Hlavní navigace

Syndrom raněné laně

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nejsnadnějším úlovkem pro muže na lovu je prý žena čerstvě po rozchodu s partnerem nebo ta, která má ve vztahu problémy. Raněná laň je lehká kořist.

Žena v nesnázích je snadno manipulovatelná, potřebuje se svěřit, ochránit… Co jiného než něha a pohlazení platí na takovou „raněnou laň“? „Jsem chápavý posluchač, zajímám se o její problémy, vezmu ji za ruku, podám kapesník, když jí vytrysknou slzy. Sama se mi svěří, vypláče na ramení, touží po objetí. Že je na konci postel, je samozřejmé, alespoň pro mne," vybaluje zcela bezostyšně své lovecké metody Martin (35). Tváří se velmi spokojeně, asi čeká i uznalé poplácání po rameni. Má důvod? Je to opravdu tak, že je lehké „sbalit“ citově raněnou ženu?

Frustrace vhání do cizí náruče

Nejlepší pro tyto lovce opuštěných nebo citově frustrovaných žen jsou sociální sítě. Mají tu široký výběr, stačí chvilku listovat nabízenými fotografiemi a napsat pár nezávazných pochvalných vět vybrané ženě. Ve většině případů je úspěch zaručen.

Autor: Isifa.cz

Stačí být trochu šikovný manipulátor a můžete si s dotyčnou dělat, co chcete. Potřebuje vás, sama na sebe všechno prozradí, aniž si uvědomí, že vy nejste zrovna ten, kdo by ji chtěl vyslechnout a poradit… Nepozná, že s ní hrajete svou nacvičenou hru, kterou jste oblbnul už mnoho podobných před ní. Příkladů je mnoho, ve své knize Vzpoura deprivantů popisuje takovéto jednání i přední český neuropatolog MUDr. František Koukolík.

Velkou naivitu prokázaly podle průzkumu v tomto směru americké ženy. Strach z opuštěnosti je vede k hledání útěchy právě na sociálních sítích. Studie kalifornské univerzity sociálních věd v Berkeley zjistila, že svému domnělému novému příteli „nalítne“ až 90 procent oslovených žen. Některé případy dokonce skončily u soudu, protože ženy si to nenechaly líbit a žalovaly svého partnera z podvodného jednání.

Úspěch naladí k dalšímu dobrodružství

V našich krajích nejsme na soudy v podobných případech – alespoň prozatím – zvyklí, takže Martin a podobní mohou bez obav a bez skrupulí lovit „raněné laně“. „Nic mě to nestojí, jen trochu času, a dobrý odhad. Stačí si projet pár desítek fotografií na počítači na jakémkoli serveru, který byť není přímo označen jako seznamka, právě tak funguje," popisuje Martin.

Vytipuje si potenciální adeptku a zpočátku se oba tváří, že jsou kamarády na vzájemné popisování. Rychle ale dojde na výměnu důvěrností. „Brzy se začne svěřovat s tím, že je sice ze staré školy, ale proti novým poznatkům by zase až tak moc neměla. Pro ni je to zpočátku naprosto neškodná hra, po síti může psát, co chce, nakonec se uvolní a někdy dokonce převezme iniciativu. A je tu sex na internetu,“  vybaluje dál své metody Martin. A na síti to neskončí…

Řešila byste své problémy na síti s cizím člověkem? 

Při sociologickém průzkumu v Bavorsku odpovědělo ze 480 dotázaných žen:
Ano – 35 %
Ne -  20 %
Nevím – 45 %

Podobné metody volí většinou inteligentní muži, kteří umějí předstírat zájem a mají i věrohodné vystupování, což je případ Martina. Úspěch není vždy zaručen, ženy jsou i přes své problémy podvědomě ostražité, vyložené tlačení na pilu v nich vyvolá bloky vůči muži. Pokud jde vše hladce, má je muž tam, kde je chce mít – a nakonec v posteli. A protože první úspěch si žádá pokračování je nabíledni, že raněnou srnku vystřídá brzo další.

