Hlavní navigace

Test: Utajený separát ve vepřových konzervách

8. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Současné trendy velí vařit z co nejčerstvějších surovin. Milovníci turistiky ale nedají dopustit na konzervy. Velké oblibě se stále těší ty vepřové. Jak dopadly v testu a co sledovat při nákupu?

U konzerv máte jistotu, že jídlo, se kterým putujete přírodou, se nezkazí. Spotřebitelský časopis dTest otestoval šestnáct vepřových konzerv a zjistil přítomnost strojně odděleného masa, aniž by bylo uvedeno na obalu.

Co je strojně oddělené maso alias separát? Jde o „produkt, získaný strojním oddělováním masa z kosti, které zůstalo po vykostění masa na kostech nebo z celých těl tak, že se ztratí nebo změní struktura svalových vláken“. Přečtěte si více a zjistíte, proč si výrobci přejí: Neříkejte separátu separát.

„U Vepřového masa ve vlastní šťávě Ha Ming/Hamé byly hodnoty o příromnosti separátu natolik přesvědčivé, že se dá hovořit o nedeklarovaném přídavku. V tomto případě jsme proto udělili nedostatečnou známku za klamání spotřebitele,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest
Autor: dTest

„U Vepřového masa ve vlastní šťávě Ha Ming/Hamé byly hodnoty o přítomnosti separátu natolik přesvědčivé, že se dá hovořit o nedeklarovaném přídavku. V tomto případě jsme proto udělili nedostatečnou známku za klamání spotřebitele,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest

U některých výrobků jsme pojali podezření na přítomnost separátu. U Vepřového masa ve vlastní šťávě Ha Ming z produkce firmy Hamé byly hodnoty natolik přesvědčivé, že se dá hovořit o nedeklarovaném přídavku. V tomto případě jsme proto udělili nedostatečnou známku za klamání spotřebitele,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Masových konzerv se vyrábí celá řada, ale jen pro některé z nich jsou vyhláškou stanoveny přesné kvalitativní parametry (tzv. špekáčková vyhláška specifikuje jen některé produkty a to pouze české). „Vepřové maso ve vlastní šťávě musí obsahovat alespoň sedmdesát procent masa. Obsah vody nesmí překročit sedmdesát procent a tuku může být maximálně čtyřicet procent. Součet překračuje sto procent proto, že velká část tuku a vody pochází z masa,“ dodává Hana Hoffmannová.

Sledujte obsah masa a tuku, ale také název

Obsah masa i obsah tuku patří mezi informace povinně uváděné na obalu, proto je dobré věnovat jim při výběru pozornost. Na trhu můžete najít jak výrobky, které přesně splňují předepsaná minima obsaženého masa, tak konzervy s více jak devadesátiprocentním obsahem masa. Platí, že čím více masa, tím méně prostoru zbývá na doplňující ingredience, jako je třeba škrob. Zejména v případě lančmítů můžete narazit na výrobky se strojně odděleným masem. Ve své podstatě se také jedná o masovou hmotu, ovšem do povinného minimálního obsahu masa separát započítávat nelze.

Pokud chcete mít záruku, že zakoupená konzerva odpovídá vyhláškou předepsaným kritériím, volte takovou, která nese odpovídající zákonný název. V našem případě jsou to názvy „vepřové maso ve vlastní šťávě“ a „luncheon meat pork“. Jinak pojmenované výrobky, třeba „vepřová konzerva“ nebo „vepřový lančmít“, už tak přesně regulovány nejsou a výrobce může v těchto případech dávat do konzerv méně masa.

Rozdíl mezi plechem a sklem

Současný sortiment masových konzerv nabízí výrobky v různých obalech. Nejběžnějšími stále zůstávají plechové konzervy. Při jejich výběru si všimněte, zda je plechovka vybavena pomůckami pro snadné otevření, například očkem na odtržení víčka. Pokud ne, neobejdete se bez otvíráku. Buďte proto pozorní při výběru, nebo nezapomeňte na odpovídající výbavu, ať předejdete nepříjemným problémům v terénu.

Vedle plechovek existují i výrobky ve sklenicích. U nich je třeba upozornit na dvě věci. Sklo je pochopitelně méně odolné vůči nárazům a vepřové maso ve sklenicích mívá oproti plechovkám výrazně kratší dobu trvanlivosti.

Konzervy obecně patří mezi výrobky s dlouhou trvanlivostí bez nároků na speciální skladovací podmínky. Při výběru dejte pozor, aby plechovky nebyly nafouklé, a zkontrolujte, zda se na nich neobjevuje rez, která může obal narušit a výrobek tak znehodnotit. Pro skladování v domácnosti se pak doporučuje suché místo, aby se omezila možnost koroze konzerv.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).