Hlavní navigace

Tipy, jak zvládnout návaly a pocení v klimakteriu

19. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Zralé ženy v období přechodu si nejčastěji stěžují na nepříjemné návaly horka a následné pocení, jež dokáží řádně znepříjemnit život. Přinášíme rady, jak na ně vyzrát za pomoci přírody, i tipy z lékárny.

Pokud ženství začíná haprovat, cyklus se stává nepravidelným či slabším, nálady se střídají jako na houpačce, vlasy vypadávají, začíná se objevovat nadměrné ochlupení ve tváři a návaly i pocení jsou na pořadu dne, zřejmě vaječníky přestávají plnit svoji primární funkci a menopauza udeřila

Ne všechny ženy chtějí, nebo ze zdravotních důvodů mohou podstoupit hormonální léčbu, která si s klimakterickým syndromem poradí bez větších či menších doprovodných příznaků.

V současné době je na trhu k dostání také test na zjištění menopauzy prostřednictvím moči pro domácí testování MiraTes Menopauza Test. Online ho pořídíte za cca 220 Kč.

Změna ve stravování udělá mnohé

Tučné, sladké a kaloricky náročné pokrmy vedou k přibírání na váze a přebytečný tuk v organismu může neblaze ovlivňovat hormony. Přesněji se jedná o estrogen, prolaktin a testosteron. První dva jsou ženské, kdežto ten poslední náleží mužům. Pokud ale hladina ženských hormonů v rámci menopauzy klesá, mohou se více projevit ty mužské, jež mohou symbolizovat růst tmavých chloupků v obličeji, padání vlasů nebo mastnou pokožku.

Racionální redukce hmotnosti při nadváze či obezitě pod dohledem odborníka je určitě skvělým krokem, kdy si uleví nejenom klouby, srdce, ale také tato změna prospěje ženám středního věku i po duševní stránce.

Ve zdravém stravování není místo pro uzeniny, pokrmy z fast foodu, smažená jídla, cukrovinky, chipsy a jiné hříchy. Naopak se doporučují ryby, kuřecí, krůtí a králičí maso, ovoce, zelenina, příprava jídel na páře, jáhlové kaše, zdravé přílohy oproti těstovinám či knedlíkům (bulgur, quinoa).

Fytoestrogeny: Záchrana pro ženy s klimakterickým syndromem

Asiatky jsou pověstné tím, že menopauzu celkově zvládají bez sebemenších výkyvů, a poděkovat za to mohou podle všeho právě potravinám bohatým na tzv. fytoestrogeny, což jsou látky, které jsou svým složením nápadně podobné ženským hormonům. Vyskytují se v sóje, červeném jeteli, mateří kašičce, lněném semínku, v jahodách, brusinkách nebo hroznovém vínu, či dokonce v pohance

Pozor na cholesterol

Potřeba je také sledovat hodnoty cholesterolu v krvi, vyšší hodnoty mohou návaly horka a pocení celkově zhoršovat. Vyšší hladiny zkrotí přírodní cestou avokádo, zelený čaj, česnek, ořechy a mořské ryby.

Bylinky a doplňky stravy, co pomohou s návaly, skutečně existují

  • Co se týká bylin, sáhněte po andělice, ploštičníku, šalvěji, kontryhelu nebo rostlině Maytenus ilicifolia z Jižní Ameriky (pořídíte ji například formou čaje).
  • Menofem – v potahovaných tabletách naleznete výtažky ploštičníku, který pomáhá zvládat projevy klimakteria. Díky svému složení napomáhá snižovat tvorbu luteinizačního hormonu, právě jeho vyšší hodnoty jsou příčinou nepříjemných návalů horka. Doporučené užívání: jedna tableta ráno a večer. Cena cca 530 Kč.
  • Sarapis Soja obsahuje fytoestrogeny ze sóji a červeného jetele, květní pyl a mateří kašičku, jež dokáží mírnit návaly, vyrovnávat výkyvy nálad a tlumit podrážděnost. Pro příznivé účinky je potřeba přípravek užívat 2 až 3 měsíce. Doporučené dávkování je jedna tabletka ráno a večer. Cena cca 440 Kč.
  • Gynex – Bylinné kapky s výtažky z rostlin, které jsou známé pro svoji estrogenní aktivitu. Harmonizuje hormonální výkyvy, poruchy cyklu, tiší návaly a celkově prospívá ženství. Dávkování: 2–7 kapek 1–3× denně. Cena cca 450 Kč.

Na bázi přírodních látek jsou založeny i další doplňky stravy v menopauze.

Dejte vale alkoholu, pikantním a horkým jídlům spolu s kávou

Právě tyto oblíbené libůstky mohou návaly a pocení celkově zhoršovat, proto je doporučováno jejich konzumaci omezit, nebo v nejlepším případě je zcela nahradit novými návyky.

Návaly může násobit také únava a stres, proto se ženám během menopauzy doporučuje dostatek spánku, odpočinek a také tolik potřebná relaxace.

Tip: Příchod návalu je vhodné také správně prodýchat, tím ho zmírnit a udělat jej snesitelnějším.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).