Hlavní navigace

Sportovní masáž - tajemství dvou stejných vah

12. 4. 2010

Sdílet

Návštěva sportovního maséra, to je něco jiného než relaxační procedury. Pomáhá zlepšit výkony, ale ochrání i před možným zraněním. Víte, pro koho a kdy je vhodná?

Masérka pomalu vejde do setmělé místnosti, pozdraví se s klientem, zapálí vonnou svíčku a ladným pohybem pustí hudbu. Ihned máte pocit, že jste na pláži a právě se necháváte unášet na vlnách oceánu. Tak většinou začínají relaxační masáže. U sportovního maséra a fyzioterapeuta Eduarda Uhlíka z denních lázních Cordeus – Centrum trvalého zdraví v Praze však nehledejte ani vonné svíčky, ani relaxační hudbu. V místnosti, která spíš připomíná ordinaci lékaře, najdete velký gymnastický míč a po stěnách jsou plakáty znázorňující jednotlivé vrstvy lidského těla, jak je známe z učebnic biologie.

sportovní masáž

Moji pozornost upoutaly dvě naprosto stejné váhy. K čemu jsou dvě?

„To byste se divila, jak nestojíme rovně! Pokud si stoupnete každou nohou na jinou váhu, hodnota se může lišit i o pět a více kilogramů,“ vysvětluje Eduard Uhlík.

Masér v dlaních rozetře chladivou emulzi a masáž může začít. Rychlé hmaty střídá tepání, masér se nebojí použít větší sílu a dostat se svými zkušenými prsty až na spodnější tkáň. „Nebolí vás to?“ ptá se po několika minutách dynamické masáže. Nebolí a cítím velkou úlevu. Přesně tohle moje nohy po včerejším běhu potřebovaly.

Emulze si masér vybírá mimo jiné podle toho, jaké je počasí. Pokud se bude chtít sportovec proběhnout za sychravého počasí, tak je lepší hřejivá emulze, aby se urychlilo prokrvení. V opačném případě lze použít chladivou emulzi.

Speciál: Jak se vyznat ve wellness

Možností relaxace a regenerace je nespočet, pomůžeme vám se v nich orientovat. 

Bolí mě záda, chci masáž!

„Dříve se všechno řešilo masáží. Jenže masáž vám uleví ve chvíli, kdy ležíte na masérském stole. Příčinu problému to většinou nespraví,“ říká Eduard Uhlík a dodává, že ani sebelepší masáž nenahradí rehabilitaci a správné držení těla. Žádná masáž vám nenahradí poctivé protažení před sportovním výkonem.  

Sportovní masáž má samozřejmě u aktivních lidí své místo. Dynamická masáž svaly nabudí a připraví je na blížící se výkon. Zahřátím a prokrvením je částečně také chrání před možným zraněním. Často stačí pouze patnáctiminutová péče.  

Po sportu je však potřeba nechat svaly odpočinout. Bohužel si mnozí stále myslí, že masáž bezprostředně po sportu urychlí regeneraci. Není to pravda: „Ano, zažil jsem, že trenéři chtěli, abych jejich svěřence ihned po sportovním výkonu namasíroval. Ale to je nesmysl. Svaly jsou překrvené, plné kyseliny mléčné. Co udělá masáž? Napumpuje do nich další krev a tím regeneraci naopak oddálí,“ říká sportovní masér a masáž doporučuje nejdříve den po sportovním výkonu.

Čtěte téma: Bolesti zad trápí skoro všechny

Příčiny mohou být různé…

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku a získejte zajímavé slevy: Aktuálně slevu 20 %  na vybrané sportovní kurzy.

Regeneraci urychlí lymfodrenáž

sportovní masáž

Pokud chcete péči o tělo po fyzické aktivitě, ideální je povrchová lyfmodrenáž, která stimuluje lymfatický systém a podporuje detoxikaci. Někteří sportovci na ni nedají dopustit a před důležitým závodem nebo utkáním absolvují alespoň deset terapií.

„Měl jsem klienta, který si lymfodrenáže velice pochvaloval. Možná díky nim zrychlil půlmaraton o deset minut a poprvé po pěti letech běhu se při maratonu dostal pod tři hodiny,“ vzpomíná Eduard Uhlík a varuje, že je opravdu potřeba absolvovat více terapií. „Po prvních lymfodrenážích není výjimkou zvýšená únava, což by se sportovci nemuselo vyplatit.“

Intenzivní hloubková masáž zaměřená na svalstvo namáhané sportem uvolní napětí a zvýší cirkulaci krevního oběhu. Sportovní masáže slouží především k rychlejší svalové regeneraci a k odstranění únavy. Jejich další význam je především preventivní – brání například zkracování svalů a zvyšují jejich ohebnost.

Profesionální sportovci navštěvují maséra několikrát týdně. Rekreačnímu sportovci, pokud sportuje pravidelně, stačí procedura jednou za čtrnáct dní (samozřejmě záleží na frekvenci pohybu).  

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).