Test ovocných knedlíků: Na obalu ovoce, v knedlíku džem

Ovocné knedlíky jsou typické pro sladkou českou kuchyni. Jejich milovníci si je rádi dopřejí plněné čerstvým ovocem. Jak jsou na tom s kvalitou polotovary? Časopis dTest sledoval úroveň prodávaných ovocných knedlíků.

V případě chlazených výrobků se jedná o hotové knedlíky, které stačí jen ohřát v páře nebo mikrovlnné troubě. Naopak v mrazácích se nejčastěji prodávají polotovary, které je třeba nechat projít varem. Časopis dTest podrobil srovnání dvanáct balení různých knedlíků plněných různými druhy ovoce, pět chlazených a sedm mražených. Z etiket zjišťoval, kolik ovoce se při jejich výrobě použilo, a také se podíval, jak vlastně náplň vypadá.

Překvapení uvnitř knedlíku

Třetina výrobků byla viditelně plněna pouze celým kusem ovoce, ve třech případech to byly meruňky a v jednom případě švestka. Další dva výrobky ukrývaly náplň s kusy ovoce (švestky, borůvky). Zbylé vzorky obsahovaly rozmělněné ovoce, připomínající džem. Na obalu se taková náplň prozradila přidaným cukrem, glukózovým sirupem, případně zahušťovadly, nejčastěji modifikovaným škrobem.

Při výběru není radno příliš se soustředit na ilustrační obrázky na obalech. Ne že by byly vysloveně klamavé, ale téměř všechny knedlíky byly na fotografiích obklopeny celým ovocem. Pokud byl knedlík rozkrojený, vzhled náplně na obrázku se v některých případech lišil od skutečnosti.

Podle údajů na etiketách představují ovocné náplně zhruba 18–30 % výrobku. Přesný údaj o množství náplně byl uveden pouze u tří mražených výrobků. U zbylých produktů může zákazník obsah ovoce jen domýšlet, na etiketách se totiž uvádí pouze množství hlavního ovoce, podle kterého se knedlíky jmenují. Výrobci tedy uvádějí, kolik knedlíky obsahují jahod, meruněk, borůvek či jablek, ty však představují jen část náplně.

Chlazené, nebo mražené?

Dle typu těsta lze knedlíky rozdělit na kynuté, bramborové a tvarohové. Ostrá dělicí linie se našla jen mezi kynutými, kam patřily všechny chlazené, a nekynutými mraženými. Nekynuté těsto bylo tvarohové, bramborové nebo se jednalo o kombinaci obojího.

Složení knedlíků prezentovaných jako výrobek pro děti bylo poměrně čisté, obsahují i jogurt v těstě, ale také hodně cukru.

Kynuté knedlíky vykázaly výrazně vyšší „čistotu“ složení, projevující se především minimálním množstvím přídatných látek. Mražené knedlíky na tom byly o něco hůře, i když většina „éček“ v těstě pocházela z použitého margarínu nebo z bramborových směsí. Zvláštní pozornost patřila mraženým jahodovým knedlíkům značky Nowaco Kids, prezentovaným jako výrobek pro děti. Složení bylo poměrně čisté, z aditiv se uplatnily pouze kypřicí látky a modifikovaný škrob. Navíc obsahovaly jako jediné v těstě jogurt.

Potěšením bylo, že s jedinou výjimkou deklarovaly všechny vzorky použití vajec, ať v tekuté či sušené formě. Už ne tak vítanou skutečností bylo, že do těsta některých mražených knedlíků se přidává ztužený tuk. Na obalech navíc nebylo uvedeno, zda se jedná o tuk plně nebo částečně ztužený, což je v tomto případě povinná informace.

Při rozkrajování se nejsilnější vrstva těsta pochopitelně našla u chlazených kynutých knedlíků. Mražené polotovary si vystačily s tenkou slupkou. Barva těsta byla většinou typicky světlá, pouze ve dvou případech knedlíků z bramborového těsta se objevilo výrazně žluté zabarvení, což by mohlo být způsobeno bramborami nebo přidanou kurkumou, která v některých případech oficiálně figuruje jako koření, jindy je uvedena jako barvivo E 100.

Ovoce? Od tří do třiceti procent

Podíl hlavního druhu ovoce je značně proměnlivý. Nejovocnější ze vzorků slibovaly téměř třetinu, což bylo devětkrát více než u výrobku z opačného konce tabulky. Nakoupené knedlíky lze rozdělit do tří skupin: výrobky s více než 20 % ovoce, s méně než 10 % a s podílem mezi 10 a 20 %. Někteří výrobci pekařských náplní pro průmyslově vyráběné knedlíky doporučují přípravky kombinované z jablek a menšího množství dražšího ovoce, např. borůvek. Možná je k tomu vede cena takových náplní nebo s nimi mají nejlepší technologické zkušenosti.

Takováto takzvaně kombinovaná náplň se mezi testovanými vzorky našla jen dvakrát, a to u jahodových knedlíků značky Tesco, které byly spíše jablečno-jahodové, a u borůvkových knedlíků značky Dobroty babičky Kláry, u nichž celé borůvky plavaly v jablečném a višňovém koncentrátu.

Ostatní náplně byly jen z jednoho druhu ovoce, ale ani u nich se nešetřilo dalšími přísadami. V soutěži o nejpočetnější složení náplně vyhrály mražené meruňkové knedlíky pod značkou Dobroty babičky Kláry. Uvádí se zde cukr, glukózový sirup, strouhanka, škroby a mimo jiné i 18 % meruněk. Tato směs ostře kontrastuje s ostatními meruňkovými knedlíky, které jsou plněny jen meruňkami. Je otázkou, zda po sladkých knedlících sáhne někdo, kdo se snaží regulovat příjem cukru. Pokud by se někdo takový našel, měl by vědět, že obsah cukru ve výrobku nejvíce závisí právě na použité náplni. Zatímco 100 g knedlíků plněných „pouze“ ovocem obsahuje okolo 2 g cukru, u knedlíků s mělněnou nebo džemovou náplní ho může být i sedmkrát více. Nejvyšší obsah cukru deklarují dětské knedlíky Nowaco Kids.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 24. 10. 2016 8:19