Můj zachránce

Byla jsem naprosto zoufalá, manžel mne podváděl, dokonce se svými avantýrami chlubil; ukazoval mi i fotky žen, se kterými spal," popisuje začátek své cesty do cizí náruče a postele třicetiletá Ivana.

Autor: Isifa.cz

Zkoušela vyjednávat, plakat i nadávat, nic nepomohlo. Manžel se jí jen vysmíval. Nedokázala od něj ale odejít, neměla práci a k tomu dvě malé děti. „Na internetu jsem se seznámila s chápavým, solidním mužem, o deset let starším. Měl téměř otcovský přístup, v mailech mi pomohl více, než moje kamarádky při rozhovorech.“ To Ivana tomu „chápavému, solidnímu“ muži ještě důvěřovala. Dnes už ví, že to byla chyba: „Dostal ze mě, co chtěl, postupně, manipuloval se mnou, aniž jsem si to uvědomila. Nakonec jsme spolu párkrát skončili na privátu… a to jsem ještě platila já! Byla jsem nesmírně šťastná, byl to naprostý opak mého muže.“ 

Za čtvrt roku najednou jeho nadšení opadlo, Ivana na internetu záhy zjistila proč. Na síti lovil další. Sladká slova, o nichž si myslela, že jsou jen pro ni, psal jako přes kopírák. Bůhví kolika dalším. "Když jsem mu zavolala a řekla, že vše vím, vysmál se mi, že jsem hloupá a naivní husa a že se nediví mému muži, že mi zahýbá. Zhroutila jsem se, a to mi zachránilo manželství. Doma jsme přestáli krizi, i když to není kdo ví co, přece jen je to funkční manželství,“ říká dnes o svém „citovém zachránci“ Ivana.

Může se stát, že některým ženám role raněné srnky vlastně vyhovuje; nejenom že se mohly někomu svěřit a vybrečet na rameni, ale zažily i něco vzrušujícího. Užily si a nenechalo to na nich žádné následky, dokázaly se poučit a jede se dál…

Srnky útočí!

Svůdci typu Martina ale příliš nepočítají se situací, která jejich obvyklý postup odvrátí směrem, kterého se podobní muži bojí a je pro ně noční můrou. Desetkrát se to povede, s novou partnerkou si mohou pár týdnů užívat do sytosti, předvádět se, zbláznit ji a pak vztah tvrdě ukončit. Většina žen to lépe či hůře ustojí, budou si vyčítat, že byly naivní a takhle naletěly. Chlubit se s tím na rozdíl od dotyčného asi nebudou, jen se zatvrdí a přibudou další rány na duši.

Čtěte dále: Souložíme vědecky

Jenže po jedenácté se stane, že ze strany ženy přijde vzplanutí a beznadějné zamilování. Muž má najednou na krku ubrečenou hysterku a místo raněné srnky rozzuřenou tygřici, která mu totálně rozbije život. To se po zásluze nakonec přihodilo i Martinovi. Jeho internetová přítelkyně mu udělala ze života peklo. Když viděla, že nebude její, poslala jeho ženě kompromitující fotografie z jejich radovánek. Při rozvodu přišel o všechno, posléze i o práci, žije u kamaráda a stal se z něho nenávistný misantrop.

S tím se ale musí dopředu počítat – užít si jednou, dvakrát může být užít si naposledy.

Ženy by si měly uvědomit, že zvláště když jsou na tom citově špatně, stávají se snadnými oběťmi pro právě takový typ mužů, který je nejen nepodrží, ale nakonec dorazí.

Odborníci doporučují se raději svěřit příteli (řada hovoří rovnou o gayích), u nichž jsou si jisté, že situaci nezneužije a jediná škoda, která z toho vznikne, bude promočená košile od slz.

Bohužel ale studie z Berkeley hovoří jasně – raněná srnka si je vědomá, že může naletět. A zhruba dvě třetiny po tom touží. Vědí, že přijde další zklamání, další frustrace, a přesto do toho jdou.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).