Hlavní navigace

Stačí vynechat jen sladké limonády a zhubnu. Nesmysl!

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Také už jste to jistě slyšeli: nahradím-li neslazeným nápojem ten sladký, zhubnu. To však neplatí absolutně, pokud začnete jen jinak pít, nic moc se na vaší váze nezmění.

Myslíte si, že když sladké nápoje vyměníte za vodu nebo light nápoje a když si kávu přestanete sladit cukrem, ale přejdete na sladidla, že se váha začne hýbat? Od tak malých kroků nečekejte žádné dramatické úbytky. Přestože se v posledních letech i z úst odborníků řinulo, jak je u obézních důležité nepít sladké nápoje, že je to sice malý krůček, ale nastartujete jím nový život v novém těle, zase tak slavné to není. Pokud máte do léta v plánu zhubnout jen tím, že vynecháte limonádu, smiřte se s tím, že výsledek nebude prakticky žádný. A to je přitom jedno, jestli myslíme nadcházející léto, nebo to za dva roky.

Jen výměna nápojů nic moc nezmění

Jestli denně při sedavém zaměstnání vypijete deset káv slazených cukrem a k tomu zvládnete dvě dvoulitrovky limonády, pak je jasné, že vaše váha bez fyzické aktivity půjde nahoru. Budete-li chtít zhubnout a tyto tekutiny nahradíte vodou, zřejmě něco shodíte. Divíte se slovu „zřejmě“? Nic není tak jisté, lidé, kteří tu uberou, zcela bezděčně na druhé straně přidají. „Tito lidé si totiž často říkají, když jsem si dala kávu bez cukru, tak si můžu dát dortíček,“ vysvětluje Dita Pichlerová lékařka internistka a obezitoložka z OB Kliniky v Praze.

MUDr. Dita Pichlerová

Lékařka s atestací z vnitřního lékařství a čtrnáctiletou praxí, promovala na lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V letech 1997 až 2007 pracovala v Centru diabetologie IKEM. V roce 2009 stála u zrodu OB kliniky. V současnosti studuje na 1. LF UK Praha obor lékařská psychologie.

Jak nám dále prozradila, existuje už mnoho studií, které se náhradou vody za sladké nápoje zabývaly, a výsledky prý vždy skončily stejně. Úbytek na váze je až směšný. „V dlouhodobém horizontu, což je v obezitologii pět let, je váhový úbytek zanedbatelný, mluví se o kilogramu až dvou,“ říká Dita Pichlerová. To však mluvíme jen o lidech, kteří nezvýší svou aktivitu a nijak jinak nezmění svůj jídelníček. Chcete-li se do změny stravovacích návyků pustit po hlavě, s vodou to půjde určitě výrazně lépe než s limonádou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).