Hlavní navigace

Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V zimních dnech je dobré se zahřát. Doma u kamen nebo výborným nápojem. Nemusí vždy obsahovat alkohol. Zkuste zázvorový čaj, pohankový s malinami či jablečný nápoj se skořicí a medem.

Horký nápoj zahřívá už sám o sobě, ale pokud je obohacen o zahřívací složky a výborně chutná, rozhodně nenechá nikoho chladným. Podle tradiční čínské medicíny existují zahřívací potraviny, které mají jangovou energii a lidé je převážně konzumují v zimě. 

Z některých je možné i připravit lahodný horký nápoj, který nejen zahřeje, povzbudí a dodá energii, ale v mnoha případech i navodí tu správnou náladu na žhavé hrátky pod peřinou. Převážně se jedná o nejrůznější koření, například skořici, hřebíček, zázvor, bazalku nebo také pepř, česnek a chilli papričky, z těch si ale nápoj nejspíše nepřipravíte. Z ovoce je možno zvolit višně, datle nebo maliny, dále také pohanku, červené víno, ořechy nebo černý čaj.

Čtěte také: Mezi přírodními afrodiziaky vede „zelená viagra“

Obvyklé nápoje pro zahřátí jsou nejrůznější čaje s medem a citrónem, nápoje obsahující zázvor nebo svařené víno s kořením. Tady je třeba zmínit, že by se mělo jednat o červené víno. Pokud se chcete opravdu zahřát, na bílé víno zapomeňte. Máte-li rádi klasický čaj, upřednostněte raději černý čaj před zeleným, který naopak ochlazuje.

Připravujete-li si nápoj sami, fantazii se meze nekladou, ale dávejte pozor na to, abyste vhodně kombinovali jednotlivé zahřívací ingredience a nemíchali je s těmi ochlazujícími. Takový černý čaj s hřebíčkem nebo skořicí je opravdu výborná věc, velice oblíbený je zázvor, který je možno přidat jak do hotového čaje, tak z něj přímo čaj připravit. Velice chutný a zdravý je také pohankový čaj, který má rovněž zahřívací účinky. Ačkoli lahodná chuť nápoje je rozhodně žádoucí, nedoporučuje se nápoje sladit nebo do nich přidávat rafinovaný bílý cukr. Ten nejenže připomíná sníh, ale opravdu také ochlazuje. Povolen je med.

Přečtěte si: Zdravé slazení: javorový sirup, agáve nebo obilný slad

Příliš zázvoru škodí?

Tolikrát zmiňovaný zázvor se konzumuje či popíjí v nejrůznějších obměnách a bývá také součástí zahřívacího čaje proti nachlazení a chřipce. Nejenom že má léčebný efekt, ale také skvěle chutná a s velkou oblibou ho pije čím dál víc lidí. I v restauracích již bývá populární a pravidelnou položkou v nabídce.

Nutno zmínit, že příliš zázvoru obecně neškodí, ovšem záleží také na tom za jakých okolností a především komu. Ve velkém množství by se neměl konzumovat v druhém a třetím trimestru těhotenství a ve větším množství také může podráždit žaludek a sliznice. Protože silně zahřívá, může silně prokrvovat a zvedat tlak.

Recept na zázvorový čaj s citronem a medem

  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 0,5 l vařící vody
  • (pravý černý čaj nebo heřmánek)

Ingredience přelijeme vařící vodou a necháme minimálně 15 minut vyluhovat. Můžeme také použít pravý černý čaj nebo heřmánkový čaj, do nichž přidáme zázvor, citrón a med. Výsledná chuť je lahodná, čaj má léčebné účinky proti nachlazení, horečce, únavě a chřipce a zahřívací a povzbuzující účinek je zaručen.

Hřebíček a skořice mají afrodiziakální účinky

Chcete-li se trochu rozehřát a povzbudit smysly, připravte si horký nápoj s hřebíčkem, skořicí, jablkem a medem. Skořice s hřebíčkem působí jako afrodiziakum a mají silné zahřívací účinky, jablko je symbolem plodnosti a med je nepostradatelnou součástí všeho smyslně sladkého. 

Kromě zahřívacího účinku vám nápoj vyžene začínající nemoc z těla, povzbudí trávení a odstraní únavu a depresi. Máte-li po ruce i sušené borůvky nebo brusinky, můžete je do čaje přidat.

Recept na jablečný čaj se skořicí a medem

  • hrst sušených kousků jablek nebo polovina nastrouhaného čerstvého jablka
  • špetka skořice nebo kousek skořicové kůry v celku
  • lžíce medu
  • 2 ks hřebíčku
  • (sušené borůvky nebo brusinky)

Sušená jablíčka nebo polovinu strouhaného čerstvého jablka spaříme vařící vodou a spolu s dvěma hřebíčky povaříme v půl litru vody asi 10 až 15 minut od bodu varu, v závěru přidáme špetku mleté skořice nebo rovnou vaříme s jedním kouskem celé skořicové kůry. Na závěr můžeme přidat lžíci medu na oslazení. Nic nezkazíme, když máme po ruce také trochu sušených borůvek nebo brusinek, které spolu s jablíčkem povaříme pro zpestření chuti a zesílení zdravotního účinku. Čaj nemusíme cedit a zbylé ovoce můžeme klidně sníst.

Přečtěte si: Med se nesmí zahřívat – jeden z rozšířených mýtů

Pohanka nejen pro zahřátí, ale i pro zdravé cévy

Oblíbenou zimní zahřívací potravinou je pohanka. Co takhle si připravit z pohanky čaj nabitý rutinem a specifickou pohanskou chutí? Víte, že existuje také pohankový med? Ideální je ho do takového nápoje přidat.

Pohanka jak známo obsahuje spoustu cenných látek a mimo jiné je prospěšná cévám díky obsahu rutinu. Jak si připravit lahodný a zdravý pohankový nápoj?

Recept na pohankový čaj s citrónem a malinami

  • 1 lžíce pražené pohanky
  • 1 lžíce mražených, čerstvých nebo kompotovaných malin
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžíce (pohankového) medu

Oloupanou a očištěnou pohanku krátce nasucho opražíme, až začne pukat. Lžíci spaříme vařící vodou a krátce povaříme, přidáme maliny a necháme vyluhovat. Na závěr přilijeme citrónovou šťávu a řádně osladíme medem, nejlépe pohankovým. Hotový nápoj necedíme.

Čtěte dále: Svařené víno nemá přesná pravidla. Je to ještě víno?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).