Hlavní navigace

Svařené pivo se pije s kořením a citronem

6. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Že osvěžující desítka má být pořádně vychlazená, je jasná věc. Ne každému pivu ale sluší tak nízká teplota. Některá piva se servírují téměř v pokojové teplotě. Dokonce existují i zimní piva, která dokáží zahřát.

Při teplotě 15,5 °C a nižší se u potravin i nápojů začínají utlumovat některé chuťové aspekty. Čím vychlazenější tak pivo je, tím méně výrazná je jeho chuť. Přesto nízká teplota některým druhům piv vyhovuje. V případě jiných piv ale přílišné zchlazení naopak výsledné chuti neprospívá.

„Souvisí to s tím, k čemu je pivo svým složením a použitou technologií určeno. Například český ležák není aromaticky nikterak bohatý, má však být osvěžující a pitelný ve velkém objemu. Podává se tedy spíše chladný. Naopak například silná belgická piva, bohatá svým charakterem, je žádoucí podávat teplejší, aby z těchto piv vystoupily aromatické prvky z použitých surovin,“ vysvětluje vrchní sládek brněnského pivovaru Lucky Bastard Jan Grmela.

Od nuly až po sklepní teplotu

  • Na velmi nízkou teplotu 0 až 4 °C se tak chladí především piva, která jsou nezajímavá svojí chutí, jako jsou nealkoholická piva nebo piva se sníženým obsahem alkoholu.
  • Při teplotě 4 až 7 °C se podávají ty druhy piv, které mají především osvěžit a zahnat žízeň. Tato piva se často vyznačují vyšším řízem a patří mezi ně ležáky, pšeničná piva, ovocná piva, některé druhy piva ale a slazené belgické lambiky.
  • Mezi 8 až 12 °C se servírují plnější piva, která se hodí párovat s pokrmy. Například to jsou americká a většina anglických piv, jako je american pale ale, amber ale, golden ale, tmavá piva stout a porter, silnější pšeničná piva, prémiové ležáky, kouřová piva a neslazené lambiky.
  • Rozmezí mezi 12 až 14 °C se nazývá sklepní teplota. Tato teplota sluší především těm druhům piv, které by se nedokázaly rozvinout při nižší teplotě. Je to například bitter, india pale ale, některé portery a také trapistická piva.
  • Velmi vysoká teplota 14 až 16 °C se hodí pro piva s vysokým obsahem alkoholu, která mají silnou vůni i chuť. Je to například barley wine, imperial stout nebo double india pale ale.

Ten, kdo se ztrácí v jednotlivých druzích piv, si může zapamatovat jednoduché pravidlo: čím má pivo vyšší obsah alkoholu, tím by jeho servírovací teplota měla být vyšší. A také platí, že tmavá piva by se měla podávat při vyšší teplotě než ta světlá.

Pivo jako zimní zahřívák

I když z Česka jsme zvyklí pít pivo především pro osvěžení, v sychravé Anglii si lidé rádi během deštivé zimy objednají pivo, které je dokáže pořádně zahřát. Takovému pivu se říká winter warmer a pivovary je vaří výhradně v zimních měsících.

Galerie: V Anglii frčí mikrohospody

Winter warmer se vyznačuje vyšším obsahem alkoholu. Běžně se jeho síla pohybuje kolem 5,5 až 8 % alkoholu. Občas se ale na trhu objeví i pořádně silný zahřívák s 10 % alkoholu.

Zimní zahříváky se také liší od běžných piv svou chutí. V chuti jsou tato piva výrazně sladová, a naopak je u nich potlačena chmelová hořkost. Barva takového warmeru se pohybuje od červenohnědé až po černou.

Zahřívací piva se vaří kromě Velké Británie také v Americe. Na rozdíl od anglických kolegů američtí sládci se svými pivy více experimentují, a tak winter warmery jsou v USA často ochucené různými druhy koření.

Svařené pivo: s kořením a citronem

Českým pijákům piva to možná může znít zvláštně, ale naši polští sousedé si v zimě místo vína rádi svaří s voňavým kořením pivo, kterému říkají piwo grzane. Je to způsobeno především tím, že víno není pro polskou kulturu úplně tradiční a Poláci raději dávají přednost pivu před vínem. Na vánočních trzích se tak v Polsku místo svařeného vína prodává horké pivo.

Svařené pivo je snadné si připravit i doma. Jenom je dobré dbát na výběr té správné vstupní suroviny. Ne každé pivo je pro svaření totiž vhodné. „Na svaření se hodí především málo chmelené pivo, jelikož chmel má při povaření vliv na hořkost piva. Vhodná jsou tak zejména sladší, plnější, méně chmelená piva,“ vysvětluje Jan Grmela, vrchní sládek pivovaru Lucky Bastard.

Po zvolení toho nejvhodnějšího piva je další příprava už velmi jednoduchá.

Svařené pivo

  • Stačí v kastrolku smíchat 0,5 l piva, 2 lžíce cukru, 2 lžíce medu, 1 svitek skořice, několik hřebíčků a špetku mletého zázvoru.
  • Poté, co pivo začne vřít, je na čase jej přelít do tepluvzdorných sklenic a pro chuť přidat ještě plátek citronu.

Kdo si netroufá na domácí pivní svařák, může jej ochutnat například v Zámeckém pivovaru Frýdlant, kde jej během zimních měsíců mají ve stálé nabídce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).