Hlavní navigace

Nesnášíte své kolegy? Může za to nemocná kancelář

Sdílet

 Autor: SXC
Nejen protivní a hluční kolegové v open space vám ničí nervy a zdraví v práci. Může se na vás podepsat i vaše kancelář či budova, kde pracujete. Protože je sama nemocná.

Taky pracujete ve „skleněném pekle“? Tedy moderní kancelářské budově, kde nejde ani otevřít okno a podívat se, jak je venku? Pozor na to, existuje nový termín: „syndrom nemocných budov“, a ukazuje se, že práce v takovém prostředí může člověku zničit zdraví.

Anglicky se mu říká Sick Building Syndrome. A poprvé o něm začala mluvit Světová zdravotnická organizace (WHO) už před bezmála třiceti lety. Tehdy vydala zprávu, kde se píše, že až třetina moderních budov na světě je „nemocná“. Teprve dnes se však začíná o nemocných budovách mluvit i u nás. Je to totiž teprve patnáct let, co se i u nás začaly budovat moderní skleněné krychle stylem za co nejméně peněz co nejvíc muziky.

Jak poznáte nemocnou budovu?

Pozná se to jednoduše: lidé uvnitř budovy trpí nejrůznějšími chorobami, bolestmi hlavy bez zjevné příčiny. Nebo se prostě jenom cítí špatně – jsou úzkostliví, bez nálady, pochmurní, depresivní, nebo naopak agresivně vystartují na kolegy bez vážných důvodů. A především: cítí velkou únavu, která neodpovídá vynaložené a celkem jednoduché kancelářské práci. Varovných zdravotních příznaků je podle WHO celkem přes padesát.


Autor: SXC

Ohroženi jsou všichni lidé, kteří pracují v budovách bez možnosti otevírat okna, odkázaní tudíž jen na klimatizaci. Taky v domech s malou možností větrat. Špatně osvětlených nebo naopak s ostrými umělými světly. Budovy, kde se musí svítit celodenně.

Také domy, kde se topení reguluje dálkově a zaměstnanci tak nemají šanci si pro sebe nastavit optimální teplotu pracovního prostředí. Dále jsou to domy s nízkou vlhkostí vzduchu; což jsou všechny, kde se výměna vzduchu děje jen díky klimatizaci, protože klimatizace extrémně vysušuje. A také budovy s nekvalitním vnitřním vybavením.

I nově zrekonstruované domy jsou nemocné

Patří sem i všechny budovy čerstvě vybavené novým nábytkem a zařízením, zrovna vymalované nebo s novou podlahovou krytinou. Všechny nátěry či nový nábytek totiž vypouštějí do vzduchu škodliviny, které například zpomalují hoření v případě požáru nebo z barviv a lepidel, z nichž je nábytek sestavený. Jde o těkavé sloučeniny, které tíhnou k tomu shlukovat se dohromady. Spolu pak vytvářejí totéž jako smog. Když vědci zkoumali, co všechno se uvnitř nových budov nachází, zjistili, že jde až o dvě stě nebezpečných, postupně se vypařujících látek.

Na vzniku syndromu se podílejí i všechny elektrické přístroje, které v kancelářích běžně jsou – skenery, počítače, tiskárny, rychlovarné konvice, mobily, mikrovlnky… a které vytvářejí elektrosmog.

Naši předkové věděli, jak a kde stavět. Znali zákonitosti, co udělá s vlhkostí v domě, když budou okna větší nebo menší, věděli, kam použít kámen a kde cihly. A jak důležité je větrání. Proto taky žasnu, když vidím, jak na staré domy montují lidé plastová okna a neuvědomují si, že to chce promyslet nový systém větrání, protože jinak veškerou vlhkost udrží uvnitř a dům začne plesnivět,“ říká architekt Robert Dlouhý.

Trend stavět ze skla je záležitost posledních několika desítek let a bohužel se ukazuje, že tím, že taková budova sama nedýchá a nepracuje, protože sklo je materiál stabilní a neměnný, na rozdíl od kamene, dřeva i cihel, tak v budovách musí být všechno umělé. Bylo by s podivem, kdyby to nemělo vliv na naše zdraví. Stačí si uvědomit, jak dobře je nám v dřevěnném srubu a jak se cítíme ve skleněné kanceláři,“ dodává.


Autor: SXC

Moderní domy jsou podle něj navíc stavěné ne tam, kde je to vhodné, a situované ne podle toho, jak by bylo pro obyvatele správné, plus zbudované nikoliv z prověřených materiálů, ale čistě podle toho, jak je to ekonomicky výhodné pro stavitele. Tedy: co nejlevnější.

Co s tím? WHO ve svém materiálu doporučuje jediné: trávit v takových budovách co nejméně času a co nejdůsledněji větrat. Nejde-li to jinak než klimatizací, pak je důležité ji udržovat v čistotě a nejméně jednou ročně čistit. A jinak: prchat ven alespoň v přestávce na oběd, aby člověk viděl denní světlo a dýchal jiný vzduch. Nebo: změnit práci a pracovní prostředí.

Na pojistce nevyděláte

Přesto pracovní úraz či chorobu z povolání kvůli tomu, že pracujete v moderním skleněném pekle, bohužel nevytřískáte. „Je mi líto, ale jen velmi těžko se dá určit, že někdo onemocněl právě díky kancelářské budově,“ krčí rameny praktická lékařka Renata Sedláčková.

Co však ovlivnit můžete, je kvalita větrání. A když už nejdou otevřít okna, ptejte se, kdy dal zaměstnavatel naposledy vyčistit klimatizaci a tlačte na něj, aby to dělal často. Nebo: „Kupte statek na venkově a pracujte tam. Bude se vám úžasně spát i vstávat, a co je nemoc už taky nevím pět let, na rozdíl od doby, kdy jsem dělal v open space,“ říká programátor a IT technik Martin Kebrdle.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).