Hlavní navigace

Praděd a vodopády Bílé Opavy

4. 9. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Zkuste se vymanit ze svých zaběhlých kolejí a místo do Krkonoš nebo na Šumavu jeďte objevit drsné a krásné Jeseníky. Najdete zde méně turistů, více lesů, lidové ceny. A hlavně, tamní obyvatelé jsou tak milí, že se vám nebude chtít odjet.

Jeseníky. To je pro mě láska na první pohled. Zalesněné jako snad žádné jiné hory u nás a vstřícnost místních lidí na každém kroku. K tomu největší koncentrace biofarem v Česku a čerstvý vzduch, za kterým jezdí astmatici z celé republiky. To vše dělá z Jeseníků ráj pro ty, kteří touží po opravdu pohodové a „zdravé“ dovolené.

Abyste si zdravý vzduch v plicích vychutnali, stojí za to absolvovat výstup na Praděd, nejvyšší horu Hrubého Jeseníku (1491 m.n.m) Možných cest na vrchol je několik: Od Červenohorského sedla, sedla Skřítek či Vildy. My jsme zvolili cestu od Karlovy Studánky přes nádhernou rezervaci Bílá Opava.

Pokud máte více času, stojí Karlova Studánka za návštěvu. Uprostřed hor jsou zde umístěné klimatické lázně, založené už roku 1785 na místě železářské osady Hubertov. Proslavily je prameny železité kyselky. Lázeňské budovy postavené v klasicistním a empírovém stylu vytvářejí úžasnou atmosféru. Za návštěvu stojí i místní kaple sv. Huberta, kde je umístěn lustr ze samorostů.

Bez dobrých bot na Bílou Opavu zapomeňte

Z Karlovy Studánky vyrazíte po žluté a modré směrem na Vidly. Tam už vás ukazatele navedou na naučnou stezku Bílá Opava, která je lemovaná stejnojmennou říčkou. Předem upozorňuji, že pokud nevlastníte kvalitní obuv, měli byste si výlet rozmyslet. Terén je místy velmi náročný a cesta vede přes několik lávek, mostů a také schodišť. Pohledy, které se vám ovšem naskytnou, za tu námahu stojí. Ne nadarmo se říká o Bílé Opavě, že je nejkrásnější bystřinou Jeseníků. Uvidíte, jaké nádherné vodopády, koryta a romantická zákoutí tato říčka vykouzlila. Do rezervace Bílá Opava se platí symbolické vstupné 15 Kč pro dospělé.

Po asi čtyřech kilometrech dojdete na rozcestí. Žlutá značka by vás dovedla na Ovčárnu (odkud mimo jiné jezdí pravidelný autobus zpět do Karlovy Studánky) nebo můžete zvolit naší trasu a pokračovat po modré směrem na Praděd. Z Ovčárny byste na Praděd došli také, ale je příjemnější jít po modré značce. Po asi půl kilometru se napojíte na pradědskou turistickou magistrálu a začnete stoupání na Praděd. Nemá cenu připomínat, že se vyplatí mít s sebou teplejší oblečení, jak známo na horách se mění počasí rychle. Pokud máte štěstí a svítí sluníčko, bude pro vás výhled z Pradědu skutečným zážitkem. Uvidíte odsud i přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně. Na Pradědu je možné se také občerstvit v místní restauraci.

Z Pradědu pak po stejné cestě sejdete dolů k Ovčárně. Zde najdete také občerstvení a už zmíněnou autobusovou zastávku. Pokud ještě máte sílu v nohách, můžete pokračovat jako my po zelené značce až do Karlovy studánky. První zhruba tři kilometry vedou sice po silnici, pak se ale stezka stáčí do lesa. Po chvilce už vyjdete v Karlově Studánce. 

Celková délka: 23 kilometrů

Náročnost: Těžká trasa

Občerstvení: Na Pradědu, na Ovčárně, v Karlově Studánce

foto: autorka, 2× wikipedie

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).