Hlavní navigace

Superpotravina quinoa je jídlo – chameleon

12. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček vegetariánům, veganům i při redukční dietě. Navíc ji mohou konzumovat i lidé s celiakií. Quinoa je nenápadná nutriční bomba.

Přišlo léto a mnozí z nás se ještě snaží zachránit promenádu v plavkách nastolením striktní diety. Před létem se dobrovolně měníme na býložravce v zájmu ztráty tu a tam nasbíraných kil. Pokud vám již okurky, mrkev, a zase okurky nevoní, máme skvělý tip pro rozšíření zdravého menu. Zkuste si doplnit jídelníček o nutriční bombu zvanou quinoa (čti: keen-oh-wa, kínouva). Tato tradiční jihoamerická plodina s exotickým názvem může obohatit váš jídelníček při redukční dietě, je vykoupením pro vegetariány a vegany a také pro lidi s potravinovými alergiemi. Proč?

Přirozeně bezlepková

Jedná se o semena rostliny chenopodium quinoa. Potkáte se i s českým názvem – merlík čilský. Vzhledem připomíná obilovinu, ve skutečnosti se řadí k pseudoobilovinám, kterých hlavní předností je, že jsou přirozeně bezlepkové. Na rozdíl od obilovin tak neobsahují komplex bílkovin – lepek. Drobná kulatá zrnka quinoi jsou často na první pohled zaměňována s kuskusem nebo amarantem. Mívají žlutavou, červenou i černou barvu.

Nenápadná quinoa je ve skutečnosti výživovou bombou s vysokou nutriční hodnotou. Má vysoký obsah bílkovin, obsahuje řadu vitamínů a ještě navíc je významným zdrojem minerálů (vápníku, železa, draslíku, zinku, hořčíku). Díky vysokému procentu vlákniny je lehce stravitelná. Vegetariány či vegany jistě bude zajímat, že také quinoa (stejně jako sója nebo amarant) je zdrojem základních aminokyselin, které mohou v jejich jídelníčku scházet.

Přečtěte si: Děti vegetariánů nestrádají, jsou zdravější

Konzumaci quinoi běžně doporučuje klientům i Lenka Kazdová, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl, která se specializuje na anti-jojo efekt: „Quinoa má bezesporu řadu významných vlastností. Jednou z hlavních výhod je, že quinoa je typická poměrně vysokým obsahem bílkovin (cca 23 %) s vyrovnanou skladbou aminokyselin. Další výhodou je, že se jedná o bezlepkovou obilovinu, tudíž ji mohou konzumovat i lidé postižení nevyléčitelnou nemocí zvanou celiakie (nesnášenlivost bílkoviny lepku). Z pohledu nutriční vyváženosti je quinoa významná i tím, že obsahuje široké spektrum živin, jako je thiamin, riboflavin, kyselina listová, beta-karoten a vitamín C. Možná právě proto je také často označována jako superpotravina. Používat a zařadit do jídelníčku ji můžete jako běžnou obilovinu, v přepočtu ve stejném množství. Její konzumace nenese žádné zvláštnosti či rozdíly s běžně se vyskytujícími obilovinami.“

Příprava quinoi aneb jak na to

Příprava quinoi je snadná a rychlá. Semena pečlivě propláchneme. Pokud chcete umocnit její nutriční vlastnosti, nechte ji před vařením na 2–4 hodiny ve vodě naklíčit. Na přílohu pro dvě osoby počítáme jeden dvoudecový hrnek quinoi na dva hrnky vody. Přivedeme k varu a vaříme 15–20 minut. Quinoa varem absorbuje vodu, proto pravidelně promícháváme, aby se nepřipálila. Quinoa je správně hotová poloměkká a jemně křupkavá uprostřed, kolem zrnka se uvolní bílé klíčky. Má nadýchanou strukturu a lehkou chuť i sama o sobě.

Balení o hmotnosti 250 g se dá koupit v supermarketech a bio obchodech za cenu kolem 55 Kč a vystačí na 4–5 přílohových porcí. V místních obchodech s bio potravinami naleznete také další výrobky z quinoi, například těstoviny, nápoje, olej, vločky a jiné.

Quinou užijete od snídaně po dezert

Balancujete na hraně představivosti, co nového uvařit v případě přísné bezlepkové diety, nebo váš jídelníček časem zevšedněl a hledáte, jak ho ozvláštnit? Rádi zkoušíte nové recepty?

Ráda bych vám z vlastní zkušenosti uvedla pár příkladů, jak tuto „obilovinu budoucnosti“ servírovat. Když už víte, jak na to, získáte tak další typ na zdravý a chutný pokrm pro obohacení vašich chutí. A v kuchyni navíc nestrávíte věčnost. Quinoa má široké možnosti využití od snídaně po dezert. Proto v dnešní době atakuje smyslové buňky pozornosti veganů a potravinových alergiků po celém světě. Odbornice na výživu ještě radí: „Jedna z hlavních zásad zdravého hubnutí a stravování je zásada pestrosti a rozmanitosti. Čili pokud do svého jídelníčku zařadíte quinou, rýži natural i brambory, dodržujete zásadu pestrosti a rozmanitosti potravy. A jdete správnou cestou. Nelze ale vyloučit jednu složku z potravy (např. rýži), nahradit ji quinoou a domnívat se, že toto je recept, jak zhubnout.“

V našich zeměpisných šířkách se používají zralá semena a jejich využití je tak mnohotvárné, že byste ji mohli připravovat denně a vaši strávníci by nepoznali, že jim servírujete pořád tu samou surovinu. Přesvědčte se sami:

Quinoa nebo rýže – poznáte rozdíl?

