Hlavní navigace

Švestky čistí játra a ledviny

7. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / condesign, podle licence: Public domain
Švestky se u nás pěstují po staletí a naši předci dobře věděli proč. Až pomine čas čerstvých švestek, přijdou na řadu recepty z povidel nebo sušených švestek. Třeba na tradiční černou omáčku, vyzkoušejte.

Jestli existuje v kalendářním roce nějaké období, kdy je nejlepší příležitost zařadit do jídelníčků čerstvé švestky, pak je to právě teď. Čímž myslím švestky v tuhém stavu, i když je toto ovoce spíše symbolem kultovního moravského destilátu – slivovice.

Proč už naši předkové pěstovali švestky

Přestože nejsou klasické švestky, stejně jako všechny naše hlavní druhy ovoce včetně jablek, původním druhem na českém území, patří k nejstarším písemně doloženým druhům ovoce, které se u nás pěstovalo. Mohou za to Římané, kteří na území Evropy přivezli švestky z jejich původní domoviny ze Zakavkazska.

Slivoně (švestky) se tak už v Čechách pěstovaly minimálně od devátého století (třeba hrušky jsou doloženy až ze století dvanáctého), také proto, že jde o velmi odolné ovoce, které je navíc docela praktické sklízet, protože stromy nejsou příliš vysoké.

To však není ani zdaleka ten nejdůležitější benefit švestek pro člověka.

Švestky čistí játra a ledviny

Obecně známá je přitom především jejich schopnost čistit játra a ledviny, což ovšem může u méně odolných jedinců způsobit projímavý účinek – to ale není na škodu.

Kromě toho snižuje konzumace švestek hladinu cholesterolu v krvi a působí také blahodárně na nervovou soustavu a jako prevence revmatu.

Důležitost švestek se odjakživa odrážela ve snahách konzumovat je když už ne v čerstvé, tak alespoň v nějaké zpracované podobě po celý rok (víte, jak skladovat švestky?). Výsledkem pak byly nejen klasické švestkové kompoty, ale také oblíbená švestková povidla (podívejte se, jak dopadl test povidel), nebo prostě jen švestky sušené, které byly a dosud i jsou v některých případech důležitou součástí tradičních vánočních pokrmů, třeba v černé či švestkové omáčce.

Vysoký obsah přírodních cukrů, jejichž podíl ještě po sušení vzroste, dělá ze švestek zdravou alternativu bonbónů, a tedy možný pamlsek pro děti. Kdo má tu možnost, měl by si proto nějaké švestky usušit nebo usušené koupit a na svých ratolestech tuto sladkou odměnu vyzkoušet. V minulosti to bylo docela obvyklé.

Černá omáčka

Jedním z kultovních pokrmů, jejichž nezbytnou část tvoří švestky, nebo alespoň švestková povidla, je ale již zmiňovaná černá omáčka. Vzhledem k blížícím se vánočním svátkům proto asi není na škodu si některé varianty černé omáčky připomenout:

Černá omáčka ze sušených švestek

  • 100 gramů sušených švestek, 50 gramů mandlí, 50 gramů rozinek, 50 gramů vlašských ořechů, 3 až 4 bobkové listy, pár kuliček nového koření, pepř
  • Ve vodě svaříme koření, přilijeme vodu v množství, které chceme připravit a v jaké konzistenci by měl výsledný pokrm být (černá omáčka by měla být spíše hustší), následně přidáme zbylé ingredience (švestky, mandle, rozinky a ořechy) a vaříme, dokud švestky nezměknou.

Vánoční černá omáčka

  • 200 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 gramů cibule, 100 gramů medu, 50 gramů švestkových povidel, 50 gramů perníku, hrst rozinek, vlašských ořechů a mandlí, 2 deci černého piva, sůl, pepř, tymián, nové koření, bobkový list, 50 gramů másla, 2 lžíce cukru krystal na karamel
  • Kořenovou zeleninu a cibuli osmahneme, přidáme švestková povidla, med, koření a pivo (variantou je obdobné množství červeného vína) a vaříme asi 20 minut. Následně vše propasírujeme přes síto, přilijeme vodu, přidáme perník, rozinky, ořechy, mandle a přibarvíme karamelem. Na závěr omastíme máslem a povaříme asi ještě čtvrt hodiny.

Opilé švestky

Aby si ale přišli na své i milovníci slivovice, nabízím nakonec ještě jednu moc dobrou chuťovku, které se někdy také říká „opilé švestky“ a má to svůj důvod.

Kromě švestek libovolného počtu je totiž druhou základní ingrediencí slivovice, do níž naložíme sušené švestky na několik hodin. V různých receptech jsou uváděny i čtyři hodiny, v praxi ale docela postačí i jedna hodina. Následně švestky vyjmeme, obalíme každou plátkem slaniny, kterou ke švestkám připevníme párátkem, a krátce opečeme na pánvi. Na závěr podlijeme švestky na pánvi slivovicí a zapálíme. Takto flambované „opilé švestky“ můžeme podávat jako předkrm nebo i jako zákusek, lze je ale klidně konzumovat samostatně hned po flambování.

Dobrou chuť!

Přečtěte si: Švestky pro zdraví – včetně pecek

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).