Hlavní navigace

Teff – obilnina původem z Afriky neobsahuje lepek

26. 11. 2013

Sdílet

 Autor: Foto http://en.wikipedia.org/wiki/File:Teff_pluim_Eragrostis_tef.jpg, podle licence: CC BY-SA 3.0
Tradiční obilí půjde brzy do kytek. Lepek už každému leze krkem a přibývá celiaků. Na mouku se mele ledacos a objevují se i nové, dosud neznámé plodiny. Například teff.

Víte, co je to teff? Pěstuje se převážně v Nizozemí, pochází však z Afriky. Milička habešská je dalším kandidátem pro bezlepkovou dietu. Po quinoeamarantu. Také svým vzhledem je připomíná – jedná se o drobounká zrníčka. 


Autor: Wikipedia.org, podle licence: CC BY-SA 3.0

Teff neboli milička habešská je vhodná pro bezlepkovou dietu

Obdobně jako zmíněná quinoa obsahuje řadu cenných látek, zejména bílkovin, které se v rostlinách těžko hledají. Proto je výbornou potravinou nejen pro celiaky a potravinové alergiky, ale také vegetariány a vegany. Velice pozitivní je, že obsahuje i vysoké množství železa a vápníku, také vitamín B1 – thiamin a vlákninu.

Teff chutná po oříšcích

Pro svůj nutriční obsah je teff vhodný i pro těhotné a kojící ženy, ženy v klimakteriu, osoby trpící chudokrevností či nedostatkem vápníku. Zrníčka teffu chutnají po oříšcích a je možné je využít jak uvařená do polévky, kaše, rizota či salátu, tak také pomlít na mouku pro výrobu tradičních kvašených etiopských placek. 

Teff je možné i kombinovat s pohankou, jáhlami, quinuou či amaranthem. Výborné jsou z něj i moučníky. Pro správné uvaření zrníček teffu je potřeba přidat dostatečné množství vody, ideálně tři šálky vody na jeden šálek zrníček.

Zajímavostí je, že se v Etiopii přímo na zrnech vyskytují symbiotické kvasinky a přirozeným kvašením mouky bez přidaných kvasinek se vyrábí tradiční etiopské placky, tzv. injera.

U nás je k dostání teffová mouka, vločky i dokonce bezlepkové pečivo z teffové mouky. Ze zrníček teffu si můžete snadno připravit kaši k snídani či večeři.

Teffová kaše s datlovým sirupem a kokosem

Zrníčka teffu rozvaříme v poměru jeden šálek zrnek na tři šálky vody na kaši. Můžeme přidat trochu rostlinného másla nebo kokosového tuku, k ochucení polijeme datlovým sirupem a posypeme kokosem. Variace mohou být různé.

Čtěte dále: Nám neznámé potraviny jedli už Inkové

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).