.

James Kennedy je australský středoškolský profesor chemie. Jeho vášní vždy byla právě tato věda a také grafický design. A tak se pokusil spojit oboje dohromady – vytváří vědeckou infografiku a plakáty, které publikuje na svém webu (Jameskennedymonash.wordpress.com). Jeho plakát „stoprocentně přírodního banánu“ se stal hitem.

Chemie je všudypřítomná

O co jde? Na plakátech „stoprocentně přírodního banánu“ a dalších potravin (v originále „All – natural…“) vypsal chemické složení těchto potravin, a to je mnohdy delší než na lecjaké průmyslově vyrobené náhražce. Chce tak ukázat na to, že chemie je všudypřítomná, a i v těch nejpřírodnějších produktech se najdou barviva, konzervanty a další „éčka“ – ačkoli samozřejmě stoprocentně přírodní.

„Dnes se každý až panicky bojí ´chemie´ v potravinách. Jako učitel chemie jsem cítil povinnost pokusit se ukázat, že příroda často vytváří mnohem složitější a ´chemičtější´ produkty, než bychom my byli vůbec schopni stvořit v laboratoři,“ říká James Kennedy. Cílem je lepší porozumění, nikoli podpora „syntetických potravin“, kde původní – dražší – surovinu nahrazují všemožné přídavné látky a další aditiva ještě maskují pochybnou kvalitu. „Mé plakáty chtějí ukázat, že chemie není jen umělá a nebezpečná, ale naopak, že je naprosto běžná a všudypřítomná. Chemie každodenních věcí, jako je například můj banán, je mnohem zajímavější a komplikovanější než chemie pesticidů a bomb,“ napsal autor pro server Vitalia.cz.

I borůvka je modrá díky „éčku“

V rozhovoru pro The New York Times James Kennedy popisuje: „Plakáty jsem začal vyrábět pro své studenty jako úvod do studia organické chemie. Jsou na nich rozepsaná chemická složení oblíbených přírodních potravin. Ve složení používám označení ´éčky´ a chemickými zkratkami, namísto laických a mnohdy známějších názvů. Takže např. antokyany, které z borůvek dělají právě ony modro-fialové plody, můžeme jinak zapsat jako E163.“

Složení jednotlivých potravin získával jak vlastními pokusy, tak hledáním ve starší odborné literatuře a encyklopediích, v nichž ještě nebyly zavedeny a používány dnes ve značení potravin tak nepopulární chemické vzorečky, „éčka“. Tak vlastně spároval chemické zkratky s původními označeními.

„Nikdo přede mnou se nepokusil popsat kompletní chemické složení přírodních potravin, takže jsem při práci vyhledával z mnoha zdrojů a ve finále je poskládal dohromady s vlastním výzkumem.“

Emulgátory – katalog hodných a zlých éček:

Chemie není zlá

Když lidé budou vnímat chemikálie jako něco špatného, potom je logické, že začnou stejně tak vnímat i chemii jako „vědu zla“, myslí si James Kennedy.

Chemie jako věda dostala podle něj v posledních letech špatnou vizitku: „Veřejnost si ji začala spojovat zejména s pesticidy, jedy, drogami a výbušninami, zatímco ostatní vědy tuhle démonickou nálepku nezískaly. Podle mého názoru totiž chemii chybí charismatický vůdce – biologie má Davida Attenborougha, fyzika Briana Coxe…, zatímco chemie má Waltera Whitea z Breaking Bad.“ (pozn. populární seriál, v češtině Perníkový táta, jehož hrdinou je učitel chemie, který si začne vydělávat výrobou drog).

Do budoucna plánuje ve své práci pokračovat – kromě plakátů se složením stoprocentně přírodních potravin chce rozebrat i přesné složení kávy a čaje. Na jeho stránkách je k vidění kromě plakátů ze série „stoprocentně přírodní“ také rozbor pachů a vůní.

Čtěte dále: Éčka nejsou jen emulgátory – k čemu slouží přídatné látky v potravinách?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Divadelni dramaturg, studentka DAMU

spolupracovnice serverů Vitalia.cz a 120na80.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).