Hlavní navigace

Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Celý brambor je jedovatý, ovšem kromě hlíz. Ty mají naopak skvělé vlastnosti, uplatní se v přírodní léčbě i kosmetice. Jen pozor – zelené nebo přehnojené hlízy brambor jsou nebezpečné.

O bramborách se opakovaně vedou diskuze. Škodí nám, nebo naopak prospívají? Brambory mají řadu skvělých vlastností, jen musí být v pořádku. Je dobré vědět, na co si dát pozor, a také k čemu se brambory výborně hodí.


Autor: Isifa.cz

Konzumace zelených nebo naklíčených hlíz je problematická, vzrůstá koncentrace alkaloidů, především ze skupiny solaninů, které mohou při větší koncentraci ohrozit zdraví

Brambory mají značnou výživovou hodnotu. Obsahují bílkoviny, polysacharidy, vlákninu, tuky, esenciální aminokyseliny. Dále vitamíny skupiny B, vitamín C, E, A, K, z minerálních látek a stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, chlór, fluór, pak kyselinu jablečnou a citronovou.

Brambory obsahují i alantoin, který má hojivé a regenerační účinky, urychluje hojení sliznic i pokožky. Alantoin podporuje i tvorbu kalusu, což je tkáň, která po zlomenině spojuje úlomky kostí. Vnitřně se alantoin rovněž používá při tepelném či chemickém poškození sliznic, atrofii sliznic žaludku a hltanu i při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Můžeme ho i použít jako kloktadlo při těžko se hojících zánětech ústní dutiny, aftech a u parodontózy.

Přečtěte si: Afty nesouvisí s oparem, ale často se vyskytují společně

Nebezpečí zvané solanin

Brambory obsahují jedovatý alkaloid solanin. Nejvíce se ho nachází v květech, plodech, klíčcích. Solanin je toxický nervový jed. Jeho negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Obvykle to bývají pocity nevolnosti, závratí a přes malý mozek může docházet i k negativnímu působení na zrak. Solanin působí i velmi negativně na klouby a při graviditě.

Nejvíce jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části. Při přípravě této zeleniny nikdy nesmíme zapomenout pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části.

Pozor na přehnojené brambory

Tato zelenina skrývá ještě jedno nebezpečí, a to je přehnojování půdy, v níž rostou. Brambory nám totiž mohou přivodit „slušnou“ zásobu nevhodné formy dusíku v organismu. A jak předusíkované brambory poznáme? Když je za syrova rozkrojíme a nalezneme v jejich středu něco, co vypadá jako pidi krasová jeskyňka. Tyto brambory nikdy nekonzumujte.

Podívejte se, jak vady brambor komentuje odborník.

Galerie k rozhovoru: Zákazníci hodnotí brambory podle vzhledu, ten ale o chuti nic neříká

Pro koho nejsou brambory vhodné? Lidé s veškerými kloubními onemocněními by měli konzumaci brambor výrazně omezit nebo jejich negativní vliv aspoň eliminovat přidáním kmínu do vody při vaření. Rovněž ženy, které otěhotní v jarním období, by neměly jíst staré brambory, protože solanin může poškodit plod.

BRAMBORY UMÍ POMÁHAT I LÉČIT

Brambory mají ovšem řadu pozitivních vlastností a je možné je použít jako přírodní lék i kosmetiku.

Brambory jako přírodní projímadlo

Například za syrova je lze s úspěchem použít coby projímadlo.

Potřebujeme:

  • šťávu ze 2 větších syrových brambor
  • 2 dl vlažné vody
  • 1 lžíci lněného semene

Postup: Bramborovou šťávu smícháme s vlažnou vodou, večer kolem 18 hodiny hotovým nápojem zapijeme lněné semínko. Tento postup opakujeme 10 dní a úspěch je zaručen.

Bramborová polévka při průjmu

Brambory zastavují i průjem. Při průjmových onemocnění si můžeme pomoci právě touto zeleninou. Brambory totiž obsahují draslík a právě tuto minerální látku organismus ztrácí při průjmech.

Potřebujeme:

  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • půl lžičky mořských řas nori
  • mořskou sůl
  • 1 lžíci jemně mletých ovesných vloček

Postup: Brambory nakrájíme na kousky, mrkev nahrubo nastrouháme a vše zalijeme asi 3–4 dl vody, přidáme sůl, řasy a vše vaříme doměkka, pak odstavíme, přisypeme vločky a necháme 10 minut odpočívat. Tuto polévku pojídáme během dne.

Šťáva pro snížení tlaku

Šťáva z brambor je výborným přípravkem na snížení krevního tlaku, je to hlavně díky obsahu draslíku. Doporučené dávkování je 2× denně 1 dl bramborové šťávy po dobu 6 týdnů.

Brambory a nechutenství

Při těchto potížích si můžeme pomoci šťávou ze syrových brambor, a to i jako dlouhodobější kúrou. Na denní dávku potřebujeme šťávu z 0,5 kg vylisovaných brambor. Šťávu popíjíme během dne po dobu 2 – 4 týdnů.

Bramborová šťáva na žaludeční problémy

Čerstvá bramborová šťáva je vhodným přírodním prostředkem při zánětu žaludku, peptickém vředu. Můžeme ji i použít na léčbu zánětu střev a při hemoroidech.

Použití: Po dobu 3 týdnů popíjíme 3 x denně 1 dl šťávy ze syrových brambor.

