Hlavní navigace

Sušené ovoce ze supermarketů je plné roztočů

27. 10. 2011

Sdílet

 Autor: SZPI
Testování sušeného ovoce ze Středomoří ukázalo, že třináct procent vzorků odebraných ze supermarketů v ČR je v různé míře zamořeno roztočem.

Jedná se o roztoče Carpoglpyhus lactis L neboli mlékohuba obecného. Roztoči se rychle množí a jsou schopni pronikat nejrůznějšími obalovými materiály, informuje server www.bezpecnos­tpotravin.cz.

Mlékohub se množí bleskurychle

Výzkum prováděný ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby (VÚRV ) ukazuje na vznikající riziko výskytu roztočů v sušeném ovoci. V poslední době je zjišťováno silné a časté zamoření sušeného ovoce dováženého ze Středomoří roztočem Carpoglpyhus lactis L (mlékohub obecný).


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Ze 180 vzorků odebraných v supermarketech v ČR bylo 13 % kontaminováno až 660 roztoči/g sušených meruněk, fíků, švestek a rozinek.

Pro získání představy o riziku, byla laboratorně zjišťována rychlost jejich pomnožování. Z počáteční kontaminace 10 roztočů/g bylo při teplotě 25 ˚C a relativní vlhkosti 85 % dosaženo počtu 1000/g u fíků za 42 dní, u ananasu za 49 dní, u meruněk, datlí a švestek za 63 dní.

Vzhledem k tomu, že roztoči jsou velmi malí (samec i samička mlékohuba měří zhruba pouhých 0,4 mm), v menším množství si jich pouhým okem nevšimnete. Mohou se tak nějakou dobu množit zcela nepozorovaně, až jich je tolik, že se objekt jejich zájmu hýbe.

Na roztoče je každý obal krátký


Autor: SXC

Testováním bylo navíc zjištěno, že roztoči jsou schopni proniknout jakýmkoli z testovaných obalových materiálů, včetně polypropylenu a hliníkové fólie. Mohou tedy během skladování, distribuce a prodeje pronikat z obalu do obalu.

Již v minulosti musely obchodní řetězce stahovat z prodeje sušené ovoce, konkrétně meruňky, napadené roztočem mlékohuba. Tento roztoč je častým škůdcem sušených plodů meruněk, švestek, fíků, džemů, marmelád i mléčných výrobků, vysvětlují odborníci z VÚRV. Pokud napadne ovoce, není možné ho využít jinak než na výrobu lihu. Roztoč se vyskytuje na pevných i tekutých látkách.

Roztoči způsobují alergická onemocnění a zažívací poruchy, přenášejí plísně produkující mykotoxiny. Zejména rozinky byly kvůli plísním v minulosti také opakovaně stahovány z oběhu.

Zdroje:
www.bezpecnos­tpotravin.cz
www.vurv.cz
www.szpi.gov.cz
www.agroweb.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).