Hlavní navigace

Sportovec s křečovými žilami musí dát pozor na poranění

17. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Muži nohy neukazují a na vzhledu jim tak nesejde. I proto řeší až pokročilejší formy varixů.

I muži mají své křečovky, dal by se parafrázovat reklamní slogan. Ne každá naběhlá žíla znamená riziko, zvětšená náplň žil je běžná. Jenže laik sám pozná těžko, jestli se nic neděje, nebo už jde o křečovou žílu neboli varix.

Libor Dvořáček, cévní a estetický chirurg, vedoucí lékař pražské Bomton Clinic

Nebezpečné může být opakované poranění varixu, které hrozí třeba při sportu. „Není dobré čekat na obtíže typu bolestí, otoků nebo dokonce pigmentových změn na kůži v místě žil,“ říká Libor Dvořáček, cévní a estetický chirurg, vedoucí lékař pražské Bomton Clinic.

Muži řeší křečové žíly méně než ženy. Je to proto, že jim tolik nezáleží na vzhledu či na zdraví, nebo nemají problémy s varixy tak často?

Varixy u mužů se vyskytují méně často než u žen. Je to dané zejména jiným rozložením měkkých tkání, tzn. tuku, vaziva, svalů apod. Pak je to samozřejmě častější u žen po těhotenství. No, a ve skutečnosti muži většinou řeší až pokročilejší formy křečových žil.

Pokud má křečové žíly muž, liší se nějak od těch „ženských“? Mají mužské varixy nějaká specifika?

Jistě se neliší, jak místa výskytu a vzhled bývají stejné.

Varixy se ale prý mohou vytvořit i v šourku a vést k neplodnosti?

To ano, jde však o jiný typ postižení žil, jedná se o tzv. varikokélu, která s žilami na dolních končetinách přímo nesouvisí. Muže by měl varovat jakýkoliv nepříjemný pocit nebo zvětšení varlete. Typickým řešením varikokély je operace spočívající v podvazu žil varlete.

Zpátky k varixům dolních končetin. Jaké jsou typické příčiny křečových žil u mužů?

Samozřejmě jde o genetickou zátěž, výskyt v rodině je jistě spojený s větší pravděpodobností onemocnění, pak je to dlouhodobé stání a také celkový životní styl.

Mám laický dojem, že když už muž „má křečovky“, tak pořádné. A že je celkem často vídám u aktivních sportovců. Je to tak?

To souvisí s tím, že muži většinou řeší až pokročilé formy onemocnění. A sportovci mají spíše obnažené končetiny než běžní muži. Jinak rozdíl není, naopak aktivní život pomáhá v prevenci varixů.

Jsou z hlediska křečových žil vhodné a nevhodné sporty?

Neřekl bych nevhodné sporty, spíše je třeba se při postižení varixy vyvarovat poranění těchto míst – a s tím souvisí i výběr sportů. Samozřejmě pokud je to možné, co nejdříve je potřeba varixy odstranit a tím omezení mizí.

A co se stane, když se varix poraní?

Při poranění varixu bývá jen nezávažné krvácení, které lze zastavit tlakem na poraněné místo. Riziko spíše spočívá v opakovaném poranění. Je potom větší nebezpečí infekce a vzniku bércových vředů.

Křečové žíly (varixy)

Co jsou varixy dolních končetin

Na dolních končetinách jsou dva systémy žil – povrchní a hluboký. Hluboký systém je uložen mezi kostmi a svaly, které vytlačují krev směrem k srdci. Povrchní systém je uložen pod kůží a tuto schopnost nemá. Pokud napojení mezi oběma systémy nejsou správně funkční, pak se hromadí krev v povrchním systému žil dolních končetin. Hromadí se především v oblastech pod koleny a u kotníků, žilky se rozšiřují a prodlužují a vytvářejí tzv. křečové žíly.

Jak se onemocnění projevuje

K časným projevům mimo kosmetické nedostatky na dolních končetinách patří i pocit tíhy končetin, občasné křeče svalů lýtek, otoky a při dlouhodobém postižení mohou vznikat bércové vředy. Proto je vhodné toto onemocnění svěřit do péče lékaře již v časném stadiu.

Řešení varixů

  • Podle závažnosti onemocnění lékař doporučí vhodný postup.
  • Léčba může být konzervativní. Spočívá v podávání venofarmak a úpravě životosprávy.
  • Dále léčba kompresivní, formou bandáže, kompresivních punčoch či pásů.
  • Drobnější vady (žilky, metličky) řeší kosmetická chirurgie, např. sklerotizací či laserem.
  • V případě větších obtíží nebo i z kosmetických důvodů je voleno chirurgické řešení. Možná je klasická operace, která je hrazena zdravotní pojišťovnou, či miniinvazivní metody, např. laser, které mají řadu výhod, pojišťovna je však nehradí.

Použité zdroje: Bomton Clinic (www.bomtonclinic.cz)

Představuje jakákoli naběhlá žíla na našem těle riziko, nebo může být i zcela nevinná?

Určitě ne, zvětšená náplň žil je běžná a není riziková. Je na posouzení lékařem, kdy jde už o křečovou žílu neboli varix.

Mužům na nějaké té žíle na noze tolik nezáleží, kdy by tedy měli rozhodně zajít k lékaři?

Tak pokud nejde o estetické hledisko drobných metliček, pak tedy jistě tehdy, kdy jsou již vidět varixy, tedy žíly naběhlé a vinuté. Není dobré čekat na obtíže typu bolestí, otoků nebo dokonce pigmentových změn na kůži v místě žil.

Co hrozí, pokud se varixy nechají „zajít příliš daleko“?

Po pigmentových změnách a opakovaném i drobnějším poranění může dojít k zánětu kůže nebo dokonce tvorbě bércových vředů. Léčba vředů je potom náročná.

Viděla jsem, že někdo se snaží léčit varixy pijavicemi. Znáte to a je to k něčemu dobré?

Ne – a rozhodně to nezkoušejte.

MUDr. Libor Dvořáček

cévní a estetický chirurg

vedoucí lékař Bomton Clinic v Praze (www.bomtonclinic.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).