Hlavní navigace

Test dětských svačinek: většina výrobků skončila ve skupině Raději ne!

19. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Vím, co jím a piju
Odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju na základě analýz z akreditované laboratoře ohodnotili dvacet výrobků, které cílí na děti. Účelem testu bylo zjistit, zda jsou pro děti vůbec vhodné a co dobrého jim z výživového hlediska přinesou.

Pouze čtyři z dvaceti testovaných výrobků lze doporučit dětem jako svačinu. To je závěr, ke kterému došli odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju na základě analýz z akreditované laboratoře ALS. V testu byly výrobky určené dětem označené jako řezy, tyčinky, cukrářské výrobky nebo pečivo, cereální tyčinky.

Tyto dětské snacky v akreditované laboratoři analyzovali a zjišťovali výživové údaje, které se budou muset od prosince letošního roku povinně uvádět na obalech všech potravin. Výsledky byly přepočítány na jednu porci, autoři testu spočítali také to, kolik jedna porce ukrojí z dávky, kterou by měly děti ve věku čtyři až šest let přijmout za den. Závěr nepotěší.

 „Ideální svačinka pro děti mezi testovanými malými tyčinkami není. Některé lze považovat přímo za nevhodné. Všechny mají totiž vysokou energetickou hodnotu, přičemž v průměru jen šest procent z tyčinky tvoří bílkoviny, které děti potřebují pro svůj růst a vývoj. Zato průměrně dvaačtyřicet procent energetické hodnoty výrobku tvoří tuky a dvaapadesát procent sacharidy, převážně ve formě přidaných cukrů,“ shrnula výsledky testu lékařka, výživová poradkyně a odborný garant Vím, co jím a piju Václava Kunová.

Test bez vítěze

Mezi dvaceti výrobky byly pochopitelně rozdíly a výrobky byly rozřazeny podle výsledků do tří kategorií:

  • Dobrá volba,
  • Občas pro radost,
  • Raději ne!

Dobrá volba

Výrobky, které mají nižší obsah tuků (do 15 g / 100 g), kvalitní skladbu mastných kyselin (bez trans-mastných nenasycených kyselin, obsah nasycených mastných kyselin do 10 g / 100 g), cukry pocházejí převážně z ovoce a produkt obsahuje některou z výživově hodnotných složek (ovoce, vlákninu, ořechy, mléko…). Nejsou na každodenní svačinu, ale pro děti se hodí.

Občas pro radost

Výrobky, které mají vyšší energetickou hodnotu i obsah tuků nebo cukrů, ale neobsahují trans-mastné kyseliny a nasycených mastných kyselin do 25 g / 100 g. Negativa jsou vyvážena určitými pozitivy, např. v nich nejsou konzervanty ani částečně ztužené tuky, mají mléčnou nebo ovocnou složku. Nehodí se na pravidelnou konzumaci, ale občas je zařadit nemůže škodit.

Raději ne!

Výrobky, které mají vysokou energetickou hodnotu, nevhodné tuky (trans-mastné kyseliny nebo vyšší množství nasycených mastných kyselin), případně velké množství přidaných cukrů. Je to jen pamlsek, navíc s negativními výživovými aspekty.

V testu bylo přihlíženo k těmto výživovým hodnotám, které by mělo ve své stravě přijmout dítě ve věku 4–6 let za den:

  • Energetická hodnota 6100 kJ
  • tuky 52 g
  • z toho nasycené mastné kyseliny 16 g
  • z toho trans-mastné kyseliny 1,6 g
  • cukry 40 g

Jednoznačného vítěze testu, který by si případně vysloužil logo Vím, co jím, udělované nutričně vyváženým potravinám, test bohužel nemá.

Nejvíce výrobků se navíc ocitlo v poslední skupině, kterou nelze dětem doporučit vůbec. V té první pak skončily jen čtyři výrobky (FitKid, Cerea, Crazy Nuts a Mixitka). Jak upozorňuje autorka testu Hana Večerková: „Je potřeba připomenout, že žádná kategorie dětských potravin neexistuje, zákon pamatuje jen na kojeneckou výživu do tří let. Výrobci tedy nejsou omezováni žádnými předpisy (kromě těch, které jim zakazují uvádět na trh zdravotně závadné výrobky), a už vůbec se nemusí řídit výživovými doporučeními.“

