Hlavní navigace

Tamarind Tree: asijské knedlíčky tisíce chutí

25. 9. 2015

Sdílet

 Autor: TamarindTree
Dim sum jsou jedním ze stavebních kamenů asijského street foodu, tedy pouličního jídla. U nás s nimi zkouší uspět Tamarind Tree, projekt kuchaře Ladislava Dvořáka.

Tamarind Tree funguje od ledna letošního roku. Specializuje se na přípravu asijských dim sum knedlíčků. Zatím funguje jako pop-up projekt, to znamená, že nemá stálé místo a „vyskakuje“ (z anglického „pop-up“), kde se zrovna dá.

Galerie: Street food v Česku

Za projektem Tamarind Tree stojí kuchař Ladislav Dvořák, který asijskou kuchyni objevil při cestování po Asii a v Čechách ji vařil v pražském Mandarin Oriental hotelu.

V Tamarind Tree připravují knedlíčky různých tvarů, chutí a druhů. S masovou náplní – od hovězí přes vepřovou po kachní nebo knedlíčky s krevetami a zeleninou. S nejrůznějším kořením a vůní Asie (viz GALERIE).

Co jsou dim sum knedlíčky?

  • Dim sum jsou jedním ze stavebních kamenů asijského street foodu.
  • Knedlíčky pocházejí původem z Jižní Číny.
  • Je jich nepřeberné množství druhů a tvarů, stejně tak těst, ze kterých se knedlíčky připravují, existují slané i sladké varianty a výrobci knedlíčků si své recepty pečlivě střeží.
  • Tradičně se připravují na páře ve speciálních hrncích.
  • K nejznámějším patří vepřové, hovězí, kuřecí, krevetové a zeleninové náplně.

První otázka – kdo, jak, co, proč?

Já jídlem žiju, baví mě to a chci to trošku rozhýbat na ulici. Dlouhé roky jsem pracoval v hotelu, kde většinou šéfkuchař není vidět – není v přímém kontaktu se zákazníky. A proto chci být na ulici, abych měl kontakt s hostem.


Autor: TamarindTree

A proč jste se rozhodl dělat zrovna dim sum knedlíčky?

Naučil jsem se to v Asii, vařil jsem je tam a moc mě to baví. A hlavně – nikdo je tu nedělá, což je podle mě hrozná škoda.

Děláte tedy asijské dim sum knedlíčky – a ještě něco?

Zatím děláme jenom dim sum knedlíčky – jeden produkt, který chceme dělat perfektně.

Děláte knedlíčky s různou masovou náplní a kořením – máte mezi nimi svého favorita?

Vynikající jsou Shu Mai, což jsou nejznámější dim sum na světě.

Dalo by se říct, že je to pro vás srdcová záležitost? Nebo spíš kalkul – tah na díru na trhu?

Pro mě je to určitě srdcová záležitost – asijská kuchyně mě hrozně baví a chtěl bych ji rozšířit i k nám.

A jak dlouho se už asijské kuchyni věnujete?

Pracoval jsem pět let v Mandarinu (Mandarin Oriental hotel v Praze pozn. red.), což je asijská kuchyně, která ale využívá potraviny od českých farmářů. A na ulici jsme půl roku.

Více: Fenomén street food

 

Máte nějakou vizi, kam byste se chtěli dostat?

V současné době sháníme prostory na bistro. Takže si chceme nechat ulici, ale mít stálé místo, kam by za námi mohli naši zákazníci chodit.

Co je pro vás osobně street food?

Nejvíc asi volnost, tím, že je to na ulici, člověk není svázaný žádným prostorem a pravidly. Není zacyklený v potravinovém systému – kde je commi, demi – chef, šéfkuchař, ředitel, majitel. A já tenhle potravinový řetězec chtěl přeskákat rovnou až úplně na vršek a být majitel, a zároveň moci vařit a mít svobodu. A to všechno mám díky street foodu na ulici.

Street food je jídlo ulice – rychlé, dobré, levné. I u nás se objevují nadšenci, kteří ukazují, že pouliční občerstvení není jen mastný smažák. Několika z nich jsme se věnovali tento týden v seriálu STREET FOOD.

Přečtěte si rozhovory se zakladateli Street Food Festivalu i lidmi, kteří na ulici a pro ulici vaří. A hlavně – zajděte ochutnat!

Street Food Festival

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).