Hlavní navigace

Test odhalí rakovinu děložního čípku. Ale musíte si o něj říci

24. 4. 2014

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Test HPV DNA odhalí virus způsobující rakovinu děložního čípku dříve než nyní prováděná cytologie. U nás zatím není běžnou součástí prevence. Žena však může o test sama požádat.

Rakovina děložního čípku je způsobována určitými typu papillomaviru (HPV) a může existovat v podobě nezhoubného i zhoubného nádoru. Vznik karcinomu je kromě samotného nakažení virem spojen ještě s dalšími rizikovými faktory, tedy ne všechny nakažené ženy onemocní rakovinou děložního čípku. Stejně jako u jiných onemocnění je důležité odhalit onemocnění včas. O nové možnosti diagnostiky informují lékaři angažovaní v mezinárodním projektu Lab Tests Online, jehož odbornost v ČR garantuje Česká společnost klinické biochemie.

Virus HPV

Projekt na svém webu www.laboratornitesty.cz informuje o existenci více než sta různých forem lidského papillomaviru (tzv. genotypů). Tyto genotypy se z pohledu nebezpečí rozvoje rakoviny dělí na typy s vysokým a nízkým rizikem. Mezi nejrizikovější patří genotypy 16 a 18. Proti nim jsou zaměřené očkovací látky dostupné i na českém trhu. Protože se virus přenáší mezi lidmi intimním kontaktem (pohlavním, orálním i análním), je očkování proti HPV vhodné zejména pro velmi mladé dívky před zahájením sexuálního života, nejúčinnější je totiž před prvním kontaktem s virem. „Žádná očkovací látka však nechrání proti všem genotypům viru, a tak i očkovaná žena musí docházet na pravidelné gynekologické preventivní kontroly,“ upozorňuje docent Jiří Sláma z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Lidský papillomavirus je zodpovědný za více než 99 % případů rakoviny děložního čípku. Kromě rakoviny děložního čípku způsobuje i jiné typy nádorů, především rakovinu řitního otvoru, zevních rodidel, pochvy, penisu, dutiny ústní a horní části polykacích cest. Méně nebezpečné formy papillomaviru jsou původci některých kožních bradavic. Tyto formy viru se přenášejí přímým stykem mezi lidmi a kontaminovanými předměty.

HPV je infekce. Pokud karcinom čípku měla matka, neznamená, že ho musí mít i dcera. Nejde o dědičné onemocnění (založené na genech), jako např. predispozice ke karcinomu prsu.

Testování HPV DNA

Test HPV DNA odhalí DNA papillomaviru (HPV) ve vzorku buněk z děložního čípku ještě předtím, než dojde v buňkách děložního čípku k nějaké změně. Tedy ještě dřív, než v současné době primárně prováděný cytologický stěr. Proto vládní agentura FDA (pozn. americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) doporučila v USA tento test jako první volbu v prevenci rakoviny děložního čípku.

Tomuto doporučení předcházel téměř sedmiletý průzkum u více než 176 000 žen ve věku 20 až 64 let, jehož výsledky byly oznámeny na konci minulého roku. Kromě jiného prokázal, že preventivní vyšetření založené na detekci HPV (tzv. HPV screening) je nejúčinnější u žen ve věku nad 30 let a pro všechny ženy jednou za pět let. U žen ve věku 21 až 29 let není podle odborníků tento test nutný, protože infekce HPV jsou v této věkové skupině poměrně běžné a imunitní systém si s nimi v 90 % poradí sám.

V České republice záleží na gynekologovi

Test na DNA HPV v České republice zatím není součástí prevence. V současné době u nás neexistují ani jasná doporučení, kdy vyšetření DNA na přítomnost lidského papillomaviru provádět. Záleží zcela na zvážení gynekologů.

Stávající preventivní program doporučuje roční cytologické kontroly ženám od 25 let. Při využití testu na HPV by ženám, u kterých nebyla prokázána infekce lidským papillomavirem, stačilo další vyšetření zopakovat jednou za 3 až 5 let. Ženy, u kterých se prokáže přítomnost vysoce rizikových rakovinotvorných typů lidského papillomaviru v buňkách děložního čípku, mají být častěji kontrolovány pomocí cytologického stěru buněk děložního čípku a má jím být provedeno podrobné vizuální vyšetření děložního čípku (tzv. kolposkopie) s eventuálním odběrem kousků podezřelé tkáně (biopsie).

„Rakovina děložního čípku je druhým nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním žen na světě. Také v České republice je její výskyt v porovnání s ostatními rozvinutými zeměmi nepřiměřeně vysoký. Ročně je u nás diagnostikováno přibližně tisíc nových případů rakoviny děložního čípku a téměř čtyři sta žen na ni každý rok umírá. To je obzvlášť tragické u onemocnění, kterému se dá včasným odhalením předcházet!“ říká docent Sláma. „Po ženy je důležité, aby měly informace o dostupnosti účinnějších způsobů preventivních vyšetření. Samotné cytologické vyšetření stěrů z děložního čípku totiž bez vyšetření přítomnosti DNA lidského papillomaviru není podle mnoha současných vědeckých poznatků dostačující pro včasné odhalení závažných předrakovinových změn a tím i efektivní prevenci následného rozvoje rakoviny děložního čípku.“

Prevence, prevence, prevence

Pokud si žena chce nechat udělat test DNA HPV z preventivních důvodů, může o něj požádat svého gynekologa. Ten jí odebere stěr děložního čípku, stejně jako při cytologii, a odešle ho do specializované laboratoře. Výsledek je znám většinou zhruba do týdne. Test se hradí u lékaře a jeho cena závisí na konkrétní laboratoři, pohybuje se cca mezi 800 až 1200 Kč. Test DNA HPV může být hrazen i ze zdravotního pojištění, především tehdy, pokud byl předchozí výsledek cytologie pozitivní či nějakým způsobem sporný. Pokud má mít test ale preventivní účinek, je vhodné jej provést bez návaznosti na „špatnou“ cytologii,“ doporučují lékaři. Jiří Sláma upozorňuje: „U žen starších 30 let je možno během preventivních kontrol velmi přesně stanovit míru rizika rozvoje rakoviny děložního čípku pomocí testování přítomnosti papillomavirové genetické informace pomocí DNA HPV testu. Díky tomu je možné včas zachytit předrakovinové změny, které lze zcela vyléčit a zabránit tak rozvoji zhoubného nádoru.“

Nejnovější test spolehlivě odhalí v buňce nejnebezpečnější genotypy HPV 16 a 18, ale i oněch dvanáct ostatních vysoce rizikových. A včasné odhalení možných problémů je u rakoviny nejdůležitější. Včas zachycené rakovinotvorné buňky může gynekolog relativně dobře odstranit. Podstatné je, aby nedošlo k růstu nádoru, připomínají lékaři.

Projekt Lab Tests Online (www.laboratornitesty.cz) vznikl v roce 2001 v USA jako program pro pacienty, aby lépe pochopili a orientovali se v laboratorních vyšetřeních nejen při nemoci, ale též při preventivních programech. V současné době je provozován v sedmnácti zemích po celém světě. Návštěvníci zde mj. získají odpovědi na otázky – Proč se nechat vyšetřit, jak se na odběr připravit, co je vyšetřováno, co výsledek znamená.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).