Hlavní navigace

Tahák, jak vyzrát nad zápachem z úst

22. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Potýkáte se zápachem z úst, který vás nutí šetřit smíchem a celkově se proto ve společnosti necítíte zrovna nejlépe? Co takhle se s nelibým odérem rozloučit a začít se zase smát na celé kolo? Poradíme vám, jak mít svěží dech.

Velmi častým viníkem spouštějícím nelibý zápach z dutiny ústní je nedostatečná orální hygiena, nad kterou lze poměrně snadno zvítězit, ale vyžaduje to alespoň zpočátku důslednost. Při čištění zubů spolu s pastou plivete krev? Krvácení dásní je spojováno se zánětem dásní a také s paradentózou, ta na sebe v pozdějších stádiích upozorní viklajícími se zuby.

Pokud se o dutinu ústní pečlivě staráte a přesto to vypadá, jako byste tak vůbec nečinili, je potřeba hledat příčinu jinde a vyřešit ji. Intenzivní odér dlouhodobého charakteru může být také ukazatelem toho, že s naším zdravím není něco zásadního v pořádku, a to jak s trávicí, tak s dýchací soustavou. Do této souvislosti se dává také onemocnění jater, ledvin, gastritida, rakovina a také cukrovka.

Pociťujete-li často sucho v ústech, co nelibý odér umocňuje, nutkavou žízeň a k tomu navíc i rozmazané vidění, neváhejte navštívit lékaře. Přesně těmito symptomy na sebe totiž upozorňuje diabetes.

Čistěte svědomitě, a to i jazyk

Zatímco přijímáme stravu a naše chuťové pohárky zažívají představení chutí, na zubech ulpívají částečky jídla, obalují zuby plakem a tím dochází ke vzniku bakterií, které se podílejí na oslabení zubní skloviny, a zubní kaz je na světě.

Galerie: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Proto zuby čistěte alespoň dvakrát denně, používejte speciální kartáčky na mezizubní prostory, popřípadě dentální nit.

Pamatujte, že čistit se má i jazyk. Zubní kartáček je nutné také pravidelně obměňovat, a to každý druhý či třetí měsíc.

V dnešní době jsou populární také jednosvazkové kartáčky, se kterými vyčistíte zuby jeden po druhém, zubní náhrady, rovnátka či těžce dostupná místa.

Dostatek slin je základ

Že se vám to nezdá? Přítomnost slin v ústech je důležitá, plní totiž antibakteriální funkci, napomáhají štěpení tuků, cukrů a rovněž zodpovídají za správné pH. Jsou tvořeny především vodou, proto je vhodné ji během dne poctivě doplňovat. S tvorbou slin pomůže také žvýkání žvýkačky, popřípadě cucání bonbonu bez cukru.

Zapomeňte na alkohol a cigarety

Alkohol nejenom zatěžuje játra, kvůli kterým se může náš dech stát nevábným, ale také dehydratuje dutinu ústní a tím ji o sliny připravuje. A když už mluvíme o zákazu alkoholu, pořiďte si také kloktadla a ústní vody bez jeho obsahu. Jak konzumace alkoholických nápojů, tak také cigarety nás svým typickým závanem okrádají o svěží dech a později také o zdraví.

Co dál pomůže?

Vymažte z vašeho jídelníčku tučné a na cukry bohaté potraviny. Racionální strava je základ zdraví, tedy i zdravého (svěžího) dechu.

Krvácí vám dásně, pobolívají vás a na pohled jsou zarudlé? Objednejte se na dentální hygienu. Dásně prokouknou, zuby se nebudou tolik kazit, bolest ustoupí a i dechu to jednoznačně prospěje.

Na osvěžení se doporučuje žvýkat lístky máty. Po konzumaci jídla a sladkých limonád si ústa vypláchněte čistou, nebo ústní vodou. Bakterie nebudou mít šanci se množit.

Pravidelně navštěvujte také zubního lékaře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).