Hlavní navigace

Spotřeba nealkoholického piva raketově roste. Češi vedou žebříčky

11. 12. 2009

Sdílet

Pivo je český národní nápoj a Češi vedou statistiky v jeho konzumaci. Zajít si s přáteli na pivo je zkrátka zvyk, který se dědí z generace na generaci. Jenže dát si tradiční „pivko“ a pak sednout za volant je hazard se zdravím i s řidičským průkazem. Obliba nealkoholického piva proto rok od roku roste. Pít nealko je prostě trend.

Označení nealkoholické je samozřejmě iluzorní, zcela bez alkoholu totiž z podstaty své výroby – tedy kvašení – ani být nemůže. Aby mohlo být pivo označeno jako nealkoholické, smí obsahovat maximálně 0,5 procenta alkoholu. Toho se dosáhne v zásadě dvěma způsoby. Buď se použijí kvasinky, které vytváří minimum alkoholu, nebo se vyrobí běžné pivo a alkohol se z něho odstraní až dodatečně.

Nepřehlédněte: Pitný režim: Není 2,5 litru denně nesmysl?

Jak často pijete nealko pivo?

Za všechno může prohibice

nealko pivo

První pokusy vyrobit nápoj, který by především svou chutí připomínal pivo, ale neobsahoval alkohol, se objevily ve dvacátých a třicátých letech ve Spojených státech v období prohibice. Dalším impulzem výroby je trvalý požadavek islámského světa mít k dispozici nápoj na bázi piva, ale striktně bez alkoholu, a v neposlední řadě je potřeba mít možnost napít se piva, a přitom dodržet restrikce konzumace alkoholu při řízení motorových vozidel.

Historie nealko piva v našich zeměpisných šířkách začala v roce 1975 v Českých Budějovicích. V Jihočeských pivovarech vzniklo legendární Pito, přítel mnoha zedníků a šoférů z povolání. Možná nevíte, že název PITO vznikl spojením první a poslední slabiky slov Pivo a auTO. V roce 1975 bylo vystaveno prvních 3000 hl PITA a v roce 1980 výstav PITA činil již 43 000 hl.

K tématu: Pivo na kole. Je to zločin?

Nealkolické pivo letí

Nealkoholické pivo stále víc a víc upevňuje svou pozici mezi spotřebiteli. Zatímco v roce 2000 vyrobily české pivovary 117 000 hl, v loňském roce to bylo již 579 000 hl. Zvyšuje se i podíl tohoto piva na celkové produkci, loni už to bylo 2,5 % z celkové produkce. Zatímco výroba alkoholického piva se v posledních letech vyrábí plus mínus stejně, čísla u „pita“ raketově rostou. Vyrábí se nejméně 23 značek v 21 pivovarech.

nealko pivo

„Podle slov odborníků se bude spotřeba nealkoholického piva ještě zvyšovat.  Důvody jsou následující: jeho kvalita, chuť i další vlastnosti se výrazně zlepšily, dobře slouží k uhašení žízně, mnohdy lépe než některé nealkoholické nápoje, a proto se stává nealkoholické pivo pro stále více řidičů rozumnou a bezpečnou alternativou, neohrožující bezpečnost silničního provozu,“ tvrdí Ing. František Krakeš z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Nabídka je bohatá

Co můžeme v Čechách pít? Hlavní lídrem trhu je Radegast Birell. Donedávna neměl velkou konkurenci a sázel na dobrou propagaci. Velké pivovary a jejich verze bezalkoholového piva mu ale začaly pořádně šlapat na paty. Birell i tak zůstává nadále jednoznačnou jedničkou,  2 ze 3 prodaných nealko piv nesou jeho jméno. Získal ocenění pro nejlepší nealko pivo v Česku za rok 2008 a stejné pocty se mu dostalo i na World Beer Cup 2008 ve světové konkurenci.  Labužníci mohou otestovat i jiné značky, výběr je velký. Například Stella Artois, za kterou si ovšem milovník piva musí připlatit, velmi populární jsou i Svijanský vozka a Staropramen nealko. Dobré hodnocení si  v řadě testů odnáší také Budvar Free. Rozmanitou nabídkou se chlubí Bernard, který má v nabídce hned tři druhy nealkoholického piva včetně Švestky, která – jak již z názvu vyplývá – sází na příchuť modrého ovoce. Nabídku doplňuje například ZUBR Free či Starobrno Fríí.

Napsali jsme: Biotop – kde nakoupíte bio pivo a bio čokoládu

pivo

Až donedávna bylo nealkoholické pivo k dostání pouze v lahvi či v plechovce. Ale i to je již minulostí. Pivovary na rostoucí poptávku zareagovaly rychle a v dobré restauraci tak už není problém dostat točené nealko pivo.

Nealkoholické pivo tak u řidičů poráží to alkoholické. To potvrzuje i Petr Hauskrecht z pivovaru Starobrno. „Řidiči, kteří si dříve k menu v restauraci dávali například jednu třetinku desetistupňového piva, si dnes raději objednávají pivo nealkoholické. Mají totiž strach, aby nepřišli o body, případně aby kvůli alkoholu nepřišli o řidičský průkaz a kvůli tomu třeba i o práci. Tito lidé dnes proto nechtějí nic riskovat a objednávají si nealkoholické pi­vo.“

Čtěte také: Pijeme opravdu na zdraví

Zdravé pití

Pivo bez alkoholu má podobně jako to alkoholické příznivé účinky na lidské zdraví. Obsahuje vitamíny, minerály a řadu látek, které kladně působí na náš organismus. Pivo zvyšuje chuť k jídlu, a tak přispívá k lepšímu trávení. Pití piva může být také dobrou prevencí proti tvorbě žlučových kamenů a určitého typu ledvinových kamenů. Na závěr máme dobrou zprávu pro dietáře. Nealkoholická piva mají obecně poměrně nízkou energetickou hodnotu. Například nealkoholické pivo Budweiser Budvar má energetický obsah pouze 53 kJ/100 ml.

Foto: http://www.mom­logic.com, http://beerbe­er.org, http://i.ehow.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).