Na neexistující pravidla pro dětské potraviny jsme na serveru Vitalia.cz upozorňovali již před několika lety a situace se nemění: Jsou vám tři roky? Pak jste podle potravinářské legislativy dospělí…

Dětské svačinky obsahují nevhodné tuky

Kromě čtyř výše zmíněných snacků nejsou ostatní testované výrobky nic jiného než pamlsek, sladkost, pochoutka, a to se všemi výživovými nevýhodami, které k nim patří. Tři čtvrtiny testovaných výrobků měly vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které mají při nadměrné konzumaci negativní vliv na zdraví. Některé vzorky obsahovaly dokonce i trans-mastné kyseliny, kterým bychom se měli ve stravě vyhýbat, protože zvyšují hladinu LDL cholesterolu v krvi a přispívají ke vzniku srdečně cévních onemocnění.

„Nejhorší v tomto směru byly Pribináček Tyčinka s kousky třešní a Krtečkova svačinka,“ uvádí MUDr. Kunová a dodává: „Pribináček je rekordmanem v množství nasycených mastných kyselin – má jich 20,1 gramů ve 100 gramech, jedna malá tyčinka ukrojí čtyř- až šestiletému dítěti čtyřiačtyřicet procent z dávky, kterou by mělo přijmout ve stravě za celý den. A svačinka od Krtečka odčerpá šedesát procent celodenní dávky trans-mastných kyselin. Stojí určitě za zmínku, že oba výrobky mají polevu z částečně ztužených rostlinných tuků.

Příliš velká dávka cukru

Téměř všechny snacky mají také vysoký obsah cukrů. U většiny vzorků se přitom jedná o cukry, které nepocházejí z ovoce nebo mléka, ale ze záměrně přidaného řepného cukru nebo glukózo-fruktózových sirupů. Nejvíce cukrů měla Mixitka, v jedné 50g tyčince je 27 gramů jednoduchých sacharidů. To je skutečně hodně. Na druhou stranu jako jediná neobsahuje cukry přidané, a právě proto ji MUDr. Kunová hodnotí pozitivně: „Přesto bych ji doporučila, neobsahuje totiž řepný cukr ani glukózo-fruktózový sirup. Je také zdrojem důležité vlákniny a navíc vytváří návyk na přirozené, přírodní chutě. Rodiče by však měli za den ostatní zdroje cukru dítěti omezit.

Důsledky nadměrného příjmu cukru u dětí jsou podle specialistky na výživu jasné: vznik obezity, zvýšená kazivost zubů a návyk na sladkou chuť, který se pak v pozdějším věku těžko odbourává. Vzhledem k charakteru testovaných produktů se všechny hodnoty vztahovaly k doporučením pro děti ve věku 4–6 let. Pro ně je denní energetická hodnota stanovena přibližně na 6100 kilojoulů. „Přidaných cukrů by tedy mělo dítě za den zkonzumovat maximálně 36 gramů. Pokud vypije dvě deci slazené limonády, už má v sobě 20 gramů cukru, pokud sní ještě jeden ovocný jogurt, dostane do sebe dalších 20 gramů. Už jen z těchto dvou položek množství překročí,“ vysvětluje MUDr. Kunová. Problém všech těchto snacků spočívá v tom, že jsou malé, ale přitom mají vysokou energetickou denzitu, tj. mnoho energie vměstnané do malého objemu. Děti je rychle sní, aniž by si uvědomily, že něco snědly.

Mléka na jednu lžíci

Mléčnou složku zdůrazňovala víc než polovina testovaných výrobků. Jenže ani dvacet procent mléka na prvním místě ve složení neudělá z tohoto výrobku vhodnou mléčnou svačinku, která může nahradit sklenici mléka. Stačí trochu počítat a zjistíme, že při 30 g je v tyčince zhruba šest gramů mléka, a to je méně než jedna polévková lžíce.

Jak by měla vypadat dětská svačina?

Domácí alternativou kupovaných dětských snacků může být třeba domácí müsli s ovocem nebo domácí müsli tyčinka. K tomu by ale bylo vhodné přibalit neochucené mléko 250 ml v tetrapacku, aby se vyrovnalo množství bílkovin. Pokud přidáme mléko, má celá svačinka sice větší objem, ale dítěti pocit zasycení déle vydrží.

Zdroj: Vím, co jím a piju, www.vimcojim.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).