Hlavní navigace

Test majonéz: Základem je voda a stěží jeden pasterizovaný žloutek

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková
Bramborový salát bez majonézy je jak Ježíšek bez dárků. Nakoupili jsme několik druhů a podívali se, co v nich je. Vědra vody, škrobu, éček, ale jsou i čestné výjimky.

Dáváme si ji na hranolky, na řízek, jsou tací, co s ní zkazí paellu či zazdí brambory na smetaně, ale vesměs ji máme rádi. Navzdory její energetické hodnotě, která ani v light podobě nezapadne do dietního plánu. Majonéza vždycky byla, je a bude naším malým hříchem. A o Vánocích naše hřešení graduje. Klasický bramborový salát bez majonézy neuděláme, a proto jsme se rozhodli, podívat se pod víčko a na obaly podrobněji. Ať víme, čím si ten život zpestřujeme.

Majonéza

Studená ochucená omáčka, obsahující slepičí vaječné žloutky získané emulgací jedlých rostlinných olejů ve vodné fázi, obsahující ocet a případně jiné okyselující přísady. (Vyhl. 326/2001 Sb.)

Včera s osmi žloutky, dnes sotva s jedním


Autor: Vitalia.cz / Kateřina Čepelíková

Je mezi majonézami z obchodu tak dobrá, jako ta domácí?

Zatímco laťka byla kdysi nasazená vysoko, před několika lety povážlivě klesla. Oborové normy dříve nařizovaly použít na kilogram majonézy osm vaječných žloutků, dnes stačí jeden pasterizovaný. 

Změnil to předpis 326 z roku 2001, který mimo jiné určuje i obsah tuku. Značně benevolentně, je třeba zdůraznit. Majonézy podle něj musí obsahovat něco mezi 10 – 85 % tuku. Není tedy divu, že leckteré mají za hlavní složku vodu. A i proto jim k hustotě pomáhají škroby modifikované i kukuřičné a xanthan – ten je sice přírodního původu, ale při domácí přípravě ho nepoužijete. Nač přetěžovat tělo nadbytkem složek, když vlastní majonézu zvládnete do pěti vteřin jen s vejcem a olejem? Jenže k tomu je třeba čas a energie, snazší je čekat na lupnutí víčka sklenice z obchodu.

Čtěte také: Rybí saláty nazvané„s jogurtem“ jsou plné majonézy

Proč majonézu kupovanou nahradit domácí?

  • Ušetřili bychom tím docela pěkné peníze – dvě deci majonézy totiž vyjdou i na čtyřicet korun, domácí na deset. 
  • V kupované majonéze máte emulgátory, zahušťovadla, barviva a stabilizátory. 
  • V majonéze z obchodu bývá hlavní složkou voda, zvláště v těch light. 

Ale neplatí to naštěstí o všech majonézách. Podívejte se:

Boneco: Majolka tradiční majonéza, 1 kg

Potěší 78% obsah tuku. Značí, že se v majonéze s olejem nešetřilo. Další složky už téměř kopírují recept z kuchařky: vejce, ocet, cukr, jedlá sůl, semínko hořčice. Vadou na kráse je však konzervant E 385 – ethylendiamintetraacetát vápenato-disodný. Slaný prášek, který dříve v Česku povolen nebyl (proč asi?), ale dnes je součástí majonézových salátů, tatarky, Ramy i Perly.

Tesco: Majonéza lahodná jemná, 225 ml

Výchozí složkou je rostlinný olej, najdete tu i vaječné žloutky a ocet. Ale není nebe bez mráčku, takže směs je opět zahuštěna škroby. Tím je navyšována energetická hodnota majonézy a do jídelníčku nezapadne ani lidem pojídajícím dělenou stravu. Sedmi éček, která najdete na obalu, se netřeba výrazně obávat, jsou až na sorban draselný přírodního původu.

