Hlavní navigace

Spousta lidí má boreliózu, aniž by to tušili. Chtějte pořádné testy!

3. 10. 2011

Sdílet

Nemluví se o ní tolik jako o encefalitidě, ačkoli obě nemoci šíří klíšťata. Neexistuje proti ní totiž očkování, takže o větší publicitu žádný výrobce neusiluje. Nenechte se tím ukolébat.

Nejznámějším příznakem toho, že se člověk nakazil boreliózou, je červený flek s bílým prostředkem v místě, kde bylo přisáté klíště. Bohužel, zdaleka ne u každého člověka, u kterého lékaři později boreliózu objevili, se nemoc tímto známým flekem zvaným též erythema migrans projevila. Z toho je jasné, že spousta lidí boreliózu má, aniž by to tušili. Nemoc se přitom může hodně nepříjemně ozvat i po letech od nákazy.


Autor: SXC

Pak musíte na boreliózu usuzovat z jiných příznaků, kterými budete, lidově řečeno, otravovat lékaře tak dlouho, dokud vás nepošle na příslušné testy. Borelióza je zřejmě větším nebezpečím, než se dneska obecně a to i mezi lékaři soudí. Před nedávnem na to v časopise Respekt upozornila i lékařka Sylvie Frankovská. „Léčíme následky, ne příčinu,“ zhodnotila dosavadní přístup k léčbě boreliózy, k níž se často přistupuje pozdě. Lékařka dokonce tvrdí, že ideální by bylo, kdyby příslušné testy absolvoval každý člověk, který měl klíště. To by zřejmě žádná zdravotní pojišťovna finančně neutáhla, ale pokud testy budete chtít a váš lékař vás na ně bude odmítat poslat, například proto, že jste neměli onen typický červený flek, můžete si je zaplatit sami.

O nemoci: Lymská borrelióza

Kolik stojí testy?

Cena se pohybuje kolem dvou až dvou a půl tisíce korun v případě přesných sérologických testů nazvaných Western Blot. Jejich nevýhodou je, že pojišťovny je proplácejí až poté, co možnou boreliózu potvrdí jednoduché laboratorní testy zvané Elisa, ty jsou však poměrně nepřesné. I ty si však můžete zaplatit sami, pak za ně dáte několik set korun.

Kde vám je provedou? Hledejte imunologické laboratoře. Vůbec nejlepší bude, když budete tyto testy konzultovat s imunologem, praktik s jejich zadáváním i vyhodnocením nemusí mít dostatek zkušeností. Počítejte však s tím, že někteří privátní imunologové si rovněž za své služby účtují poplatek, často označený jako sponzorský dar.

Čím dříve se začne s případnou léčbou, tím menší budou následky. Zatímco v prvních fázích choroby stačí antibiotika, v těch dalších už se mnohdy dají jen mírnit příznaky. Nepoznaná a tudíž neléčená borelióza může člověku pořádně zamávat s kvalitou života. Vědci navíc nedokáží vyloučit, že neléčená choroba nesouvisí třeba s rozvojem onkologických chorob či psychického onemocnění. Původce boreliózy, spirocheta borelie, přežije v libovolném orgánu či tkáni lidského těla. Tomu odpovídají i příznaky nemoci.

Jak se nemoc může projevit? Pálením kůže i obrnou lícního nervu 

Tady se jednoznačné odpovědi nedočkáte. Co nakažený, to jiné příznaky i průběh, dalo by se říci.


Autor: Isifa.cz

Platí nicméně, že nemoc má tři fáze, z nichž ta první může u někoho nastoupit dva dny po nákaze a u jiného za dva týdny či dva měsíce.

Na boreliózu může krom zmíněného rudého fleku ukazovat mírně zvýšená teplota, malátnost a nevolnost, nad nímž byste neměli mávat rukou v případě, že jste vy nebo vaše dítě měli klíště a není zrovna doba podobných viróz. Zdánlivá viróza, vyvolané boreliemi, totiž sice zmizí sama od sebe, nicméně nemoc může v těle řádit dál.

