Hlavní navigace

Testujeme v Tescu: Je nákup se skenerem rychlejší než bez něj?

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
V Tescu spustili nový systém nakupování s pomocí skeneru. Nákup si skenujete přímo v obchodě položku po položce, ukládáte ho rovnou do tašek ve vozíku a nestojíte fronty u pokladen. Opravdu ušetříte čas?

Zatímco ve svých britských pobočkách má Tesco systém Scan&Shop už šest let, k nám se dostal teprve před třemi týdny. Jde o skenování zboží za pomoci skeneru samotným zákazníkem ihned při nákupu, ještě před vložením do vozíku. Pokud nakupujete se Scan&Shop, můžete navíc nákup ukládat přímo do svých tašek už na prodejně, platíte kartou či hotově na samoobslužných pokladnách.

Přestože se Tesco chlubí tím, že tato služba je službou zákazníkovi, který tak ušetří spoustu času, v praxi si to jeho vrcholní manažeři nijak neověřovali. Tak jsme to udělali za ně. Nakoupili jsme dva stejné nákupy – jeden klasicky s platbou kartou u pokladní, druhý se Scan&Shop a změřili jsme si čas. Vychází Scan&Shop rychleji? Jaká jsme museli překonat úskalí a v čem se systém Tesca liší od toho, který používá Globus?

Skenery mají i v Globusu, ale jen pro ty, kteří jsou v klubu

V Globusu můžete využívat skeneru v systému Scan&Go už celé tři roky a to ve všech jeho pobočkách, u Tesca systém Scan&Shop funguje zatím jen v Praze-Letňanech a to necelé tři týdny. Oč byl nástup Scan&Shop pomalejší, o to je pro zákazníka přívětivější. Abyste mohli v Globusu využívat skener, musíte být totiž členy jejich klubu, v Tescu ale nakupujete se skenerem i jako nečlen. Navíc, Tesco zatím jako jediný prodejce nabízí možnost skenovat zboží za pomoci mobilní aplikace s vaším chytrým mobilním telefonem – obejdete se tedy i bez skeneru, ale využíváte všech jeho výhod.

Nákup s pomocí mobilní aplikace hodnotit nebudeme, dnešním cílem je zaměřit se na rychlost nákupu – bez pomoci skeneru a s jeho pomocí. Pro naše dva stejné nákupy jsme zvolili dvanáct položek, přičemž záměrem bylo vybírat většinou potraviny, se kterými bychom mohli mít při skenování potíže:

Nakupovali jsme potraviny:

  • v akci – kuřecí prsa, pivo
  • bez akce – cukr, kakao
  • které se kupují po více kusech – minerální voda
  • nápoj, jehož přesnou cenu dopředu neznáme a který se nesmí prodávat mladistvým – stáčené víno
  • bez čárového kódu – rohlíky
  • ovoce bez kódu prodávané na kusy – mango
  • zelenina či ovoce nakupované na kilogramy, opět bez čárového kódu – papriky, jablka
  • vážené u pultu – sýr
  • připravené podle přání – smoothie

Nebojujte se skenerem, nejdříve čtěte pokyny

Je 11:18 a my vyrážíme na náš první nákup se skenerem. Nejdříve si vybíráme správný vozík, ne všechny jsou totiž opatřeny držáky na skener, po celou dobu nákupu bychom pak museli skener držet v ruce. Samotné skenery na prodejně jsme nemohli minout, jsou umístěné v panelu hned po levé straně u vstupu do Tesca. Boxy, v nichž jsou umístěné, slouží zároveň jako nabíječky, nesnažte se tedy skenery z panelu vyjímat bez toho, aniž byste četli pokyny na vedlejší obrazovce (tak jako jsme to dělali zkraje i my). Systém vám sám vybere skener, který je již plně nabitý. Máte-li kartu Clubcard, přibližte ji nejdříve k monitoru, který si ji naskenuje, pakliže kartu nemáte, stiskněte na obrazovce možnost nákupu bez klubové karty a vyčkejte, až se rozsvítí nabitý skener. Teprve teď jej můžete vyjmout a vydat se na nákup. Obchod známe, víme, kde které položky z nákupního seznamu najít, nebudeme tedy ztrácet čas hledáním. Míříme k nápojům pro balík vod.