Celozrnná quinoa se v naší republice nejčastěji využívá jako alternativní příloha místo rýže nebo brambor. Výborně chutná i ve formě kroket. Quinoa je skvělou alternativou k rýži nejen jako příloha k masu a zelenině, ale také v rýžových receptech. Zkuste připravit sladký quinoový nákyp s domácím kompotem, quinoové rizoto s mořskými plody, nebo třeba výjimečně originální sushi. Do řasy nori zavinete kousky čerstvé ryby nebo avokáda v obložení quinoi namísto rýže. A překvapivý recept pro vaše hosty je na světě.

Quinoa po česku

V českém jídelníčku nalézá quinoa uplatnění také při přípravě kaší nebo na zahuštění polévek a omáček. Její využití může být mnohem kreativnější a výsledek ještě chutnější. Zkuste třeba kombinaci quinoi v krémové brokolicové polévce (vaříme společně se zeleninou, nebo přidáme na závěr již předem uvařenou quinou do hotové polévky). Při nedělním obědě zkuste překvapit strávníky servírováním quinoi místo tradičních polévkových nudlí.

Saláty na slano i na sladko

Přidáním uvařené a vychlazené quinoi do salátů získáte energeticky hodnotné a syté jídlo plné vzácných bílkovin, vitamínů a lehce stravitelné vlákniny. Jihoameričané konzumují coby salát také čerstvé mladé listy quinoi. Při přípravě salátů s quinoou se fantazii meze nekladou – připravte lehký letní salát, nebo teplý vegetariánsky pokrm s grilovanou zeleninou. Quinoa má tu vlastnost, že se chuťově přizpůsobí ostatním ingrediencím, vyzkoušejte ji třeba v salátu na sladko s avokádem, čerstvými jahodami zakápnutý citronovou šťávou, olivovým olejem a čerstvými lístky koriandru.

Snídaně každý den jinak

Chutnou snídani si připravíte z vařené quinoi přidáním čerstvých bobulových plodů, sušeného ovoce, oříšků, semínek, skořice a přírodních sladidel, jako jsou med nebo javorový sirup v bio kvalitě. Pokaždé můžete zkoušet nové a nové variace. V prodeji jsou také quinoa vločky, které lze zalít mlékem, sojovým nápojem, nebo jogurtem a servírovat jako energeticky bohaté, zdravé a chutné snídaňové müsli.

Vegetariánská grilovací párty

Léto je čas grilování a zahradních párty. Vegetariáni musí být při sestavovaní menu na gril ještě o něco kreativnější. Připravte si domácí tortilly, wrapy, burritos nebo quesadillas se zeleninou a sýrem, do kterých přidejte uvařená zrníčka quinoi. Zabodujte s vegetariánskými karbanátky a quinoa burgery, které připravíte pro změnu s přimícháním quinoi k tofu a zelenině.

Pečení s quinou

Semena quinoi můžete rozdrtit v kamenném hmoždíři a získáte tak vzácnou bezlepkovou mouku výborných vlastností. Dle výzkumu Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), kdy v praxi testovali využití netradičních obilovin při přípravě českého pečiva, se prokázalo, že čistá 100% mouka z quinoi není vhodná na pečení. „Kvůli obsahu nelepkových bílkovin z quinoi uvaříte maximálně kaši nebo upečete placku,“ říká Marie Hrušková z VŠCHT.

K tématu: Do pečiva se derou nové složky. Šanci uspět ale nemají

Ve spojení s klasickou moukou se ale můžete pustit do experimentování přípravy domácího chleba nebo sušenek. Z vařené quinoi lze upéct také muffiny, z vloček cookies. Chuť na sladké si můžete uspokojit ovocným pohárem z plodů lesního ovoce s quinoou nebo quinoovým pudinkem. Blýsknete se taky vlastnoručně připravenými quinoa müsli tyčinkami nebo vlastní horkou čokoládou s quinoou a pistáciemi (použijte quinoa vločky). Zdravější variantu palačinek získáte přidáním mouky z quinoi do těsta.

Quinoa v tekutém stavu? I jako pálenka…

V bio prodejnách seženete vydatný quinoa nápoj coby zdravou alternativu mléka bez lepku a laktózy. V letních dnech oceníte také nachlazené ovocné nápoje – smoothies nebo mléčné koktejly miklshakes – přirozeně s přídavkem porce zdraví v podobě vloček quinoi. A pokud byste se nezavděčili ani nejpřísnějšímu ochutnavači, mám pro vás ještě jeden trumf. Staří Inkové z quinoi s radostí vypalovali ostrou pálenku s příznačným názvem chica. O zdravotních účincích quinoi v této podobě se můžeme společně dohadovat. V České republice se zase můžeme pochlubit pivní raritou – experimentálním pivem s quinoou, které bylo vyrobeno na zakázku při příležitosti bolivijského večera pro jeden taneční klub v Praze.

Čtěte dále: Nám neznámé potraviny jedli už Inkové

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuje se na marketing a reklamu služeb a produktů v cestovním ruchu a potravinářství. Aktivně se zajímá především o novinky z oblasti zdravého životního stylu, zdravého vaření a fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).