V druhé fázi se šíří a zasahuje klouby, stěny cév a obaly nervů, což se může projevit například pálením kůže, její necitlivostí, mravenčením či třeba obrnou lícního nervu. Borelie mohou též zasáhnout nervy močového měchýře, střev a srdečního svalstva, často napadají kolenní klouby, u nichž se objevují otoky a bolest. Kdo má jemnou kůži, může si všimnout takzvaného boreliového lymfocytu, což bývá drobná nafialovělá boulička pod kůží.

Bakterie mohou také vyvolat zánět centrálního nervového systému, který se projeví vysokými horečkami, prudkými bolestmi hlavy, závratěmi, poruchami vidění, strnutím šíje a v krajním případě i obrnou. Taková fáze choroby už se neobejde bez dlouhodobé léčby a je možné, že zanechá trvalé následky. Problém tkví v tom, že tyto příznaky se často objevují jednotlivě nebo v různou dobu a lékaři si je neumí dát do souvislostí, stejně jako je nemusí napadnout s boreliózou spojovat dlouhodobý pocit únavy a vyčerpání.

Nemoc se proto může překlenout do třetí fáze, která se může projevit po mnoha měsících či letech a to například chronickým zánětem mozku, který o sobě dá vědět třeba poruchami soustředění či orientace, trpí také krátkodobá paměť. Klouby mají nezvratné příznaky artritidy, pacienta trápí oslabená imunita, kůži pokrývají zánětlivá ložiska. Na tuto fázi už léčba není, lze jen mírnit příznaky.

Příznaky a důsledky boreliózy (značně individuální):

první fáze:

  • červená skvrna s bílým středem v místě přisátí klíštěte
  • zvýšená teplota
  • malátnost
  • nevolnost

druhá fáze:

  • pálení kůže, její necitlivost, mravenčení, obrna lícního nervu
  • potíže s močovým měchýřem či střevy
  • otoky a bolest kolenních kloubů
  • boreliový lymfocyt – drobná nafialovělá boulička pod kůží
  • zánět centrálního nervového systému – vysoké horečky, prudké bolesti hlavy, závratě, poruchy vidění, strnutí šíje, v krajním případě obrna
  • dlouhodobý pocit únavy a vyčerpání

třetí fáze:

  • poruchy soustředění či orientace
  • potíže s krátkodobou pamětí
  • příznaky artritidy
  • oslabená imunita
  • zánětlivá ložiska na kůži

Buďte neústupní

Snaha, aby každý, kdo si myslí, že by mohl mít boreliózu, chtěl po lékaři testy, zní trochu jako návod k hypochondrii, ale dovolím si tady být trochu osobní. Buďte neústupní, zanedbaná borelióza se léčí špatně a někdy to už ani není možné. Pokročilé stadium téhle nemoci se hodně podobá například syfilis včetně jejich pohybových a psychických projevů, které tak přesvědčivě zahrál Petr Čepek ve filmu Petrolejové lampy. Souvisí to nejspíše s tím, že původce boreliózy patří podobně jako původce syfilis mezi spirochety.

Přesně takhle skončil dobrý kamarád mé někdejší kolegyně – z vitálního chlapa udělala borelióza polovičního mrzáka, který nakonec jen ležel na neurologickém oddělení v nemocnici. Neústupnost se vyplatila i mojí příbuzné, jejíž desetiletý syn se začal chovat „jinak“ – kdo ho neznal, nejspíše by si ničeho nevšiml. Ona věděla, že je najednou celý zpomalený, méně mu chutná jíst, více spal a občas si stěžoval na pro něj absolutně nezvyklou bolest hlavy. Dětská lékařka tvrdila, že klíště, které kluk měl před skoro dvěma měsíci, za to nemůže, a že je v pořádku, pak připustila virózu, nakonec se zjevným nesouhlasem nechala nabrat krevní testy. Ty ukázaly, že dítě rozhodně v pořádku není a na infekčním oddělení nemocnice se nakonec potvrdilo pokročilejší stadium boreliózy. Naštěstí stále ještě ve fázi, která má docela dobrou prognózu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).