Tak, jako nejdou skenovat čárové kódy z igelitových přebalů šesti balení vod pokladním, nepůjde to ani vám. Musíte najít čárový kód přímo na lahvi a ten naskenovat; skener hned nabídne možnost volby počtu kusů. My tedy na dotykovém displeji vybíráme „šest“ a vody vkládáme do vozíku. Na skeneru se okamžitě objeví naskenované položky a jejich celková cena. Cestou pro stáčené víno skenujeme v regálu pivo v akci – cena odpovídá slevě. Teď už si sami natáčíme litr Chardonnay a přemýšlíme, jak zjistíme jeho cenu. Bohužel zde nikde nevidíme žádný návod, jak postupovat při koupi (se skenerem, či bez něj) a v dohledu není ani žádný pracovník Tesca. Všímáme si však nápisu, který praví, že pro zjištění hmotnosti natočeného vína JE MOŽNÉ použít váhu v úseku ovoce a zeleniny. Můžeme využít, ale nemusíme, přesto to uděláme, i když je to přes půl obchodu. Máme to totiž cestou pro cukr a kakao. To jsou položky, které se nakupují prakticky samy, mají na sobě čárové kódy, přiblížíme skener a zmáčkneme tlačítko. Zboží se ihned načte, cena se o hodnotu položek zvýší.

Dosavadní poznatky:

Jsme zhruba v polovině nákupu a začíná mi dost vadit, jak hlasitý skener je, lidé se otáčejí a zvědavě nás okukují. Co položka, to hlasité zatůtání. Připomíná mi to konec devadesátých let, kdy v tramvaji někomu zazvonil telefon a celá tramvaj se s pohrdavým výrazem ohlédla. Na druhou stranu se mi líbí, že mám naprosto přesný přehled o ceně celého nákupu, který mám ve vozíku. Méně přehledné se mi jeví skládání nákupu přímo do tašek.

Pokud nenakupujete jen podle nákupního seznamu, ale tu a tam si do vozíku rádi přihodíte nějaké drobnosti nebo tzv. „vaříte“ až podle nabídky obchodu, v nacpaných taškách musíte zákonitě ztratit přehled o tom, co už jste „nakoupili“, a to i přesto, že ve skeneru máte seznam veškerého dosud naskenovaného zboží. Možná je to věc zvyku, ale dovedu si představit situaci, kdy mám ve vozíku nákup za dva tisíce a v seznamu hledám, jestli jsem ty kypřicí prášky už koupila, nebo ne.

Nákup rohlíků není nákup kakaa

Míříme pro kuřecí prsa, i ta se do skeneru načtou bez obtíží, akční cena je zohledněna. Zcela bez problémů skenujeme i sýr koupený u pultu. Jdeme pro šest rohlíků, zboží bez kódu. Tady musíme trochu zbystřit a naskenovat správný kód uvedený na koši s pečivem. Jeden kód s obrázkem rohlíku se totiž se skenerem moc nekamarádí, po jeho načtení nám nenabídne na výběr počet nakupovaných kusů. Pokud bychom nakupovali dvacet rohlíku, tento šedivý kód bychom museli hlasitým skenerem vycvakat dvacetkrát. Najdeme tedy na koši s rohlíky modrý kód, který je určen přímo pro systém Scan&Shop. Ten se skenerem našel společnou řeč a nabídl počet rohlíků. Potvrdíme množství a vložíme zboží do tašky.

Očekávali jsme obtíže s koupí smoothie, které si v oddělení ovoce zelenina můžete koupit čerstvě připravené, ale nedočkali jsme se. Smoothie můžete zaplatit přímo na zdejší pokladně nebo vám na lahvičku nalepí čárový kód, který si naskenujete. Nákup ovoce a zeleniny probíhá obdobně jako kdysi v mnoha obchodech. Zboží si nasáčkujete, najdete nově instalovanou a dobře označenou váhu a zboží si zvážíte. Z kasy vyjede kód, který si opět naskenujete. Přesně na tomto místě si můžeme zvážit i stáčené víno, takže tak činíme; z váhy vyjede kód, který naskenujeme a přičteme tak jeho cenu k nákupu. Nákup manga, které se prodává na kusy, probíhá stejně jako u rohlíků, je třeba najít modrý kód s nápisem mango a načíst ho do skeneru. Nákup je kompletní, míříme k samoobslužným kasám.

