Hlavní navigace

Strava má vliv i na zrak. Co zařadit do jídelníčku?

12. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Životní styl a strava mají vliv na celé tělo. Ne každý ale ví, jak důležité jsou také pro oči. Lékařka doporučuje osm jídel, které pomohou zachovat zdravý zrak.

Oči patří mezi nejnáročnější orgány na živiny, využívají totiž až pětadvacet procent vitaminů a minerálů přijímaných z potravy. Jídlem lze ovlivnit i rozvoj krátkozrakosti, šedého zákalu nebo věkem podmíněné makulární degenerace sítnice.

Test: Ujistěte se, že vaše oči jsou v pořádku


Autor: GlimCare

Pro zachování ostrého zraku se s oblibou radí jíst mrkev. Ta díky obsaženému beta-karotenu, ze kterého v lidském těle vzniká vitamin A, vyživuje sítnici. S dioptrickými vadami ale bohužel vůbec nesouvisí. Pomocí karotenoidů, působících jako přírodní antioxidanty, však můžete snížit právě riziko stařeckých změn sítnice: 7 kroků, které zabrzdí degeneraci sítnice.

Ovoce, zelenina, ryby… a voda

Antioxidanty jsou pro oči, oční nervy a cévy nejdůležitější složkou stravy. Základem správného jídelníčku by proto měl být dostatečný přísun zeleniny, především česneku, cibule, špenátu, rajčat, červené řepy, ale také listové zeleniny, a ovoce, borůvek, brusinek, malin, ostružin a černého rybízu. Mezi nejúčinnější antioxidanty vůbec patří extrakt z olivové šťávy.

Ve vašem jídelníčku by se měly objevit také mořské ryby a řasy, vejce, ořechy, celozrnné obiloviny a fazole. Zraku rovněž prospívají pomeranče, kiwi, červený grep nebo meloun.

Stejně důležitý jako jídlo je ale také pitný režim. Dostatek tekutin zabraňuje vysychání očí a pomáhá s odplavením nečistot.

Pomerančem proti šedému zákalu

Podle výzkumů má dlouhodobý přísun vitaminů C a E v dávce odpovídající jednomu pomeranči denně (75 mg) vliv na výskyt šedého zákalu, který se díky tomu objevuje o šedesát procent méně často než u jiných lidí. „Pravou příčinu katarakty se dosud nepodařilo objasnit, objevuje se jako příznak stárnutí. Je ale jisté to, že například kvůli cukrovce nebo vyšším dioptrickým vadám může oči postihnout dříve, než je běžné, což je zejména po pětašedesátém roce věku. Podobný účinek má rovněž užívání léků, jako jsou kortikoidy, cytostatika nebo některé oční kapky,“ vysvětluje oční lékařka Šárka Skorkovská.

Uspíšit vznik šedého zákalu mohou i úrazy očí, silné rentgenové záření nebo ozařování při léčbě rakoviny. Ani nezdravý životní styl spojený s kouřením a celkově špatnou životosprávou v prevenci šedého zákalu rozhodně neprospěje.

8 jídel pro zdravé oči

Pokud máte nyní pocit, že pro zachování dobrého zraku musíte jíst pouze ovoce a zeleninu, nemusíte mít strach z jednotvárného jídelníčku. Pochutnat si a zároveň udělat něco pro své oči můžete i díky těmto pokrmům (ano, nechybí ani pizza):

1. Špenátová omeleta

Špenát a vajíčka jsou potraviny bohaté na lutein a zeaxantin. Tyto antioxidanty chrání oči před věkem podmíněnou makulární degenerací, tedy postižení tzv. žluté skvrny (centrální části oční sítnice).

2. Losos se zelenou kapustou

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na funkci sítnice a také potlačují syndrom suchého oka. Pokud lososa zkombinujete se zelenou kapustou, dostanou vaše oči navíc ještě extra dávku luteinu a zeaxantinu.

3. Krůtí sendvič s grilovanou paprikou

Krůtí maso je významným zdrojem niacinu (typ vitaminu B) a pečené nebo grilované papriky zase obsahují spoustu vitaminu C. Tato kombinace pomáhá chránit oči před věkem podmíněnou makulární degenerací.

4. Sendvič s burákovým máslem a mrkví

Obecně všechny ořechy jsou skvělým zdrojem vitaminu E, který chrání oči před volnými radikály. A mrkev prospívá očím díky obsahu beta-karotenu.

5. Játra na cibulce

Játra a cibule jdou krásně kombinovat, protože obsahují vysoký podíl zinku. Ten má blahodárný vliv na správné vidění.

6. Tuňák a dušená brokolice

Tuňák dodá očím omega-3 mastné kyseliny, dušená brokolice doplní lutein a zeaxantin, stejně jako špenát, vajíčka či zelená kapusta.

7. Pizza s ančovičkami, paprikou a špenátem

I pizza může obsahovat spoustu prospěšných látek, jako třeba karbohydráty, proteiny, vitaminy či minerály. Kombinace ančoviček, paprik a špenátu dodá vašim očím omega-3 mastné kyseliny, vitamin C, lutein a zeaxantin.

8. Kapustové chipsy

Kapusta obsahuje lutein a zeaxantin, takže pojídání kapustových chipsů může být dobrý způsob, jak chránit své oči před makulární degenerací sítnice.

Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc.

Oční lékařka, primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Věnuje se oční mikrochirurgii se specializací na operace šedého zákalu, léčbu sítnice či na chirurgické odstraňování dioptrických vad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).