Hlavní navigace

Vadilo by vám, kdyby měly supermarkety o svátcích napříště zavřeno?

4. 1. 2012

Sdílet

Nakupovat do noci, o víkendu, ve svátek se dá ledaskde – u Vietnamců, ve večerce, na pumpě, v hypermarketech… Právě velké obchody ale možná brzy čekají omezení.

Pro rohlíky v osm večer, pro víno klidně i později. Nejen obchodní řetězce nás rozmazlily. Od toho, že by bylo někdy zavřeno, jsme si téměř odvykli. Do obchodu vyrážíme prakticky kdykoli.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Budou mít supermarkety o svátcích zavřeno?

Strana TOP 09 ve spojení s odbory má nyní v úmyslu to změnit. Prosazuje plán na to, aby propříště zůstaly o svátcích supermarkety zavřené. Zákaz prodeje má platit v přesně stanovených dnech a pro přesně definované obchody – tedy ty, které mají plochu nad 200 metrů čtverečních, uvedla Česká televize.

„Ke státním svátkům bychom měli mít úctu,“ říkají o svém návrhu představitelé TOP 09, „a je otázka, zda v tyto dny musíme skutečně mít všichni například příležitost nakupovat v hypermarketech.“

V zahraničí je o svátcích – svátek

S návrhem na omezení prodejní doby velkých prodejen během státních svátků přišly již v prosinci odbory. Supermarkety a hypermarkety otevřené na Štědrý den maximálně do 14 hodin, o vánočních svátcích úplně zavřeno a obdobná omezení i v dalších svátečních dnech roku – tak zněl záměr, pro který Odborový svaz pracovníků obchodu hledal – a nakonec našel – podporu u zákonodárců.

Podobná omezení už platí ve většině sousedních států, říkají odboráři. Otevírací doba obchodů ve sváteční dny je regulována například v Německu, Rakousku, Maďarsku či Polsku, uvádějí.

  • Rakousko – o svátcích i v neděli obchody kompletně zavřené
  • Německo – obchody zavírají v neděli a až na výjimky i o svátcích, liší se v jednotlivých částech země
  • Polsko - zavřeno je s výjimkou lékáren a čerpacích stanic 13 svátečních dnů v roce
  • Slovensko – úplně zavřeno je na První svátek vánoční, na Nový rok a o Velikonoční ne­děli

Zdroj: ČT24

Momentální stav je takový, že zákon prodejní dobu obchodů v Česku během vánočních ani jiných státních svátků nijak nereguluje. Nicméně některé supermarkety a hypermarkety už otvírací doby ve sváteční dny upravily, ale nijak razantně.

Na prodejny s plochou menší než 200 metrů čtverečních, večerky či malé obchody, které fungují například na nádražích či čerpacích stanicích, by se omezení provozní doby nemělo vztahovat, i když přesná podoba návrhu ještě není definitivní.

Zavřeno ve svátek by mělo v ČR:

  • 280 hypermarketů
  • 350 supermarketů
  • 550 diskontních prodejen
  • 10 000 ostatních pro­dejen s rozlohou nad 200 metrů čtverečních

Zdroj: ČT24

Předchozí pokus v roce 2005 o podobná omezení, tedy zákaz prodeje ve svátky, ale i v noci, ztroskotal prý – podle tvrzení politiků – na zájmu zákazníků o nepřetržitý prodej.

Kdo tedy chce, aby bylo otevřeno?

Skutečné důvody a zákulisí aktuálního návrhu zde nebudeme posuzovat. Zajímá nás spíš praktický dopad a taky opodstatnění současného stavu. Řetězce ústy svých mluvčí vyvracejí obavy z finanční ztráty, lidé by si prý stejně nakoupili předem, ani ztráta zákazníků jim asi nehrozí – těžko se trvale hromadně přesunou do malého krámku na rohu.

Pro zaměstnance supermarketů a spol. by nové opatření znamenalo volno ve sváteční dny.

A pro zákazníka? Jsme už tak zhýčkaní, že nevydržíme den, dva bez možnosti nakoupit si? Nebo je to omezování svobodné volby jak zákazníků, tak obchodníků, jak návrh hodnotí ODS? Byly by svátky svátečnější, kdyby krámy měly zavřeno a my tam prostě nemohli?

Jak návrh na omezení prodejní doby vidíte vy, byl by pro vás problém, kdyby bylo o svátcích zavřeno?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).