Chtěli jsme ve vozíku „zapomenout“ skener, ale nezadařilo se

U samoobslužné pokladny je třeba naskenovat QR kód na obrazovce kasy, čímž se spustí konečná fáze nákupu. Skener vás krok po kroku instruuje, co máte dělat. Ptá se, zda máte ve vozíku položky, které se vám z nějakého důvodu nepodařilo naskenovat (to mohou být např. zaplombovaná CD či DVD), pokud zadáte ne, na skeneru se objeví čárový kód, který naskenujete ručním skenerem od pokladny. Na obrazovce náhle zčervená položka vína a začne tu blikat červené světlo, které k nám přivede obsluhu. Jde o alkohol a ten není možné prodávat lidem mladším osmnácti let, věk tak ověřuje obsluha.

Teprve teď se dostáváme k placení kartou. Odcházíme a zcela záměrně nevracíme skener, chceme vědět, zda nás někdo zastaví, zda budeme pípat. Ještě jsme ani neopustili kasu a obsluha nás informuje, že skener se vrací poblíž pokladen, kde je mimochodem i váha, na které si můžete dovážit ovoce, zeleninu či víno.

Nákup se skenerem: 43 minut

Celý nákup nám i s cestou k autu trval čtyřicet tři minut. Na to, že jsme se v obchodě dobře orientovali a potraviny nikde nehledali, je to docela dlouhá doba. Ale šlo o první seznamovací nákup, čas jsme ztráceli hlavně u hledání správných kódů, čtením všech instrukcí při placení a přiznávám, trochu jsme zmatkovali hned v začátku, kdy jsme si mysleli, že bereme jakýkoliv skener v panelu a vyrážíme na nákup. Je zřejmé, že druhý nákup se skenerem by byl o poznání rychlejší.

Dosavadní poznatky:

Je mi záhadou, že u placení krom vína neblikala i položka pivo, šlo o Stellu Artois, která je jistě alkoholem, který si děti koupit nemohou. Vadilo mi, že položku, kterou jsem omylem naskenovala dvakrát (nebo bych si její nákup jen rozmyslela), jsem před jejím vrácením musela znovu naskenovat a pak na skeneru tzv. vyhodit do koše (podobně jako vyhazujete zprávy v telefonu). To v Globusu nechtěnou položku ve skeneru najdete, zmáčknete minus a vrátíte ji do regálu.

Nákup bez skeneru: 33 minut

Po uložení prvního nákupu vyrážíme na nákup druhý, zcela identický. Nákup i s placením u pokladní a cestou k autu, i s uložením nákupu do tašek trval třicet tři minut. Je třeba dodat, že jsme, jak je u běžných nákupů obvyklé, nečekali žádnou frontu u pokladen. Protože jsme měli nákup relativně malý, nijak závratnou dobu nám nezabralo ani vyskládání zboží na pás a jeho následné skládání do tašek. To je ten hlavní důvod, který by nás podle Tesca měl k nákupu se skenerem zlákat.

Skenování chce trochu cviku

Je třeba říci, že skener se ovládá snadno, nemá žádné nadbytečné funkce, které by vás mátly. Není to prostě nejnovější typ mobilu, najdete tu jen soupisku svého nákupu a „odpadkový koš“. Se skenováním nejsou žádné potíže, po druhé bychom to běžnému nákupu zřejmě natřeli. Tentokrát jsme ale nakoupili bez skeneru o deset minut rychleji než se skenerem. Ale se samoobslužnými pokladnami jsme všichni na poprvé také zápasili a dnes pípáme jak diví.

Skener se asi moc nehodí na malé nákupy, během dopoledních hodin, kdy jsou pokladny prázdné. Na velký nákup za pět tisíc bych jej také nepoužila – ztrácíte přehled, ale věřím, že zvláště před Vánoci, kdy jsou fronty nekonečné, si své příznivce a nadšené fandy najde. Snad si ale tento systém neoblíbí vykukové, kteří by až příliš často zapomínali své nákupy precizně skenovat. Nekontroluje se zde totiž ani váha nakoupeného zboží, jako je to běžné u nákupu skrze samoobslužné pokladny. Kontroly správnosti nákupu jsou zde jen namátkové. Čí nákup bude náhodně kontrolován, určuje nastavený systém kontrol.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).