Test: Pravá čokoláda, nebo jen náhražka?

Autor: Isifa.cz

Blíží se Velikonoce a nákup výslužky pro děti i koledníky. Víte, jak vybrat kvalitního čokoládové zajíce a vejce?

Zatímco v minulosti stačilo koledníkům zářivě bílé vajíčko, dnes je velikonoční výslužka bez čokoládových zajíců a vajíček jaksi neúplná. Pokud však koledníky nebo sebe samotné chcete skutečně poctít, vyplatí se vám při nákupu dobře číst etikety.


Autor: dTest

Téměř stejná cena, zcela jiné složení

Dva velikonoční zajíčci stejné velikosti, oba zabalení v pestrobarevném staniolovém obalu a navíc od stejného výrobce, společnosti Cosmo Sp. z o.o. z Polska. Jeden prodávaný v Lidlu za 12,90 Kč, druhý v Coopu za 9,50 Kč. Není však jedno, po kterém sáhnete. „V prvním případě si kupujete čokoládu, ve druhém cukrovinku označenou jako kakaová pochoutka. Důvodem je, že název čokoláda nést nesmí – neobsahuje totiž předepsané množství kakaa, které dělá čokoládu čokoládou,“ říká Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, které definuje vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (která kakao neobsahuje) pak diktuje také nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Velikonoční figurky jsou pak nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné, která je mezi spotřebiteli nejoblíbenější. Aby mohl výrobek nést takový název, musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny, 14 % mléčné sušiny a minimálně 3,5 % mléčného tuku. Pro mléčnou čokoládu vyšší jakosti, označovanou také jako „extra“, jsou pak stanoveny vyšší nároky – 30 % kakaa a 18 % mléka.

Jak rozlišit kvalitní čokoládu od náhražky

  • cena mnohé napoví – za pár korun kvalitní čokoládu prostě nekoupíte
  • čtěte složení, pokud je nečitelné nebo chybí, zeptejte se; ale platí, že kvalitní čokolády se kvalitou rády pochlubí, naopak náhražky o svém složení taktně mlčí
  • správná čokoláda obsahuje pouze: kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr
  • důležitý je podíl kakaové hmoty: hořká čokoláda min. 35 %, mléčná min. 25 %, bílá min. 20 %
  • pravá čokoláda – obsah rostlinných tuků, které nahrazují máslo, max. 5 %
  • skutečně kvalitní čokoláda neobsahuje žádné rostlinné tuky
  • produkt pod 20 % kakaové hmoty nemá už s dobrou čokoládou nic společného
  • produkt pod 10 % kakaové hmoty se nesmí prodávat pod názvem čokoláda
Více: Speciál CHYTRÝ NÁKUP

Čokoláda může obsahovat rostlinný tuk

Takzvané čokoládové pochoutky se sice v našich obchodech objevuji již méně, stále je ale možné na ně narazit v podobě velikonočních figurek určených zejména dětem. Pro ty bychom chtěli jen to nejlepší. Co se tedy skrývá ve složení výrobků, které nemohou nést název čokoláda? „Na prvních místech se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak zpravidla následuje kakao, v případě našeho zajíčka jde o 4 %. Cena takových výrobků sice může být nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá,“ konstatuje Daniel Pavlis.

Pravá čokoláda s vysokým podílem kakaa přitom obsahuje vyšší podíl theobrominu a kofeinu, což jsou látky, které mohou mít povzbuzující účinky. A určitě si na ní víc pochutnáte. Je ovšem pravda, že také do čokolády mohou dnes přijít i jiné a levnější rostlinné tuky nekakaového původu. „Kromě kakaového másla může byt přidáván i některý ze šesti schválených druhů tuků tropického původu. Pokud však čokoláda takové tuky obsahuje, musí být na obalu uvedeno, že vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky. Jejich celkový obsah ve výrobku nesmí být vyšší než 5 %,“ uvádí Daniel Pavlis.

Zdroj: dTest

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 27. 3. 2015 12:18