Hlavní navigace

Studie porovnávala efekt homeopatie

29. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Výrobce homeopatik představil velkou studii zaměřenou na homeopatii. Dosud nejrozsáhlejší epidemiologická studie EPI3 proběhla ve Francii. „Dokazuje, že homeopatie v lékařské praxi je pro pacienta přínosná,“ tvrdí.

Homeopatie patří k nejrozšířenějším tzv. alternativním metodám, v různých zemích se liší její postavení v rámci zdravotního systému. Vyzdvihuje individuální přístup k pacientovi a jeho potížím, jejím odpůrcům vadí nedostatek exaktních důkazů pro její účinek.

Společnost Boiron, která se zabývá výrobou homeopatických léků a zaměřuje se také na rozvoj homeopatie, nyní představila výsledky dosud nejrozsáhlejší farmako-epidemiologické studie zaměřené na homeopatii.

Jak studie probíhala

Studie EPI3 probíhala ve Francii, což je země homeopatii nakloněná („Homeopatie je ve Francii součástí každodenní medicíny,“ říká Besnard-Charvet, francouzská gynekoložka). Lidé si tu volí svého registrujícího lékaře a do studie byli zahrnuti jak pacienti lékařů, kteří používají převážně homeopatika, tak těch, kteří volí léčbu smíšenou nebo prakticky bez homeopatik. Celkem šlo o osm a půl tisíce pacientů a více než osm set praktických lékařů.

Studie EPI3

  • 8 559 pacientů
  • 3 významné skupiny onemocnění
  • 825 praktických lékařů
  • 5 let trvání studie
  • 11 zveřejněných publikací v odborných časopisech

Zdroj: TZ Boiron EPI3

„Studie se týkala tří skupin onemocnění, která představují nejčastěji se vyskytující patologie v praxi praktických lékařů v současnosti,“ popsal prof. Peter Fisher, ředitel lékařské kliniky a výzkumu pro integrovanou medicínu v londýnské Royal Hospital, a přidává podrobnosti: „První sledovanou skupinou byli lidé, kteří trpí muskuloskeletálními bolestmi. Ve druhé se nacházeli pacienti s anxiodepresivními poruchami a poruchami spánku. Třetí sledovanou skupinu pak tvořili lidé s onemocněním horních cest dýchacích. Všechny tyto choroby jsou důvodem poloviny všech návštěv praktických lékařů ve Francii. A pacienti, kteří jimi trpí, také často nadužívají některé léky, které můžou mít vedlejší účinky, jako jsou antidepresiva nebo antibiotika, což se dlouhodobě jeví ve zdravotnictví jako závažný problém.“

Kde je místo homeopatie

Hlavním cílem studie bylo vyhodnotit postavení homeopatie ve všeobecném lékařství, popsat a porovnat pacienty podle druhu poskytované péče (klasická farmaceutická léčba, homeopatie nebo smíšený přístup).

Řízením výzkumného programu EPI3 byla pověřena nezávislá vědecká komise, sestavená z renomovaných vědeckých osobností. „Všichni experti se v duchu skutečného vědeckého přístupu rozhodli, že se otázce postavení homeopatie ve Francii budou věnovat bez předsudků a apriorních stanovisek,“ uvádí zpráva o studii, která byla financována společností Boiron. Zapojení výrobce homeopatik kritizoval obratem Tomáš Cikrt, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví a šéfredaktor online magazínu Zdravotnický deník, vzděláním farmaceut, autor mj. publikace Příběhy léků. Ve vysílání Českého rozhlasu uvedl, že z tohoto důvodu je studii nutné brát s rezervou. Homeopatii přiznává jen efekt placeba. (Přečtěte si rozhovor s Tomášem Cikrtem Dobrý lékař je i ten, který lék nepředepíše, kde mluví o lécích, jejich nadužívání i o homeopatii.) Lékař-homeopat Tomáš Karhan oponuje velkým množstvím lékařů zapojených do studie. Pediatr s letitými zkušenostmi napsal např. knihu o využití homeopatik v léčbě dětí (více v článku V čem pomůže homeopatie dětem?). Ve vědecké komisi, která na studii dohlížela, byla řada nezávislých odborníků, farmakologové, epidemiologové, psychiatr, revmatolog, profesorka všeobecného lékařství i odborník na ekonomiku zdravotnictví.

Během studie byla vyhodnocována následující data:

  • Klinický vývoj pacientů sledovaných různými druhy lékařů.
  • Vliv na spotřebu léků: užívají pacienti více, nebo méně léků, u nichž je již prokázána nadměrná spotřeba?
  • Potenciální ztráta šance: nedostalo se některým pacientům léčby, která by pro ně byla vhodnější, a byly jim tím způsobeny komplikace?
  • Nežádoucí účinky léků: zvláště s ohledem na rizika během jednoho roku.

Studie: homeopatie je účinná a levnější

U všech tří sledovaných skupin onemocnění studie ukázala, že „klinický vývoj stavu pacientů v péči lékařů, kteří předepisují homeopatické léky, je podobný tomu, jaký vykazují ostatní pacienti, ovšem s minimálním užíváním léků, které mohou mít vedlejší účinky“. Právě snížení rizika nežádoucích vedlejších účinků je častým argumentem a doporučením pro homeopatickou léčbu, kromě toho je také vyzdvihován ekonomický aspekt. „Homeopatické léky svou nízkou cenou a netoxicitou představují pro veřejné zdravotnictví nadějné řešení,“ uvádí zpráva o studii.

Léčba homeopatickými léky má pro pacienty stejný přínos jako léčba léky klasickými, ale s menší spotřebou léků s potenciálně nežádoucími účinky. To je dle autorů nejvýznamnější zjištění studie EPI3.

„Pokud bychom mluvili o lékařích homeopatech, pak máme před sebou zásadní studii, možná i jednu z nejvýznamnějších na světě, jejíž výsledky jsou publikovány v časopisech, které nejsou zaměřené na homeopatii, ale na všeobecné lékařství,“ řekl prof. Michel Rossignol, člen vědecké komise pro EPI3. „Můžeme prohlásit, že všichni pacienti v péči homeopatických lékařů užívají výrazně méně konvenčních léků a přitom je klinický vývoj jejich onemocnění srovnatelný, v důsledku je tedy u nich také nižší pravděpodobnost nežádoucích účinků.“

Jak již pro server Vitalia.cz před časem popsala francouzská lékařka Christelle Besnard-Charvet: „Bylo zjištěno, že ve všech třech skupinách byli pacienti stejně dobře opečováváni, rozdíl byl v tom, že u těch, kteří byli léčeni homeopaticky, nebyly zjištěny vedlejší účinky terapie.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).