Hlavní navigace

Tatínkem na malý úvazek

26. 4. 2010

Sdílet

FEJETON – Už je to tak. O malé děti se většinou starají maminky a tátové chodí do práce. Fungovalo by to i obráceně? Vydělaly by maminky dost peněz a zvládli by tátové doma to, co ony?

V našich zeměpisných šířkách (a nejenom tady) už je to zavedená praxe. Maminky jsou doma s malými dětmi a tatínci vyrážejí za penězi. Daní za to jsou odchody, když se dítě budí, a příchody, když usíná. Pracující tátové si prostě děti užijí jenom o víkendech.

táta

V mém okolí vím jenom o jednou případu, kdy je s ani ne ročním chlapečkem na rodičovské dovolené tatínek a maminka vydělává v práci peníze. Jinak je standardem model maminky starající se doma o ratolest a tatínka odcházejícího každé ráno s aktovkou do práce. Proti gustu žádný dišputát, chápu, že to většině rodin vyhovuje. Mě osobně ale mrzí, že si svoji dceru moc neužiju. Dokázal bych si představit, že budu doma a manželka za mě zaskočí v roli živitele rodiny.

Doma bych se asi nenudil, kdo má nebo měl malé dítě, může to jenom potvrdit. Možná by se našly i chvilky na práci, ale s tím se asi moc počítat nedá. Viděl bych to na dlouhé procházky s kočárem, hry a čtení pohádek. Není možné zapomenout na krmení a napájení. Když se to sečte, tak moc volného času nezbude. Je tedy potřeba všem maminkám a menšině tatínků v domácnosti vyseknout poklonu za jejich obdivuhodný výkon.

Co říkáte modelu: matka v práci, otec na mateřské?

  • Dobrý nápad
    71 %
  • Mám o tom pochyby
    22 %
  • Nesmysl
    7 %

Nálada tatínkům nepřeje

táta

Ve svém okolí pozoruji, že moc tatínků by doma s dětmi být nechtělo. Asi se cítí silnější v kramflecích v rolích živitelů rodiny a na to být v domácnosti by si netroufli. Je to možná díky zažitému modelu, který si všichni pamatujeme z dětství. Kdo by si před dvaceti lety dokázal představit tatínka v domácnosti? To by se mu kamarádi v práci a v hospodě asi pěkně vysmáli.

Ono je to těžké, muži většinou vydělávají víc a ani láska k dětem nedokáže překonat jejich ješitnost, protože kamarádi by se jim zcela jistě posmívali i dnes, a to jsme už dávno v jiném tisíciletí. Celospolečenská nálada tatínkům v domácnosti prostě nepřeje, ještě nedozrál čas. Kdo ví, jak tomu bude za pár let, ale zatím se většina veřejnosti na otce v domácnosti kouká jako na flákače, kteří nechají dřít manželku a sami se zatím doma s dítětem povalují.

Čtěte téma: Řekni, kde ti chlapi jsou?

Je chlap baba, když se chová empaticky a neagresivně?

Názorově pozadu je hlavně starší generace, s nižším věkem se na tatínky v domácnosti koukáme přívětivěji. Vidím to na svých vrstevnících, těm to již divné nepřijde. Co si o tom myslíte vy? Přijde vám jako dobrý nápad, když je na rodičovské dovolené tatínek a maminka pokračuje v budování kariéry?

Zajímavé je jistě i pozorování reakcí zaměstnavatelů, když jim otec oznamuje svoje rozhodnutí. Zatím nejde o jev obvyklý, takže personalisté se mohou tak trochu po právu ptát, zda se nejedná o nejapný žert. Když ale chce tatínek trávit s dítětem dostatek času, tak jinou možnost než zůstat z práce doma nemá. Tento krok je ale vhodné dobře promyslet. Co se týče rodinných financí, tak pokud maminka vydělá dost peněz a uživí rodinu, není problém. Tedy pokud je tatínek dost silný v kramflecích, aby zvládl to, co má obvykle na starosti maminka…

Čtěte téma: Ona vydělává víc. Jemu to nevadí.

Ve dvaadvaceti procentech amerických manželství je žena hlavním živitelem rodiny. A zřejmě nejenom v Americe …

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).