Hlavní navigace

Starý dobrý svítek: recept po pratetě nezklamal

7. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
„Zítra budu vařit svítek,“ řekla jsem svému muži a pohlédla na něho zpoza stařičké kuchařky, jejíž listy jsou zažloutlé a potrhané. Údivem pozvedl obočí. „Svítek? Co to je?“

Povzdechla jsem, nebyl čas na dlouhé vysvětlování. „Bude to sladké a posypeme si to skořicí,“ dodala jsem rychle. Skořici totiž miluje.

Slaný nebo sladký. Z brambor, mouky, krupice i z masa. Do polévky nebo jako samostatné jídlo. Tajemný svítek má řadu podob. Svítek se mu říká proto, že se většinou svíjí do roliček stejně jako palačinky. Jindy se zase peče v „kastrolu“ a krájí se na trojúhelníky nebo se smaží na lívanečníku.

Obyčejné jídlo, které dříve nechybělo na žádném venkovském stole. Každá hospodyně měla svůj rodinný recept, který se dědil z generace na generaci. Jenže se někde vytratil. Vytlačila ho moderní jídla a polotovary. Schválně se zkuste zeptat babičky, jestli si na svítek pamatuje. Já už se zeptat nemůžu. Tak alespoň listuji v ručně psané kuchařce po pratetě Amálce. Psát ji začala někdy počátkem dvacátých let a kromě receptů na svítek je v ní celá řada tipů na úsporná válečná jídla. O těch ale až někdy příště.

Jak jsem vařila svítek

Abych dodržela slib, vydala jsem se hned ráno nakupovat suroviny na svítek. Nic složitého, řeklo by se. Máslo, cukr, vejce, mléko, krupice… To koupíte v každém obchodě. Ale na výběru surovin opravdu záleží, jinak to prostě nebude „ono“ a marně se budete ptát, jak to ta babička vlastně tenkrát vařila. Mléko kupte poctivé, plnotučné. Vejce nejlépe od domácích slepic. A tak by se dalo pokračovat.

Zpět k receptu. Na svítek potřebujete: 30 dkg krupice, 5 dkg másla, 2 lžíce cukru, 4 vejce, čtvrt litru mléka, trošku soli, dvě lžičky kypřícího prášku. Na zalití pak mléko, cukr a skořici.

Začínám tedy vařit. Nezdá se to moc těžké. Máslo se utře s cukrem, postupně se přidává žloutek po žloutku. Špetka soli. Dvě lžíce krupice je třeba oddělit, promísit s kypřícím práškem. Zbytek krupice se postupně přidává po lžících k utřeným vejcím s cukrem, zároveň se přilévá po menších dávkách i mléko. Těsto se vypracuje, přidá se sníh z bílků, který se posype oddělenou krupicí s práškem a zlehka se zamíchá. Uf, nakonec se povedlo.

Těsto nalévám do vymazaného a vysypaného „kastrolu“ (tedy pekáčku) a podle návodu „pomalu peču do růžova“. V kuchyni to začíná vonět. V malém hrnci zahřívám mléko s trochou cukru (proč ho ale nenahradit třeba medem, že?). Když je svítek upečený, nechám ho trochu vychladnout, nakrájím na kousky, které na talíři polévám mlékem, posypu skořicí a ozdobím domácí zavařeninou. Krásně to voní. Svítek je sám o sobě suchý, ale když nasaje mléko, stane se vláčným a skořice mu dodá správný šmak. Skutečně výborně chutná. Skvělé sladké jídlo, kterému by měla předcházet polévka (třeba bramborová). Pochutnává si i můj muž. Svítek si sype skořicí, moučkovým cukrem a navrhuje, že by ho polil rozpuštěným máslem. Inu proč ne.

Nepřeberné varianty svítku

V kuchařce se to ale hemží dalšími recepty na svítek.

Svítek moučný

Ušlehejte sníh ze tří bílků, zamíchejte do něho 3 žloutky a 5 dkg mouky a špetku soli. Pekáč vymažte a vysypte. Těsto rozetřete „as na půl malíku tlustě“ a upečte v troubě. Pečený svítek se nakrájí na nudličky nebo malé kostky. Použít ho můžete v polévce.

Svítek třený

Utřete 4 dkg másla „do běla“, za stálého tření přidejte jeden po druhém 3 žloutky, trochu mouky a mléka a nakonec sníh ze tří bílků. Utřené těsto pečte ve vymazaném plechu. Když vychladne, rozkrájí se nebo se formičkou vykrajuje. Takový svítek můžete ozdobit třeba zavařeninou a podávat ke kávě nebo čaji.

Lité svítky

Z 25 dkg mouky, dvou vajec, mléka a trochu soli vypracujte hladké těsto „jako na řídké kapání“. Na konec přimíchejte lžící horkého převařeného másla. Na pánvi rozehřejte máslo, nelijte těsto, které se musí po pánvi tence rozetřít. Svítek upečte na obou stranách. Mažte tvarohem, sypte cukrem a rozinkami. Sbalte a dejte do vymazaného pekáče na čtvrt hodiny zapéct.

Svítek bramborový

Oloupejte a nastrouhejte 6 velkých brambor. Přidejte 2 celá vejce, 2 lžíce mouky a trochu soli. Na pánvi rozehřejte máslo, a když se rozpálí, rozetřete na ni tenkou vrstvu těsta. „Když se na jedné straně upeče, obrátí se a upeče do červena. Hotový svítek se svine a nakrájí.“

Masový svítek do polévky

Potřebovat budete 10 dkg zbytků vařeného nebo pečeného telecího či hovězího masa. To nakrájejte na kousky stejně jako žemli, kterou polijte mlékem. Posekanou petrželku a cibuli nakrájejte na jemno a osmažte na trošce tuku. Mezitím utřete asi 4 dkg másla, přidejte dva žloutky, maso, žemli a osmaženou cibulku, sůl, trošku majoránky a pepř. Na konec přimíchejte sníh ze dvou bílků. Upečte ve vymazaném pekáčku. Vychladlý svítek pokrájejte na kostky a přidejte do polévky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).