Hlavní navigace

Tesco nabízí desítky tun jídla zdarma

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Desítky tun potravin zdarma prakticky pro každého, kdo s Tescem podepíše speciální smlouvu. Chcete také?

Díky novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která platí už osm dní, jsou supermarkety a jiné potravinové provozovny o rozloze větší než 400 m2 povinny darovat jídlo, které by jinak vyhodily, potravinovým bankám. Jenže co dělat s potravinami, které se pro potravinové banky až tak nehodí? Společnost Tesco tento týden vyvěsila nabídku chovatelům, jimž nabízí bezplatný odběr přebytků pečiva, ovoce a zeleniny (v případě zájmu i maso – na základě schválení veterinární správy) pro krmné účely. K odběru nabízí zpravidla produkty, které jsou vyřazeny z důvodu jakostních (neodpovídají I. jakosti), vzhledových (tvar) či deformovaných apod. „Odebírat může každý, s kým uzavře Tesco Stores a. s. smlouvu o dodání přebytků,“ řekla nám Denisa Urbanová, která je v Tescu odpovědná za nákupní aktivity společnosti.

Více o novele zákona o potravinách: Pamlsková vyhláška dětem chutnat nebude 

Tesco daruje potraviny pěstitelům i zoo

Doposud spolupracovalo s potravinovými bankami dvacet pět obchodů Tesco. V průběhu září se tento počet rozšířil o dalších třicet šest obchodů. Do roku 2018 by pak Tesco chtělo zapojit do spolupráce s potravinovými bankami všechny své obchody v Česku.

Mezi nejčastější darované položky patří trvanlivé potraviny, pečivo, ovoce a zelenina. Za dobu tříleté spolupráce bylo již takto darováno přes tři sta tun potravin a tento počet neustále narůstá. Aktuálně pak Tesco hodlá zamezit dalšímu plýtvání potravinami tím, že potraviny daruje chovatelům či fyzickým osobám. Již dříve podporovalo zoologické zahrady či myslivecké a rybářské svazy, dnes se může ke spolupráci, resp. odběru zboží, zapojit prakticky kdokoliv.

„V případě přebytků se zpravidla jedná vždy o pečivo, ovoce a zeleninu. V případě našich dvou obchodů, tedy hypermarketu Letňany a Zličín, se jedná o desítky tun za rok. Přebytečné pečivo, ovoce a zeleninu rádi nabídneme jakékoliv organizaci či fyzické osobě, která to ale využije pro svou potřebu,“ uvedl pro server Vitalia.cz Václav Koukolíček, manažer externí komunikace. Do režimu přebytku zpravidla přitom spadá odepsané ovoce, zelenina a pečivo vykazující jakostní či vzhledové vady. Primárně tak nejsou určeny pro lidskou spotřebu, proto tyto potraviny nejsou vhodné pro potravinové banky, naopak jsou vhodné pro krmné účely pro zvířata. Zájemci odebírají dle oboustranné dohody s konkrétním obchodem Tesco.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).