Hlavní navigace

Sýry, jak je neznáte

Sdílet

 Autor: laktoscollection.cz
GALERIE – Rytíř Řádu camembertu Ladislav Likler představuje sbírku sýrových etiket, která čítá dvě stě dvacet tisíc kousků z celého světa. Nahlédneme i do jeho bohaté galerie etiket.

Dnešní sýry se od těch z let minulých liší, a to nejen vně, ale i zvenčí. Jestliže se v tyto sváteční dny, přejedeni a přejásáni, chcete odreagovat, nechte se pozvat na sbírku sýrových obalů. Nejde jen tak o obyčejnou hromádku rozesmátých krav, jedná se o soubor šesti set těch nevzácnějších obalů z celého světa. Její vznik a unikátnost nám přiblíží tvůrce a správce sbírky LAKTOS Collection, Rytíř Řádu camembertu Ladislav Likler.

Základ sbírky ležel na půdě mlékárny

Půjdeme-li po stopách kompletní sbírky, která čítá 220 000 etiket, dostaneme se až do roku 1957: „Tehdy jsem studoval na Průmyslové škole mlékárenské v Kroměříži,“ vzpomíná Ladislav Likler. Když se spolužáky dostali za úkol uklidit půdu v tamní mlékárně, našli staré školní etikety, které se jim zalíbily. Ze studijních praxí pak vozili další a navzájem si je vyměňovali.

Na objemu však sbírka začala nabývat až v roce 1969, když Ladislav Likler začal pracovat v mlékárenství, čímž se napojil i na zahraniční firmy, které jeho sbírku ochotně obohacovaly. Dlužno podotknout, že správce sbírky téměř všechny sýry, od nichž má etikety, i ochutnal. Přes dvě stě tisíc druhů sýrů, tolik jich měl na jazyku asi málokdo…

Čtěte také: Tavený sýr není směs rozpuštěných starých sýrů aneb mýty o taveňácích

„Mezi nejvzácnější etikety patří ty ze začátku 20. století a také z exotických zemí, jako je Burkina Faso nebo Fidži a Nová Kaledonie,“ neskrývá hrdost nad cennými úlovky Ladislav Likner.

Sbírka je v lednu k vidění v Praze

Živou sbírku, která se i v dnešních dnech stále rozrůstá, její správce prodal společnosti Lactel, ale péče o ni se nevzdal. Spravuje ji, doplňuje, udržuje při životě a vozí na výstavy po celé Evropě. Byla v Paříži, Kodani, Budapešti, Varšavě a v mnoha českých městech. Do jisté míry tedy propaguje sýrařství. Právě za to a za publikační činnost byl její tvůrce ve Francii jmenován Rytířem Řádu Camembertu. „Jde o velkou čest, mimo Francii jsme pouze dva,“ vysvětluje Ladislav Likler, který sbírku přivezl i Prahy.

Výstava etiket a obalů tavených sýrů

Národním zemědělském muzeu bude sklízet obdivné pohledy až do 27. 1. 2013. Podívat se na ni můžete od úterý do neděle od 9 – 17 hodin.

Pokud se na výstavu nedostanete, můžete nahlédnout do naší fotogalerie, kde pro vás máme bohatou ochutnávku, a pak můžete rozhodnout, který z letošních přebalů je tím nejkrásnějším v anketě o nejlepší českou sýrovou etiketu roku 2012.

Zdroj: Ladislav Likler, laktoscollection.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).