Hlavní navigace

Test mikrovlnek ukázal ty nebezpečné

29. 1. 2013

Sdílet

Mikrovlnné trouby jsou občas podezřívány, že škodí zdraví. Škodí, ale ne kvůli záření. Test zjistil, že některé modely se nebezpečně přehřívají. Jejich povrch má i přes 100 °C.

Čas od času se objeví teze, že mikrovlnky, které jsou již prakticky běžnou součástí našich kuchyní, jsou rizikové pro lidské zdraví. Podle těchto teorií mikrovlnkami produkovaná elektromagnetická energie jednak negativně působí na ohřívané potraviny, dále má záření z mikrovlnné trouby unikat ven a škodit lidem přímo. Tomuto tématu jsme se již na serveru Vitalia.cz věnovali v článku Bojíte se mikrovlnky? a oslovení odborníci označili tato podezření jako nesmyslná.

Mikrovlnky však mohou skutečně škodit, ale jiným způsobem. Dokládají to výsledky spotřebitelského testování časopisu dTest, které odhalily, že u některých výrobků dochází k nebezpečnému přehřívání dvířek či povrchu pláště.

Povrch rozžhavený na více než 100 °C

Teploty v některých případech překračují hodnotu 100 stupňů Celsia a mohou způsobit nepříjemné popáleniny.

Nebezpečné kombinované mikrovlnné trouby byly odhaleny při praktických testech, které se zaměřily na funkci grilu a horkého vzduchu. Maximální přijatelná teplota dvířek po hodinovém pečení horkým vzduchem je 80 °C, povrch pláště by neměl překročit 75 °C. U šesti mikrovlnných trub bylo ale toto pravidlo porušeno, uvádí dTest.

Jednalo se o značky:

  • Domo DO 2723 CG (gril i horký vzduch),
  • Candy CMC 30 DCS (gril),
  • Proline CBS 23 (gril i horký vzduch),
  • Moulinex MO 30 EC (horký vzduch),
  • Panasonic NN-CD560MEPG (gril i horký vzduch),
  • Fagor MO-25 DGB (gril)

Vůbec nejvyšší teplota, tedy 107 °C byla naměřena u výrobku značky Candy. Také plášť mikrovlnné trouby Proline při využití horkého vzduchu přesáhl 100 °C, obdobně tomu bylo u výrobku značky Fagor za použití funkce grilování. „Nebezpečí hrozí zejména v případě, kdy jsou v domácnosti malé děti,“ upozorňuje redaktor časopisu dTest Václav Beneš. Ostatně statistiky dokládají, že domov je pro děti často rizikovým územím, nejčastěji tu dochází k otravám i řadě úrazů.

K tématu: Děti se nejčastěji otráví doma

Václav Beneš ještě dodává: „Kromě hrozících popálenin je třeba upozornit i na možné riziko vzplanutí předmětů, které by se na povrchu trouby nacházely.“ 

Výsledky nejlepších modelů přitom dokazují, že vyrobit kombinovanou troubu, která udrží horko jen uvnitř, lze. Václav Beneš k výsledkům testů mikrovlnných trub říká: „Časopis dTest doporučuje zákazníkům věnovat zvláštní pozornost bezpečnosti při obsluhování uvedených typů mikrovlnných trub, případně zakoupit jiné modely.“

Zdroj: TZ dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).