Hlavní navigace

Tekuté kalorie do školní tašky nepřidávejte

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vymýšlíme zdravé svačiny, vykrajujeme ze sýra postavičky a z okurky kytičky, jen aby dítko ve škole mělo větší chuť zdravě jíst. Stejně velký zájem bychom ale měli věnovat i jeho pití.

První školní zvonění už má drobota i mládežníci za sebou, postupně začínají za školními zdmi trávit více času, jehož náplň nemáme moc šancí ovlivňovat. Už je nemůžeme tak často upozorňovat, aby ve chvílích volna nelítali do úmoru, ale aby se v klidu najedli. Už jim stokrát denně nemůžeme připomínat: „Pití!“ Už to musí zvládat sami, takže je na nás, abychom jim k jídlu i pití připravili něco, co je bude lákat. Zkuste připravit jídlo atraktivně a levně, protože i Kvalitní svačiny můžou být za babku. A co školákům nabídnout k pití?

Sladíš od mala, neslaď navěky

Byť to mnozí z nás mohou brát jako přežitek, faktem je, že i dnes rodiče svým ratolestem dudlík do medu namáčejí, čaje přeslazují a kolovými nápoji sotva chodící děti sytí. Už od mala je tak navykají na sladkou chuť tekutin a později se diví, že jim jen obyčejná voda „nevoní“.

Potvrzují to i poslední výzkumy společnosti TNS Aisa, ve kterých byla na vzorku skoro dvou tisíc šesti set respondentů zmapována spotřeba nápojů v české populaci. Češi podle ní až příliš vyhledávají sladké, a tedy méně zdravé až nezdravé nápoje. Téměř polovinu celkového doporučeného denního příjmu cukrů tak prý přijímáme právě z pití. Malé děti ve věku 5–10 let přijmou v nápojích 60 % doporučeného příjmu cukrů, a teenageři (11–17 let) dokonce 75 %, tedy tři čtvrtiny doporučeného příjmu.

Demonstrujme energetickou vydatnost na konkrétních příkladech. Bereme přitom v potaz, že doporučený denní příjem cukrů je u dítěte mezi pěti a deseti lety 85 g.

  • malá lahev Coca Coly - 31,8 g cukru
  • malá lahev Fanty – 29, 7 g cukru
  • Soda stream, hotový nápoj (300 ml) – 10,2 g cukru
  • Kubík Water jahoda (300 ml) – 17,4 g sacharidů
  • Vitacit (dávka na jednu skleničku) – 9,5 g cukru

Stačí jen těchto několik příkladů a všem je hned jasné, jak snadné je s cukry tzv. přestřelit. Oněch šedesát procent cukrů, které přijímají malé děti v nápojích, dost dobře může pocházet z jedné lahvičky limonády, děti slazených nápojů evidentně vypijí ještě více. Většina výživových pochybení je na rodičích, ale díl viny padá i na školy, které stále rozšiřují řady nápojových automatů na školních chodbách, kde se nabízejí jak ochucené minerálky a slazené nápoje, tak i colové nápoje.

Přečtěte si: Co si děti dávají ve školních automatech? Brambůrky a kafe 

Minerálky mohou pít i děti

Když už do nového školního roku s novými aktovkami a přezůvkami, tak proč ne i s novými, zdravějšími návyky? Dle výživových poradců a odborníků je jedním z nejlepších způsobů, jak dodržovat zdravý životní styl s vyváženým příjmem živin, zaměřit se na rozmanitou stravu, kterou je ideální konzumovat v průběhu celého dne. Nutností je zdravý a pravidelný pitný režim. Ideálně pak vybírat mezi kvalitními pramenitými nebo minerálními vodami. Podle nejnovějších průzkumů se nemusíte bát dávat minerální vody ani dětem: „Pokud jste doteď dávali dítěti například Dobrou vodu, pak jste mu dávali také vodu minerální. Je dokonce určená pro přípravu kojenecké stravy, protože je nízko mineralizovaná. Ono totiž vždycky záleží na mineralizaci dané vody. Školáci by tedy měli pít vody mírně a středně mineralizované,“ říká Jana Ježková, předsedkyně Svazu minerálních vod.

Minerální vody podle obsahu minerálů:
  • velmi slabě mineralizované s obsahem rozpuštěných pevných látek do 50 mg/l,
  • slabě mineralizované s obsahem rozpuštěných pevných látek 50 až 500 mg/l,
  • středně mineralizované s obsahem rozpuštěných pevných látek 500 mg/l až 1500 mg/l

Vyvarovat bychom se měli, jak my, tak i děti, přeslazených limonád, slazených čajů a doslazovaných džusů. Čistá voda v sobě neobsahuje žádné skryté kalorie, můžeme ji tedy konzumovat pravidelně během celého dne, a to bez toho, abychom si museli hlídat, kolik skryté energie či cukrů jsme právě vypili. Přechod ze sladkých vod na čistou bude pro děti sice obtížný, ale pokud to vezmete zvolna, začnete například ředit 100% džusy a svým dětem půjdete příkladem, zbytečné cukry z jídelníčku odpářete jako zdatná krejčová.

Čtěte dále: Sladká zrada: cukry schované v údajích o sacharidech

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).