Hlavní navigace

Stařecké skvrny se netýkají jen „starých“

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Stařecké skvrny si spojujeme výhradně s pokročilým věkem. Ve skutečnosti na nich „pracujeme“ mnohem dříve. Kdy vůbec vznikají, jak je rozpoznat a lze se jim nějak vyhnout?

Nahnědlých skvrn na kůži si obvykle všímáme až u seniorů, když jsou výraznější a ve větším množství. Na stařecké skvrny si ale zaděláváme již v poměrně mladém věku.

Začínají se velmi zvolna tvořit většinou ve věku kolem 30–40 let, v závislosti na genetických vlastnostech kůže a způsobu života jedince. Čím více UV záření kůže „zažila“, tedy absorbovala během celého dosavadního života (to znamená včetně dětství), tím větší obvykle bývá tendence ke vzniku skvrn.Dermatoložka Nina KoutnáKliniky GHC Praha vysvětluje: „V podstatě jde o jeden typ z tzv. aktinických kožních projevů. Sem patří kromě těchto skvrn ještě seborrhoické verruky (tzv. stařecké bradavice), rozšířené žilky, červené tečky, útvarky tvořené z cévek (odborně hemangiomy či senilní hemangiomy) a další.“

Jste si jistí, že jde o stařeckou skvrnu?

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle.

Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

„Podle mých zkušeností z ordinace laik nemůže bezpečně rozpoznat, zda jde pouze o stařeckou skvrnu, či o znaménko nebo o seborrhoickou verruku či melanom,“ říká lékařka. „U velmi malých projevů je někdy diagnostika obtížná i pro lékaře, hodně pomáhá dermatoskopie (zhodnocení pigmentové kresby projevu zvláštním pozorovacím přístrojkem – dermatoskopem), při jakýchkoliv pochybnostech je vhodné histologické vyšetření odstraněného projevu v laboratoři. Pacient však někdy vyhledá léčitele či provádí odstranění sám, třeba kyselinou mravenčí, to ale není rozumné,“ varuje.

Ženy obvykle dobře rozpoznají tzv. melasma, tyto skvrny jsou trochu jiné, rozložené většinou poměrně pravidelně v centru obličeje či naopak na jeho periferii. Tvoří se nejčastěji během těhotenství nebo při užívání hormonální antikoncepce. Léčí se podobně jako stařecké skvrny.

Stařecké skvrny – nevyhnutelná perspektiva každého z nás?

Problémy většinou začínáme řešit, až když nastane, a tak v mládí málokdo uvažuje o prevenci před stařeckými skvrnami. A dá se jim vlastně nějakým způsobem předcházet?

„V závislosti na genetických vlohách postihnou tyto skvrny obvykle postupně v určitém rozsahu každého. Pokud jich není mnoho a nejsou spojeny s dalšími mnohočetnými aktinickými projevy, nemusí ani nutně esteticky vadit,“ uvádí Nina Koutná.

Je ale pravda, že ani důsledná prevence nemusí vzniku skvrn zcela zabránit, ani přípravky s ochranným faktorem 50+ nechrání stoprocentně, navíc partie jako ruce se obvykle nedaří chránit důsledně, člověk nemůže být „otrokem prevence“.Opalování na slunci a v soláriích mají v této souvislosti hlavní vliv, takže je třeba se jim vyhnout. „Nejlepší prevencí je přiměřená ochrana před sluncem (v závislosti na typu kůže a věku), nenavštěvovat solária, necestovat pravidelně do zemí, na jejichž podnebí naše kůže není stavěna, a samozřejmě nepoužívat přípravky na usnadnění opalování (např. s bergamotovým olejem). Vedle toho mohou trochu pomoci i výživové doplňky obsahující beta-karoten a antioxidanty (vitamin E, C, lycopen),“ radí dermatoložka.

S odstraněním stařeckých skvrn to nebývá vždy jednoduché

Prevence je v tomto ohledu nejdůležitější. Co si však počít, když ji zanedbáme?

„Kromě běžné kosmetické péče jsou vhodné jemné peelingy především v zimním období, u již rozvinutých skvrn někdy pomáhají středně silné peelingy či zákroky laserem. Odstranění však bývá svízelné, řadu skvrn lze odstranit pouze částečně – pouze zesvětlají, navíc – po těchto zákrocích je ošetřená kůže obvykle velmi citlivá na další UV záření, při náhodném či neuváženém pobytu na slunci se skvrny mohou poměrně rychle tvořit znovu,“ upozorňuje Nina Koutná.

Možná už jste také slyšeli o tom,že na stařecké skvrny je dobrý citron. Citron je totiž účinný zesvětlovací prostředek. Podle „babské rady“ se skvrny mají potírat denně neředěnou citrónovou šťávou například jemným štětečkem a výsledek by se měl dostavit během tří měsíců. A jaký názor na to má dermatoložka? „Je to domácí metoda, laická, ale lepší než nic.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).