Brambory a překyselený žaludek

Brambory působí zásaditě, proto jsou vhodným prostředkem při překyseleném organismu.

Na zásaditý nápoj potřebujeme: 2 dl šťávy z brambor a 1 lžíci citrónové šťávy

Postup: Obě přísady smícháme, hotový nápoj popíjíme po douškách, nejlépe 2 x denně po dobu 5 dnů.

Bramborový obklad na hemoroidy

Překvapivě účinné jsou teplé obklady ze strouhaných brambor, mají zklidňující a stahující účinky.

Bramborový nápoj zažene únavu

Připravme si přírodní tonizující nápoj. Potřebujeme: 1 omytý neoloupaný brambor, 3 dl vody

Postup: Brambor nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vše necháme přes noc louhovat. Ráno přecedíme a vodu vypijeme. Brambor pustí do vody šťávu obsahující velké množství draslíku, který je pro organismus nezbytný k přenášení nervových vzruchů, pohybů svalů a zajištění dalších životně nezbytných funkcí.

Bramborový obklad na ječné zrno

Potřebujeme: 1 brambor uvařený ve slupce, bavlněný nebo lněný kapesník

Postup: Uvařený brambor zabalíme do kapesníku a na 15 minut přiložíme na ječné zrno. Brambor musí být tak horký, aby se to dalo snést.

Bramborová šťáva je velmi účinné kloktadlo

Bramborovou šťávu můžeme používat jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní, mandlí, aftách.

BRAMBOROVÉ NÁPOJE

Tonizující nápoj

Potřebujeme: 1 dl bramborové šťávy, 2 dl šťávy z červené řepy, 1 dl šťávy z mrkve, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy

Postup: Přísady smícháme a hotový koktejl popíjíme po doušcích 4 x týdně.

Nápoj na posílení imunitního systému

Potřebujeme: 1 dl šťávy z brambor, 1 lžíci šťávy z rakytníku, 1 lžíci šťávy z arónie, 1 dl šťávy z mrkve, 1 dl šťávy z červené řepy

Postup: Uvedené přísady dobře promícháme a můžeme popíjet. Tento nápoj doporučuji užívat po dobu 6 týdnů.

Na podrážděný žaludek a kocovinu

Voda z vařených brambor zklidňuje podráždění žaludek i následky kocoviny.

Potřebujeme: 3 dl slité vody z vařených brambor (měl by v ní být uvařený kmín a sůl)

Postup: Vodu nalijeme do termosky a popíjíme ji po doušcích během dne.

BRAMBOROVÁ KOSMETIKA

Bramborová šťáva hydratuje pokožku

Čerstvá šťáva z brambor slouží ke zvlhčení pokožky. Hydratující masku si připravíme tak, že na očištěnou pokožku naneseme nastrouhanou bramboru a vše necháme 20 minut působit. Poté opláchneme.

Brambory zklidňují projevy akné

Každodenní čištění pleti je dobré završit potřením kůže plátkem brambory. Tento postup pomáhá proti akné.

Bramborová šťáva zklidňuje sluneční popáleniny

Jestliže přeženeme pobyt na sluníčku, můžeme kůži zchladit studenou bramborovou šťávou. Několikrát denně ji naneseme na postižené místo a vše překryjeme lněným šátkem.

Bramborové obklady

Obklad z této zeleniny můžeme používat na popáleniny, ekzémy, hmyzí kousnutí, jizvy i bolavé klouby. Připravíme si ho následujícím způsobem:

Potřebujeme: 2 ve slupce uvařené podrcené brambory

Postup: Brambory rozmixujeme na kaši a tu pak aplikujeme na postižené místo, vše zavážeme lněným šátkem a necháme 25 minut působit. Poté opláchneme.

Hojivý obklad ze syrové brambory

Obklad ze strouhané brambory je úžasných regeneračním prostředkem při léčbě ekzémů, popálenin a dalších kožních neduhů. Aplikujeme ho alespoň 3 x týdně.

Zjemňující bramborová maska

Potřebujeme: 1 rozvařený, rozmačkaný brambor, 1 lžíci citronové šťávy

Postup: Brambor i citronovou šťávu smícháme dohromady, směs naneseme na očištěný obličej a dekolt a necháme 25 minut působit. Pak umyjeme.

Hydratující pleťová maska

Potřebujeme: 1 najemno nastrouhaný syrový brambor

Postup: Brambor naneseme na obličej a dekolt a necháme 25 minut působit, pak umyjeme teplou vodou. Tato maska je velmi hydratující.

Výživná bramborová maska

Potřebujeme: 1 uvařený brambor, 1 lžíci bílého jogurtu

Postup: Brambor rozmačkáme a pak ho smícháme s jogurtem. Vzniklou směs naneseme na obličej a dekolt a necháme 20 minut působit. Pak opláchneme.

Pleťová maska na popraskané ruce a nohy

Potřebujeme: 2 ve slupce uvařené brambory, 2 lžíce mléka, 1 lžíci kukuřičné mouky, půl lžičky citronové šťávy

Postup: Brambory rozmačkáme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklou směs naneseme na ruky i nohy a vše si zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20 minut působit. Nakonec si všechny končetiny pečlivě umyjeme a ošetříme krémem.

Bramborový pudr

Bramborový škrob může se úspěchem používat jako kosmetický pudr či zásyp.

Přečtěte si: Neloupat, nekrájet – připravíte se tak o to nejlepší z brambor

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).