Hlavní navigace

Tisíce kusů čaje Babička Růženka jsou dle inspekce nevhodné ke konzumaci

28. 2. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI
Aktualizováno: SZÚ: Zdravotní rizika látek v čaji Babička Růženka (28. 2. 2017 9:05)
Potravinářská inspekce varuje před další šarží nevyhovujícího čaje polského výrobce Mokate. Jde o sáčkový čaj Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na výskyt potraviny nevhodné k lidské spotřebě. Jedná se o šarži sáčkového čaje Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou polského výrobce Mokate.

Nevhodný čaj

  • Sáčkový čaj Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou
  • Označení šarže: L 09111630 C
  • Datum minimální trvanlivosti: 09. 11. 2018
  • Výrobce: MOKATE S.A., ul. Katowicka 265a, 43–450 Ustroň, Polsko

Laboratorní analýza SZPI u uvedené šarže prokázala přítomnost tzv. tropanových alkaloidů – atropinu v množství 72 mikrogramů na kilogram (μg/kg) a skopolaminu v množství 23 μg/kg. „Provedené zhodnocení zdravotních rizik SZPI označilo na základě zjištěného množství daných látek tento čaj jako nevhodný k lidské spotřebě,“ sdělil mluvčí Pavel Kopřiva.

Inspektoři SZPI odebrali vzorek závadné šarže ve velkoobchodním skladu společnosti MOKATE Czech s.r.o. v Praze. Dle předběžné informace se v tržní síti mohly nacházet řádově tisíce kusů závadné šarže. SZPI uložila kontrolované společnosti opatření ke stažení daných výrobků z tržní sítě. Následně bude ze strany SZPI zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají jmenovanou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

Toxický čaj

Čaje Babička Růženka měly potíže již loni, kdy se na kvalitu bylinných čajů zaměřil pořad TV Stream A dost! Laboratorní testy, provedené v nezávislé laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, tehdy dle tvůrců pořadu ukázaly v čajích přítomnost plevele, ale také pesticidů a plísní.

Nejhůře dopadl právě porcovaný čaj značky Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou. „Tento čaj dovezený z Polska měl tak vysoký nález tropanových alkaloidů, konkrétně atropinu a skopolaminu, jaký jsme už dlouho neviděli. Jedná se o látky, které se do čaje dostanou kontaminací s toxickými bylinami, například durmanem, a rozhodně by v něm být neměly. Směs navíc obsahuje plísně a rezidua pesticidů, například množství herbicidu je v něm čtyřikrát vyšší, než dovoluje evropská legislativa,“ uvedla k nálezu prof. Jana Hajšlová.

Výrobce, společnost MOKATE Czech s.r.o., následně informoval, že nechal udělat komplexní zkoušky svých bylinných čajů v certifikované laboratoři. Dle tvrzení výrobce byly kontrolní vzorky z několika šarží bylinných čajů značky Babička Růženka v pořádku a všechny sledované ukazatele odpovídaly normám.

Čaj již není na trhu, tvrdí výrobce

Společnost Mokate obratem zareagovala i na aktuální rozhodnutí SZPI. Tvrdí, že čaje Babička Růženka – Sedmero bylin s echinaceou s datem expirace 11/2018 byly staženy z trhu již počátkem ledna 2017. „Stalo se tak z preventivních důvodů po zjištění podezření na výskyt zvýšeného množství tropanových alkaloidů. Problém byl způsoben naším dodavatelem bylin,“ uvádí v tiskové zprávě.

„Nejde o jedinou šarži, ale o závažný, hluboký a nebezpečný problém,“ reagují na rozhodnutí SZPI autoři pořadu A dost! a vítají výsledek podnětu, který předali inspekci na základě nezávislých testů.

Aktualizace 28. 2.:

Zdravotní rizika látek v čaji Babička Růženka

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) okomentovali nálezy SZPI a konkrétní kontaminanty (zearalenon, atropin a skopolamin) nalezené v čaji. Upozorňují, že se jedná o výrobek „nevhodný pro lidskou spotřebu“ (hygienicky závadný). Jak je to s jeho případnou zdravotní závadností?

Zdravotní riziko zearalenonu, atropinu a skopolaminu v bylinném čaji Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou:

Atropin a skopolamin (tropanové alkaloidy)

  • Skupinová akutní expoziční dávka ARfD = 0,016 μg sumy TA/kg t.hm. a den. Odhad expoziční dávky v rozsahu 0,022 μg sumy TA/kg t.hm. a den je nižší než EFSA uvažovala pro nejnižší jednotlivou terapeutickou dávku (1,6 μg sumy TA/kg t.hm. a den). Lze usuzovat, že ani u citlivých jedinců by kontaminovaný bylinný čaj nevyvolal zdravotní reakce, včetně např. bradykardie, která byla prokázána až při dávce 0,480 μg sumy TA/kg t.hm. a den.

Zearalenon (mykotoxin)

  • Chronická expoziční dávka TDI = 0,25 μg ZEN/kg t.hm. a den. Odhad expoziční dávky v rozsahu 0,084 μg ZEN/kg t.hm. a den je nižší než TDI. Lze usuzovat, že dávka nevyvolá zdravotní reakce.

„Na základě výše uvedených skutečností, při vědomí nejistot spojených s omezenými informacemi o spotřebě potraviny a analytických výsledků, nelze bylinný čaj Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou považovat za bezpečný pro vysoký obsah tropanových alkaloidů překračující hodnotu skupinové ARfD. Obsah zearalenonu, podle současných hledisek, nepředstavuje zdravotní riziko,“ uvádí prof. Jiří Ruprich ze SZÚ.

Nejhorší potraviny roku 2016:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).