Hellmann's: Yofresh majonéza – jogurtová chuť, 225 ml

Na první dobrou zdánlivě nejsnazší cesta, jak si udržet figuru i přes svátky. Ale zde pozor, nízkotučné majonézy nemusí být nutně tím nejlepším. Chybějící tuk je totiž nahrazen škrobem, zahušťovadly a emulgátory. Bez nich by majonéza, jejímž základem je voda, asi nemoha vzniknout. A co se jogurtu týče, toho je v celé skleničce asi jeden a půl polévkové lžíce. Za čtyřicet korun hromada ničeho.

Hellmann's: Majonéza originál, 100 ml

Další z těch poctivých, podle popisku totiž obsahuje 77 % tuku, základem je rostlinný olej. Pakliže vám vrásky přidělává u majonéz často uváděný pasterizovaný vaječný žloutek, vězte, že například firma Framagro ho vyrábí z čerstvých slepičích vajec, která pasteruje a stabilizuje. Dle European Food Information Council (EUFIC) je z hlediska hygienické nezávadnosti doporučováno používat vejce pasterovaná spíš než ta skořápková. Navíc na obale je uvedeno, že vejce zde použitá jsou z chovu v halách, kdy mají slepice o něco lepší podmínky než v klecovém chovu.

Clever: Majonéza, 250 ml

To je vskutku unikát, na etiketě stojí: Vhodná náhrada vajec a tuků pro přípravu třených těst a zákusků. Když nemáte vejce, dejte tam majolku… k popukání je to především proto, že tato majonéza obsahuje semínko hořčice, ocet a koření, které byste do třené buchty nejspíš nedali. Nebo…? Pokud majonézu použijete tradičně, asi jí není co vytknout, až na opětovný výskyt konzervantu E 385 – ethylendiamintetraacetátu vápenato-disodného. Stejně jako u první hodnocené majonézy od Boneca.

Heinz: Opravdu dobrá majonéza, 225 ml

Pozitiva začínají hned za dvojtečkou u informací o složení, v majonéze je použitý  řepkový olej – sice 65 %, což je ve srovnání s jinými i levnějšími majonézami trochu málo, ale je český. Jako další devíza je zde uvedeno použití českých vajec, která nejsou sušená (v testu jsme se se sušenými nesetkali). Přes pěkný začátek si přesto k hustotě majonéza dopomáhá škrobem, pojidlem xantanovou gumou a barvivem.

Dále čtěte: Zapomeňte na probiotika, úředníci zakázali toto slovo používat

Vejce v majonéze šidíme, i když máme Klasu

Už to tak vypadá, že majonézu takovou jako doma nám v továrně neumíchají, musí totiž vydržet ve skleničkách několik měsíců. Vesměs jsou všechny tzv. na jedno brdo. 

Navíc obsah vajec, který je i dle předpisu zanedbatelný, výrobci často ani nedodrží. Prokázal to nedávný test časopisu dTest. V sedmi ze sedmnácti testovaných majonéz odhalil nedostatečný podíl vaječných žloutků. Mezi ošizenými výrobky byla i majonéza s národní značkou kvality potravin Klasa – Poličanka. Je jen náhoda, že jsme právě tuto majonézu našli teď v Bille a v Tescu v akci? Více si o šizených majonézách můžete přečíst v článku: Majonézy jsou šizené. I ta, co má národní značku Klasa.

Na co si dát ještě pozor?

  • Při výběru sledujte obsah skleničky, ty menší jsou po 225 ml i 250 ml – rozdíl mezi nimi je neznatelný. 
  • Energetická hodnota u light je mnohdy až třikrát nižší než u klasiky. 
  • Pozor, jestli opravdu dbáte o svoji figuru, počítejte s tím, že jedna malá sklenička majonézy Clever spolkne jedním vyklopením do salátové mísy celkový denní příjem dospělé pracující ženy, tedy skoro 8000 kJ. 

Čtěte také: Čechy versus zahraničí: Stejný výrobek, jiná chuť – prý to tak chceme

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).